MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Επηρεάζει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ τον διακανονισμό μεταξύ δήμου Αίγινας και ΕΥΔΑΠ;


 Στο τελευταίο (έκτακτο) δημοτικό συμβούλιο της  Αίγινας    με μοναδικό   θέμα συζήτησης τον  διακανονισμό οφειλής χρημάτων προς την ΕΥΔΑΠ έχω να επισημάνω δύο  πράγματα:  πρώτον   ΔΕΝ  έχουμε δυνατότητα ως δήμος να αντεπεξέλθουμε στην δόση των 50.000 ευρώ δεύτερον η  επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ θα   προκαλέσει  προβλήματα.
Οι επίδοξοι αγοραστές ζητάνε με διάφορους τρόπους από  τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες  ότι για να συμμετέχουν στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης  πρέπει   να προχωρήσουν σε εξόφληση των λογαριασμών  αυτοί που χρωστάνε.  Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες είναι οι δήμοι και το δημόσιο που συνολικά  χρωστάνε  840 εκατ. ευρώ.
Προειδοποιούν ότι, αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι τους και παραλάβουν την εταιρεία με χρέη, θα αξιοποιήσουν κοινοτική Οδηγία, σύμφωνα με την οποία έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν την είσπραξη των οφειλών, με δέσμευση λογαριασμών, μέσα σε 90 ημέρες!
Δεν είναι μόνο ο  δήμος  Αίγινας που χρωστάει χρήματα στην ΕΥΔΑΠ  το ίδιο πρόβλημα  το έχουν και άλλοι δήμοι.
Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα;
 Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι δήμοι, κυρίως της Ανατολικής Αττικής, που οφείλουν στην ΕΥΔΑΠ 335 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 221,5 αντιπροσωπεύουν τις προσαυξήσεις. Οι οφειλές τους, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, αυξάνονται κατά 3 εκατ. ευρώ τον μήνα!
Που οφείλεται αυτό;
Οι οφειλές των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ είναι διαχρονικές και δεν πρέπει να φορτώνεται μόνον στην οικονομική κρίση και τα Μνημόνια.
Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει διακανονισμοί με περίπου 40 δήμους για να εξοφληθούν τα χρωστούμενα, αλλά πληρώθηκαν μια-δυο δόσεις και επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σχεδόν 300 κατασχέσεις, μέσω  δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους πιστώνονται έσοδα των δήμων από τον προϋπολογισμό.
Πως έφτασαν να χρωστάνε;
Η υπόθεση είναι απλή: η ΕΥΔΑΠ προμηθεύει νερό σε δήμους και αυτοί το διανέμουν με τοπικά δίκτυα στους δημότες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα δίκτυα είναι παλιά ή δεν έχουν κατασκευαστεί με σωστές προδιαγραφές και έτσι οι διαρροές είναι συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα σε περιοχές αυθαιρέτων.
Οι δημότες, στις περισσότερες περιπτώσεις, εξοφλούν τους λογαριασμούς τους στα δημοτικά ταμεία, αλλά οι τοπικές Αρχές διαθέτουν τα έσοδα σε άλλα έργα.
Τι ενέργειες έχουν γίνει γενικά από δημάρχους
Πέντε δήμαρχοι στην συνάντηση  που είχαν τον Δεκέμβριο του 2012 με τον Κωστή Χατζηδάκη  ζήτησαν να περιληφθούν οι υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ στη γενικότερη ρύθμιση των χρεών των δήμων που ετοιμάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και χαρακτήρισαν  υπερβολικές τις προσαυξήσεις που έχει επιβάλει η ΕΥΔΑΠ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, τόνισαν ότι τα οικονομικά των δήμων έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οφειλές τους αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προστίθενται στην αρχική οφειλή και οι τρέχουσες.
Γιατί  ενδιαφέρεται ο υπουργός ανάπτυξης να τελειώσει το θέμα με την ΕΥΔΑΠ ;
Αυτό γίνεται διότι  τα τεράστια χρέη των δήμων ασφαλώς επηρεάζουν την επικείμενη  πώληση  της ΕΥΔΑΠ. Ο επίδοξος ιδιώτης αγοραστής θα προικοδοτηθεί με το χρέος και, με βάση την πρόσφατη κοινοτική Οδηγία 2011/7/ Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα είσπραξης των μη αμφισβητούμενων οφειλών εντός 90 ημερών, αρκεί να κινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Από την άλλη η ΕΥΔΑΠ είναι μια επιχείρηση που πρέπει να είναι βιώσιμη , οι οφειλές των δήμων δεν μπορεί να συνεχίσουν να διογκώνονται σε βάρος των καταναλωτών και των μετόχων της ΕΥΔΑΠ. Τα ποσά αυτά στερούν από τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της ΕΥΔΑΠ, αλλά και τις επενδύσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Αν δεν μπορέσουν οι δήμοι να αντεπεξέλθουν το κόστος θα μετακύλιση πάλι στον καταναλωτή με αποτέλεσμα να έχουμε Αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια του νερού και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.
Είναι σημαντικό ότι όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι το παιχνίδι των δημάρχων πληρώνω 2 με 3 δόσεις στην ΕΥΔΑΠ και μετά επεμβαίνει κάποιος πολιτικός τελειώσε. Πόσο μάλλον αν ιδιωτικοποιηθεί  η ΕΥΔΑΠ. Οι νέοι ιδιοκτήτες δεν θα είναι τόσο διαλλακτικοί όσο η διοριζόμενη διοίκηση από το Κράτος.

ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ
Προβλέπω να ζητάνε χρήματα από αυτούς που ψηφίσαν ότι η δόση των 50000 ευρώ  μπορεί να καταβάλετε εγγυημένα κάθε  μήνα στην ΕΥΔΑΠ από τον δήμο Αίγινας.   Επίσης με τον διακανονισμό αποδεχόμαστε το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ. Συνεπώς όποια και αν είναι η  διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανα πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να κινήσει  τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες αν ο δήμος είναι ασυνεπής στην υποχρέωση του. Η οποία είναι η καταβολή των 50.000 ευρώ. Θεωρώ ότι έπρεπε να το διαπραγματευτούμε πιο σκληρά και προς όφελος μας. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι είμαστε από τους πρώτους δήμους που πήγαν για διακανονισμό. Μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε χρόνο το υπουργείο Ανάπτυξης μας επιδοτεί μέρος  των χρημάτων του νερού και ότι ίσως φέτος το ποσό επιδότησης φτάσει τα 2.500.000 ευρώ; Λέτε να υπήρξαν οι ανάλογες πιέσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου