MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου - Η Ναυμαχία που μας έδωσε την ανεξαρτησία μας


του Νίκου Οικονόμου
Στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, τον Οκτώβριο του 1827, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά πολεμικά πλοία ήρθαν αντιμέτωπα με το στόλο των Τούρκων και των Αιγυπτίων. Η νίκη των ναυτικών συμμαχικών δυνάμεων συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Αυτό διδάσκονται τα ελληνόπουλα στο σχολείο . 
Αλλά επειδή εδώ δεν είναι σχολείο ας δούμε για ποιούς λόγους φτάσαμε στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου 
Οι ξένες δυνάμεις δεν μας αγάπησαν ξαφνικά αλλά ήθελαν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους. Ήταν η συγκυρία που μας ευνόησε τότε.
Η Γαλλία ήθελε να φανεί δυνατή ως χώρα στην Ευρώπη , η επιταγή της λαϊκής τάξης να δώσει χείρα βοηθείας στους αδύναμους. Επίσης , ήθελαν να αποδείξουν στους Άγγλους ότι δεν είχα χάσει την πολεμική τους ικανότητα και μαεστρία στην θάλασσα. ( είχαν πάθει πανωλεθρία στην ναυμαχία του Τράφαλγκαρ στην Ισπανία - 21 Οκτωβρίου 1805 - τότε είχαν χάσει 22 πλοία και οι Άγγλοι κανένα. Εκεί σταμάτησαν τα σχέδια του Ναπολέοντα για απόβαση στην Αγγλία.)
Οι Άγγλοι έτρεμαν στην ιδέα του επεκτατισμού της "καρατίας" Ρωσίας και ποτέ δεν έβλεπαν να ξεχειλίζει από καλοσύνη η βοήθεια της στην Ελλάδα, αλλά να υποστηρίζεται αλλά να υποστηρίζεται από το μεγαλόπνοο σχέδιο της ιδέας να επιβληθούν στην Ευρώπη και να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Για αυτό οι Άγγλοι κινήθηκαν περισσότερο διπλωματικά παρά πολεμικά.
Οι Ρώσσοι, όπως αναφέρθηκα προηγουμένως, ήθελαν να έχουν λόγο στα  Βαλκάνια για αρχή και βάσεις στην θάλασσα της Μεσογείου. Έτσι   σιγά σιγά θα γινόντουσαν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού στην Ευρώπη.
Στην αρχή οι μεγάλες δυνάμεις προσπάθησαν να λύσουν το θέμα δια της διπλωματικής οδού . Αλλά όταν βύθισε ο Ιμπραήμ μια βάρκα που είχε αναρτημένη λευκή σημαία , η οποία  πήγαινε για τις διαπραγματεύσεις τότε ξεκίνησε η αντεπίθεση. Με την περίφημη φράση του λόρδου Κόρδιγκτον " δεν εισακουσθεί ο λόγος μας θα εισακουσθούν τα κανόνια μας"

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου. Οι τρεις δυνάμεις επέβαλαν τελικά τη θέλησή τους και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 που δόθηκε η τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, το ελληνικό κράτος είχε σχηματισθεί με βόρεια σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού.

Τότε βρέθηκε λύση και ελευθερωθήκαμε από τον ζυγό. Σήμερα τι γίνεται; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου