MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο Εργαζόμενος σήμερα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για να αλλάζει συχνά αντικείμενα στην επαγγελματική του διαδρομή.

Η Ρευστότητα του εργασιακού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος οδηγεί τους εργαζομένους σε ριζικές αλλαγές οπού απαιτούνται μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και επιμονή, βεβαίως δεν είναι ο κανόνας αυτό.

πω την άλλη μεριά, ο κανόνας είναι οι συχνές αλλαγές θέσεων εργασίας, μέσα στα πλαίσια όμως ενός συναφούς εργασιακού αντικειμένου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ενδοεταιρικές μετακινήσεις εργαζομένων και στελεχών στα πλαίσια του job rotation. το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα στο σύγχρονα επιχειρηματικό περιβάλλον είναι η ικανότητα των εργαζομένων να μαθαίνουν και να προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα, παραμένοντας ανταγωνιστικοί.

Οι Αναπτυσσόμενοι κλάδοι που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρονιά, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα τον οικονομικό κλάδο καθώς και στον κλάδο της πληροφορικής. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για λογιστές , οικονομικούς αναλυτές, προϊσταμένους λογιστηρίου, στελέχη ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business) , προγραμματιστές/αναλυτές, σχεδιαστές ιστοσελίδων και υπευθύνους δικτύων. Στο μέλλον προβλέπεται ότι θα προκύψει ιδιαίτερη ανάγκη για σχεδιαστές ιστοσελίδων, σχεδιαστές βάσεων δεδομένων, στελέχη ανθρώπινου δυναμικού τα οποία θα κατέχουν γνώση πληροφοριακών συστημάτων ανθρωπίνων πόρων και γενικότερα στελέχη με ικανότητες στον χώρο του ηλεκτρονικού επιχειρείν(e-business). Επιπλέον η απελευθέρωση του κλάδου ενέργειας καθώς και η συνεχής ζήτηση υπηρεσιών στον κλάδο υγείας και ειδικότερα των τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο ανταγωνισμός σήμερα στην αγορά εργασίας είναι πολύ έντονος και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει ένας εργαζόμενος για να έχει συνεχώς εργασία είναι : Εξειδίκευση στο αντικείμενό του, φιλομάθεια και όρεξη για σκληρή εργασία. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην αγορά εργασίας λόγω ανταγωνισμού. Οι νέες και οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας καλό θα ήταν να μην επαναπαύονται στους τίτλους σπουδών τους, αλλά να διερευνούν τις ευκαιρίες για περαιτέρω εκπαίδευση σε πιο εξειδικευμένα θέματα, π.χ. σε συγκεκριμένα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές και γενικότερα σε θέματα που αφορούν την πρακτική εξέλιξη του αντικειμένου του. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μειονέκτημα των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας είναι η έλλειψη προϋπηρεσίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε νέους ανθρώπους να απογοητεύονται λόγω της αδυναμίας τους να προσληφθούν επειδή οι εργοδότες προτιμούν κάποιον περισσότερο «ψημένο στη δουλειά» κατά το κοινώς λεγόμενο. Αν, λοιπόν, έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποια σεμινάρια σχετικά με τις ειδικότητες που έχουν ζητήσει , τουλάχιστον θα εφοδιάσουν εαυτούς με κάτι παραπάνω από τους απλούς κατόχους πτυχίων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων. Επιπλέον η πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια στων σπουδών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. Για τους ήδη εργαζομένους και ανεξάρτητα από την εμπειρία τους, η απόκτηση γνώσεων και εξειδίκευσης είναι μια αέναη διαδικασία. Ο εσωτερικός ανταγωνισμός και η συνεχής εξέλιξη των εργασιακών κλάδων απαγορεύουν την αδράνεια και τη νοοτροπία του βολέματος σε μια ρουτίνα καθημερινών εργασιών.

Όμως στη χώρα μας εξακολουθεί να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους νέους ανθρώπους να εργαστούν στον δημόσιο τομέα. Αυτό οφείλεται στο ότι , ο δημόσιος τομέας παρέχει μονιμότητα απασχόλησης καθώς και αμοιβές που είναι ουσιαστικά προστατευμένες από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται από την ύπαρξη ισχυρών συνδικάτων έναντι του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, υπάρχει και το θέμα των ωραρίων εργασίας τα οποία συνήθως είναι σταθερά. Γενικά με τις παρούσες συνθήκες το Δημόσιο ευνοεί τους ανθρώπους που θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τις σταθερές συνθήκες, με μειωμένο ρίσκο εργασιακής ασφαλείας και με εργασιακή ρουτίνα, η οποία τους παρέχει τη δυνατότητα να προγραμματίσουν καλύτερα τα της προσωπικής τους ζωής. Επίσης υπάρχει και το κίνητρο ότι για τις ανώτερες θέσεις η θέσπιση επιδομάτων, ειδικών λογαριασμών, ενισχυμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και άλλων πρακτικών καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό το συνολικό πακέτο αποδοχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου