MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Γιατί οι Ρώσοι γύρισαν την πλάτη στην Κύπρο...


Οι υστερίες όσον αφορά στο μέλλον της Κύπρου ήταν πολλές…

Αρχικά ήταν η ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου από τη ζώνη του ευρώ. Έπειτα το ντόμινο το οποίο θα προκαλούσε. Μετά, η προοπτική διάσωσης υπό την ηγεσία της Μόσχας, που θα μεταμόρφωνε την Κύπρο σε ρωσική «παραλία». Τέλος, ήταν η πιθανότητα εκδίκησης του Κρεμλίνου σε περίπτωση που η Ευρώπη επέβαλε στους εύπορους Ρώσους καταθέτες μεγάλο «κούρεμα».

Τελικά το κούρεμα πραγματοποιήθηκε. Μετά από πολύωρες, εξαντλητικές διαπραγματεύσεις υπό την αρχηγία των Γερμανών, η Ρωσία έμεινε στο περιθώριο και οι Ρώσοι καταθέτες έτρεξαν να σώσουν ότι έχει απομείνει. Η Ρωσία ωστόσο έχει να χάσει πολλά καθώς δεν καθοδήγησε τη διάσωση.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ξένων άμεσων επενδύσεων προέρχεται στη Ρωσία από την Κύπρο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, η μεγαλόνησος θεωρείται ο μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος για τη χώρα. Η διάσωση της Κύπρου τερματίζει το ρόλο της χώρας ως κόμβο για το ρωσικό χρήμα-και αφήνει πολύ από αυτό το χρήμα παγωμένο μέσω των ελέγχων κεφαλαίου.

Όλα αυτά αποδεικνύουν την απροθυμία της Μόσχας να οδηγήσει. Οικονομικοί αναλυτές επεξηγούν αυτή τη στάση. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα πιέζεται πολύ, με τη διαδικασία του προϋπολογισμού να αυξάνει την ανεργία και να οδηγεί στο χάος.

Η υπόθεση μιας κυπριακής συμφωνίας δεν ενδιέφερε ποτέ το Κρεμλίνο, καθώς θεωρούνταν πέταμα χρημάτων. Αντιθέτως, οι Ρώσοι, όπως έκαναν και οι Κινέζοι με την Ελλάδα, περιμένουν επιλεγμένα ενεργητικά σε φθηνές τιμές.

Την ίδια στιγμή, υπήρχαν πολιτικά κίνητρα για την εν λόγω άρνηση. Στην ετήσια ομιλία του προς το έθνος το Δεκέμβριο, ο κ. Πούτιν έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα «υπεράκτιας υποχώρησης της οικονομίας, δηλώνοντας: «Η offshore φύση της ρωσικής οικονομίας έχει γίνει πλέον κοινός τόπος. Οι ειδικοί την αποκαλούν υπεκφυγή της νομιμότητας. Χρειαζόμαστε ένα συνολικό σύστημα μέτρων για την «απο-υπερακτιοποίηση» της οικονομίας μας.»

Συνεπώς, η διάσωση υπεράκτιων καταθέσεων θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Οι εύποροι Ρώσοι τους οποίους θα διέσωζε, είναι από τους πιο πιστούς ψηφοφόρους.

Τι θα γίνει λοιπόν με τα κυπριακά περιουσιακά στοιχεία; Ασαφή η εικόνα. Οι όγκοι των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι ανεπιβεβαίωτοι και ενέχουν εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία, ένα πρόβλημα που δεν χρειάζεται ο κ. Πούτιν. Ένα λιμάνι στην Μεσόγειο θα δημιουργούσε πολιτική διαμάχη με την ΕΕ, την οποία έχει κάθε λόγο να αποφεύγει.

Σε τελική ανάλυση, οι Ρώσοι αποφεύγουν τυχόν αντιπαράθεση με την Ευρώπη, παρά τις φήμες για ενδεχόμενη εκδίκηση. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας παραμένει η ΕΕ.

http://www.axiaplus.gr/article/33368/giati-oi-rwsoi-gyrisan-thn-plath-sthn-kypro/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου