MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Οι νέες ειδικότητες των δημόσιων ΙΕΚ


Την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων όλες οι προσφερόμενες ειδικότητες που θα διδάσκονται από τη φετινή χρονιά στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και στη νέα δομή στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).
Για πρώτη φορά , φέτος, λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από οποιοδήποτε μέρος της χώρας να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής από το σπίτι τους, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν και να συμπληρώνουν αιτήσεις επί τόπου στα ΙΕΚ, όπως συνέβαινε έως τώρα.
Επίσης, από φέτος στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) θα παρέχεται δωρεάν φοίτηση σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να καταρτιστούν στις προσφερόμενες ειδικότητες.
Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η σημερινή ανακοίνωση για τις ειδικότητες Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης- Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιβεβαιώνει την πολιτική μας βούληση για παροχή Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης σε επαγγέλματα αιχμής για την ελληνική οικονομία, συνδέοντας την παρεχόμενη Γνώση με ευκαιρίες απασχόλησης.
Αξίζει επίσης, να σημειωθεί ότι η υποβολή και η επεξεργασία αιτήσεων γίνεται με απόλυτη διαφάνεια , που εξασφαλίζεται μέσω ενός Ειδικού Πληροφοριακού Συστήματος για όλη την Επικράτεια και με σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την Πολιτεία και τον Πολίτη».
Ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π.Γκιουλέκας τόνισε:
«Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην χώρα μας εμπλουτίζουμε, φέτος, τη μη τυπική εκπαίδευση προσφέροντας και νέες ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ και στα ΣΕΚ της χώρας. Πρόκειται για ειδικότητες αιχμής, που αντιστοιχούν σε επαγγέλματα τα οποία εκτιμάται ότι θα έχουν τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα έμψυχου δυναμικού στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια. Οι νέες ειδικότητες σχετίζονται μεταξύ άλλων με τους τομείς της επικοινωνίας, της Υγείας και Πρόνοιας, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, της Γεωργίας».
Ο κ. Γκιουλέκας επεσήμανε ότι « για πρώτη φορά φέτος στα, Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) η φοίτηση για όλους όσοι ενδιαφέρονται θα είναι δωρεάν, με βάση κάποια αντικειμενικά κριτήρια».
Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέληξε λέγοντας:
«Σταθερός προσανατολισμός αυτής της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Ήδη, προχωρούμε, σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απρόσκοπτη και ομαλή λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και της νέας δομής της παιδείας, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά φέτος στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης»

Δείτε εδώ τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο video που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό
Για τις Αιτήσεις Συμμετοχής πατήστε εδώ.
Για τις Ειδικότητες Ι.Ε.Κ. 2013-2014 πατήστε εδώ.
Για τις Ειδικότητες Σ.Ε.Κ. 2013-2014 πατήστε εδώ.
Για το Εκπαιδευτικό σύστημα πατήστε εδώ.
Για τα Επαγγέλματα και Επίπεδα εκπαίδευσης πατήστε εδώ.

Σχόλιο:
Τίθονται τα εξής ερωτήματα:

  • Ο τομέας  Υγείας και Πρόνοιας γιατί καταργήθηκε από τα ΕΠΑΛ; και αφού καταργήθηκε γιατί δεν απορροφήθηκαν αυτόματα οι καθηγητές στα ΙΕΚ και στα ΣΕΚ; με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγαμε τις   απολύσεις.
  • Σε τι βαθμό θα είναι δωρεάν εκπαίδευση ; θα είναι για όλους ή βάση οικονομικών κριτηρίων , μάλλον το δεύτερο. Μα και πριν υπήρχαν οι υποτροφίες εκτός εάν δίνεται η οικονομική παροχή σε  περισσότερους καταρτιζόμενους . 
Με μιά πρώτη ματιά σε γενικές γραμμές καλό είναι το νέο νομοσχέδιο ,στην πράξη θα φανεί η αποδοτικότητα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου