MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Άρθρο του Νίκου Οικονόμου

Η ύφεση στην οποία έχει μπει όλος ο πλανήτης από τον Σεπτέμβριο του 2008, δημιούργησε  παρενέργειες μια από αυτές ήταν και η οικονομική κρίση στην  Ελλάδα.
Τι εστί ύφεση;
Ο κυριότερος εχθρός του καπιταλισμού είναι η ύφεση, πιο δυνατότερος και από τον πόλεμο, διότι  ο καπιταλισμός «χρησιμοποιεί» τον πόλεμο σαν μέσο ανάπτυξης, όταν υπάρχει ύφεση.
Αυτά δεν τα λέω εγώ αλλά νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Ο  οποίος τι λέει : «Οι μεγάλοι εχθροί της καπιταλιστικής σταθερότητας ήταν πάντα ο πόλεμος και η βαθιά παρατεταμένη ύφεση». 
Τώρα  η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται απλά σε κρίση αλλά σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση . Μα εμείς κοιτάμε την δική μας οικονομία, άντε και την Ευρωπαϊκή, ιδιαίτερα δε τις οικονομίες των άλλων PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία) - το PIGS βγήκε από τα λατινικά αρχικά των χωρών αυτών συμπεριλαμβανέται και η Ελλάδα-.
Από την άλλη μην νομίζουμε ότι η οικονομία των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων πάει καλύτερα.
Η Αμερική έχει τεράστιο χρέος, άρα δεν είναι σίγουρη, η ασιατική τίγρης που λέγεται Κίνα εμπεριέχει τον κίνδυνο του οικονομικού κραχ.  Όσο για την την Ιαπωνία ο σεισμός την γονάτισε θα αργήσει να ορθοποδήσει είχε άλλωστε προ σεισμού τεράστιο οικονομικό πρόβλημα με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει βγεί εκτός αγώνα.
 Ποιος θα το φανταζόταν ότι κάποτε θα φτερνιζόταν η Ελλάδα και θα άρπαζε κρύωμα η Αμερική ή, η Ισπανία ή, η Γερμανία;  Η θεωρία του ντόμινο η οποία λειτουργεί - καλώς ή κακώς- στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.
 Από την στιγμή που έπεσε ο κουμμουνισμός στην δεκαετία του ’90 δηλαδή τα τελευταία 20 χρόνια, ο καπιταλισμός παίζει μπάλα μόνος του δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Τώρα είναι λογικό να βρισκόμαστε σε αυτές τις πανευρωπαϊκές εξεργέσεις -διαμαρτυρίες-πορείες, ειδικά  στις PIGS. Ο κόσμος όχι μόνο ψάχνεται για κάτι καλύτερο , αλλά έχει μπει στην διαδικασία να αναζητά το κάτι καλύτερο και δικαιότερο. (τα πρώτα δείγματα φανήκαν στις δημοτικές εκλογές αναλύστετο και θα δείτε τι εννοώ)
Ο κόσμος είναι σε αναζήτηση του Νέου, του Καινούργιου. Ποιο είναι θα είναι αυτό κανείς δεν ξέρει . Δεν υπάρχει κάτι έτοιμο, που σημαίνει  ότι το νέο πρέπει να φτιαχτεί με τωρινά δεδομένα και τωρινές συνθήκες, για να τελειώσει και αυτό όταν έρθει ο κύκλος του. Τούτη την στιγμή  ο κόσμος ψάχνεται είμαστε σε εποχή ζυμώσεων το τι θα γίνει κανείς δεν ξέρει  όλα είναι θολά  , όμως τουλάχιστον ζητά κάτι καλύτερο και δικαιότερο από κάπου ξεκινά. Τώρα φτιάχνεται η συνταγή , τα ερωτήματα που τίθονται είναι εάν θέλουμε πολυεθνικές, εάν θέλουμε παγκοσμιοποίηση ή να ασχοληθούμε με τα οίκου μας  δηλαδή με το κράτος όμως αυτό οδηγεί σε απομόνωση.
Σίγουρα αυτό που λείπει αυτή την στιγμή από τους δικούς μας πολιτικούς είναι ότι δεν αφουγκράζονται την κοινωνία , δεν την ακούν, είναι μονολιθικοί . Όποιος την ακούσει θα κερδίσει.

Όλοι  ψάχνονται αυτή την στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη στα πανεπιστήμια  γίνονται έρευνες και μελέτες για να δούν που θα καταλήξει αυτό,  οι απλοί πολίτες με την σειρά τους ψάχνονται και αυτοί Όλοι βαδίζουν στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα για να δούμε λοιπόν τι μας επιφυλάσει ο 21ος αιώνας.
 Κλείνοντας  σας αφιερώνω   τον Υδροχόο του  Παπάζογλου

Μπαίνουμε στόν Υδροχόο
και θ' ανάψουνε φωτιές
οι καιροί νερό θα φέρουν
έτσι λεν αυτοί που ξέρουν
κι όμως θα καούν καρδιές

Όλα τριγύρω αλλάζουνε
κι όλα τα ίδια μένουν
και μένα τα χεράκια της
με λύνουν και με δένουν

Μπαίνουμε στον Υδροχόο
και θα φύγουν οι Ιχθείς
Έτσι ήτανε γραμμένα
Μέσα στ' άστρα τα σβησμένα
Που 'χα δει στα μάτια της

Όλα τριγύρω αλλάζουνε
κι όλα τα ίδια μένουν
και μένα τα χεράκια της
με λύνουν και με δένουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου