MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

To 50ετές ομόλογο και το μήνυμα του ESM!

Η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014 απαιτεί κινήσεις που θα πείσουν τους επενδυτές ότι δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Η αντικατάσταση των δανείων του 2ου πακέτου από 50ετές ομόλογο δεν παίζει. Όμως, άλλα πράγματα παίζουν, και κυρίως το μήνυμα που θα στείλει το ESM στις αγορές.

Σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα (ΒΗΜΑ), η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για έκδοση 50ετούς ομολόγου με πολύ χαμηλό επιτόκιο, που θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ περίπου.

Πριν αναφερθούμε σε διάφορες πτυχές του θέματος, θα έπρεπε να τονίσουμε ότι η έκδοση 50ετούς ομολόγου για τα δάνεια του EFSF-ESM είναι αδύνατη.

O λόγος είναι απλός.

Αν η Ελλάδα εκδώσει τέτοιο ομόλογο, οι δυνητικοί αγοραστές είναι δύο: οι αγορές, π.χ. ξένοι θεσμικοί επενδυτές, και το ESM.

Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο κατά πόσον υπάρχει τέτοια όρεξη στις αγορές για 50ετές ελληνικό χρεόγραφο από τη στιγμή που η ζήτηση για 3ετές ή 5ετές κρίνεται περιορισμένη σε αυτήν τη φάση.

Αν υποθέσουμε ότι υπήρχαν ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν το ομόλογο, αυτοί θα ζήταγαν πολύ υψηλό κουπόνι, άνω του 10%, κι αυτό θα καθιστούσε την έκδοση απαγορευτική. Μόνο για το κομμάτι του χρέους των 130 δισ. ευρώ, η χώρα θα πλήρωνε πάνω από 13 δισ. ευρώ τον χρόνο σε τόκους.

Επομένως, ο μοναδικός αγοραστής του 50ετούς ομολόγου θα ήταν το ESM.

To τελευταίο θα αγόραζε το ελληνικό ομόλογο είτε με όρους αγοράς, οπότε το κουπόνι θα ήταν πάνω από 10%, άρα ισχύουν όσα είπαμε πιο πάνω, είτε με πολύ χαμηλό επιτόκιο, όπως αναφέρεται στην κυριακάτικη εφημερίδα.
Αν το ESM αγόραζε το 50ετές ομόλογο με πολύ χαμηλό κουπόνι, θα έπρεπε να το αποτιμήσει στα «βιβλία» του αναλόγως. Κοινώς, το ESM θα κατέγραφε πολύ μεγάλη ζημία αφού η αξία των ομολόγων στην αγορά θα ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτήν όπου τα αγόρασε το ίδιο.

Η ζημία θα ήταν τόσο μεγάλη που θα κινδύνευε το ίδιο με πτώχευση, όπως σωστά παρατήρησε χθες αξιωματούχος.

Επομένως, δεν γεννάται θέμα αντικατάστασης του δανείου των 130 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο από 50ετές ελληνικό ομόλογο γιατί είναι ανέφικτη.

Όμως, είναι εφικτή η ανταλλαγή των διακρατικών δανείων (GLF) του πρώτου πακέτου από τις χώρες της Ε.Ε. ύψους 52,9 δισ. ευρώ με 50ετές ομόλογο, στην οποία αναφέρθηκε χθεσινό στόρι του Reuters.

Φρονούμε ότι οι περισσότερες προσπάθειες επικεντρώνονται σε αυτό το μέτωπο.

Παρά το γεγονός ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των 130 δισ. ευρώ από 50ετές ομόλογο, το ESM φέρεται να εξετάζει τρόπους για να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι το ρίσκο της μη αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα είναι από μικρό έως σχεδόν μηδαμινό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ESM εξετάζει διάφορα σενάρια.

Ανάμεσα στα πιο πιθανά, φαίνεται ότι βρίσκεται η αναβολή πληρωμής τόκων (interest deferral) από την Ελλάδα στα δάνεια του EFSF-ESM για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα και πιθανόν η επέκταση της μέσης λήξης των υφιστάμενων δανείων στα 40 ή 50 χρόνια από 30 χρόνια σήμερα.

Εδώ, ίσως υπήρξε σύγχυση με το 50ετές ομόλογο στο υπουργείο Οικονομικών.

Όμως, η χρονική επέκταση των υφιστάμενων δανείων του EFSF-ESM προς την Ελλάδα μπορεί να κολλάει αλλού.
Γνωστό στέλεχος ξένου οίκου εικάζει ότι η επέκταση πέρα από τα 30 χρόνια, κατά μέσο όρο, θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική διαβάθμιση του ESM με βάση τη σημερινή συνθήκη και ίσως εκεί κολλάει το ζήτημα.
Πρόκειται για εικασία που μπορεί να είναι σωστή, μπορεί και να μην είναι.

Όμως, το βασικό ερώτημα παραμένει:

Μπορεί η ανταλλαγή των διακρατικών δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου με 50ετές ομόλογο που φέρει πολύ χαμηλό επιτόκιο, σε συνδυασμό με την αναβολή πληρωμής των τόκων για το μέλλον και τη χρονική επέκταση των δανείων του ESM ύψους 130 δισ. ευρώ, να πείσει τους επενδυτές ότι το ελληνικό ρίσκο αποπληρωμής (redemption risk) είναι πολύ μικρό;

Σίγουρα οι ανωτέρω κινήσεις θα βοηθούσαν σε κάποιον, σημαντικό ίσως, βαθμό.

Όμως, δεν είμαστε σίγουροι αν αυτή η βοήθεια από μόνη της είναι αρκετή για να κάνει τη διαφορά και να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν τα νέα ομόλογα που σκοπεύει να βγάλει η Ελλάδα στην αγορά το 2014 σε λογικές τιμές για τη χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι οι λήξεις των διακρατικών δανείων της Ε.Ε. και του EFSF-ESM πέφτουν την επόμενη δεκαετία και βάλε.

Επομένως, το ESM ίσως θα πρέπει να στείλει ένα πιο ηχηρό μήνυμα στις αγορές για να πείσει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι καλή επένδυση και δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους. Φυσικά, όλα αυτά σε συνδυασμό με τη βελτίωση των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών.

Πώς θα γίνει αυτό; Αυτοί που δουλεύουν στο πρότζεκτ του ESM ξέρουν καλύτερα.

Dr. Money

http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/1142275/to-50etes-omologo-kai-to-mhnyma-toy-esm.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου