MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Oι 20 σημαντικότερες αλλαγές που έρχονται στη φορολογία

Επιμέλεια  Νίκος Οικονόμου

Φορολογικός λαβύρινθος για τους νυν και μελλοντικούς επιχειρηματίες. Αντί να γίνει απλούστευση των διαδικασιών να γίνει ένα φορολογικό σχέδιο ,100 σελίδων το πολύ, όπως το ζητάει το μνημόνιο (είναι από τα καλά του μνημονίου) έρχεται η κυβέρνηση τώρα αλλάζοντας τα πάντα στη φορολογία, δημιουργώντας δηλαδή νέες πολύπλοκες γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, με ποιό σκοπό ; την απλούστευση της γραφειοκρατίας,  μας δουλεύουν; τελικά οι πολιτικοί μας ζουν σε εικονική πραγματικότητα. Σας παραθέτω τις κυριότερες αλλαγές.
Οι 20 αλλαγές
1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών βάσει εισοδηματικών, κοινωνικών και δημογραφικών κριτηρίων.
2. Θέσπιση νέου αντικειμενικού - σταθερού συστήματος είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
3. Προσδιορισμός των «επιστροφών φόρων σε ληξιπρόθεσμες οφειλές» και θέσπιση αρχών για τη διεκπεραίωσή τους.δεν έχουν κολλήσει ένσημα στην ζωή τους.
4. Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης καπνού με στόχο τον εξορθολογισμό και τη μεγαλύτερη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων από ενδεχόμενες διακυμάνσεις τιμών.
5. Νέο σύστημα χρηματικών προσαυξήσεων για μη καταβληθέντες φόρους, καθώς και θεσμοθέτηση συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων τα οποία είναι δυνατό να εισπραχθούν.
6. Εντατικοποίηση ελέγχων σε φορολογούμενους με υψηλή φορολογητέα βάση, των ατόμων με μεγάλο πλούτο, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων. Θα υπάρξει ιδιαίτερη αντιμετώπιση της εκ προθέσεως μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής, καθώς ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της.
7. Κατάργηση των πληρωμών στις ΔΟΥ.
8. Αντικατάσταση των πληρωμών τοις μετρητοίς με επιταγές και τραπεζικά εμβάσματα.
9. Συγκέντρωση της διαχείρισης των φορολογικών αρχείων που σχετίζονται με τους φορολογουμένους στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών, στις 35 μεγαλύτερες ΔΟΥ υπό τον άμεσο έλεγχο και τη διαχείριση των κεντρικών υπηρεσιών της ΓΓΦΤΘ. Η δράση είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν τεθεί στόχοι είσπραξης παλαιών και νέων οφειλών στις ανωτέρω ΔΟΥ.
10. Κατάρτιση του περιουσιολογίου και αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων (ακίνητη και κινητή περιουσία), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης του επιπέδου διαβίωσης σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
11. Αντιμετώπιση της τεχνητής μεταφοράς κερδών από τη χώρα μας σε κράτη με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης (μέσω ενδοομιλικού δανεισμού κ.λπ.).
12. Αντικατάσταση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ΦΜΑΠ από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων.
13. Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της Ε.Ε.
14. Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα για δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση.
15. Επαναξιολόγηση των φόρων υπέρ τρίτων μέσω της κατάργησης αυτών που δεν έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα.
16. Θέσπιση νέου συστήματος ελέγχου των εξωχώριων επιχειρήσεων.
17. Κατάργηση του ΚΒΣ
18. Αύξηση των ελεγκτών στο φοροελεγκτικό σύστημα μέχρι 31.12.2012.
19. Θέσπιση νέου καθεστώτος στις ενδοομιλικές συναλλαγές με την τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στις διασυνοριακές τους συναλλαγές.
20. Διορισμός γενικού γραμματέα Εσόδων το Δεκέμβριο του 2012 και ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης έως το τέλος Νοεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου