MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1942 : 70 xρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου



Άρθρο του Νίκου Οικονόμου

Σαν σήμερα πριν από 70 χρόνια οι Έλληνες , βάζοντας στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές και πεποιθήσεις συνεργάστηκαν για να ξεκινήσει η αντίσταση απέναντι στους κατακτητές με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου. Ήταν μία αντιστασιακή πράξη που προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στους Γερμανούς και ένωσε έστω και για λίγο τις αντιστασιακές ομάδες.
Η ανατίναξη της γέφυρας αποτελεί το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σχεδιάστηκε από κοινού από τους Βρετανούς και τους Έλληνες αντάρτες, τόσο του ΕΛΑΣ, όσο και του ΕΔΕΣ, αν και οι αρχηγοί των δύο αντιστασιακών οργανώσεων χρειάστηκε να κάνουν αρκετές προσωπικές και πολιτικές υπερβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους.
 Η γέφυρα του Γοργοποτάμου αποτελούσε κομβικό σημείο για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της Γερμανίας στη Βόρεια Αφρική, και γι'αυτό η ανατίναξή της ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη για την έκβαση του πολέμου, καθώς περιόρισε για περισσότερο από ένα μήνα κατά 40% τη μεταφορά πολεμικών υλικών από τη Γερμανία, ενώ πιστοποίησε και την ισχύ των αντάρτικων σωμάτων στην Ελλάδα.

Το σημαντικότερο μήνυμα του Γοργοποτάμου, είναι επίκαιρο όσο ποτέ, ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Η Ιστορία μας διδάσκει πως να αποφεύγουμε τα λάθη. Δεν είναι ώρα για νέο εμφύλιο και νέο αιματοκύλισμα. Ζούμε ήδη υπό καθεστώς γερμανικής κατοχής , είναι η εποχή που πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να βγούμε δυνατοί περισσότερο από ποτέ. Τα κόμματα τελείωσαν τώρα προέχει η Πατρίδα γιατί άμα σωθεί η Πατρίδα θα σωθούμε και εμείς/ Ασ αφήσουμε στην άκρη το ΕΓΩ και ας πάρει εξέχουσα μορφή το ΕΜΕΙΣ .  Ναι  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΗ
 Γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου