MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

«Παραεμπόριο» ανεργίας και ελπίδας από τον ΟΑΕΔ!


                                        Μενέλαος Τασιόπουλος  

Τα Μνημόνια ύστερα από τα τρία χρόνια εφαρμογής τους, υπό τις ασφυκτικές οδηγίες της τρόικας, έχουν πετύχει μια πραγματική καταστροφή στον τομέα της εργασίας. Με την επίσημη ανεργία να «ακουμπά» πλέον το 30%, το πλαίσιο των εργασιακών εγγυήσεων να έχει καταρρεύσει, παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την κακοπαιγμένη παράσταση του επικεφαλής του ΟΑΕΔ «πράσινου» Κικίλια, συνεπικουρούμενου από τις δυνάμεις της καθεστωτικής Αριστεράς των δομικών πελατειακών σχέσεων, που εκφράζονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ., να δίδουν μια μάχη χαρακωμάτων για το μπον φιλέ πλέον των ρουσφετιών, που βρίσκεται στις «εξυπηρετήσεις» ανέργων.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης κάνει σειρά ερωτήσεων στη Βουλή για χαμένους πόρους, ευρωπαϊκά κονδύλια και ευκαιρίες επανακατάρτισης ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ. Οι αρμόδιοι υπουργοί πολύ λίγο ενδιαφέρονται να του απαντήσουν και αμφιβάλλουμε και αν γνωρίζουν να του απαντήσουν. Και για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει με τον ΟΑΕΔ και πόσο λίγο μπορεί να ανταποκριθούν στις ευθύνες της βαθύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι νέοι και τα νοικοκυριά, ως επίπτωση της εξέλιξης των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, θα φέρουμε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Σημειώνεται ότι δεν αναφέρεται ποιος θα έχει το «μαχαίρι και το πιρούνι» στο παραεμπόριο ελπίδας των ανέργων, που παρακολουθούμε μέσα από τις ενδοκυβερνητικές «καντρίλιες» παρασκηνίου στη συγκυβέρνηση.

Υπάρχει το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) που λειτουργεί παράλληλα με τον ΟΑΕΔ, ως ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης προγραμμάτων κατάρτισης, και προήλθε από τη συγχώνευση της ΠΑΕΠ Α.Ε. και της ΕΚΑΕ, εξοικονομώντας ετησίως 3.000.000 ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Παρακολουθεί την αγορά εργασίας σε συστηματική βάση, αξιολογεί τις πολιτικές για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ δημιουργεί και προγράμματα απασχόλησης στις τοπικές αγορές εργασίας στο σύνολο της επικράτειας. Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, στο οποίο εργάζονται 65 άτομα πολύ υψηλής εξειδίκευσης, με τίτλους σπουδών και διεθνή εμπειρία μη αμφισβητούμενη. Το δημόσιο αυτό ινστιτούτο στην παρούσα φάση διαχειρίζεται πρόγραμμα που φτάνει τα 200.000.000 ευρώ, έχουν ήδη εκταμιευτεί 15.000.000 ευρώ, με κεντρικό άξονα τη «διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 512 κλαδικοί φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, 18.000 επιχειρήσεις με 1-49 εργαζομένους, 780 επιχειρήσεις με 20-49 εργαζομένους, ενώ περιλαμβάνει κατάρτιση προσαρμογής στο νέο οικονομικό περιβάλλον, στην οποία μετέχουν 55.000 εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες.

Το ινστιτούτο αυτό περιλαμβάνεται στους υπό κατάργηση οργανισμούς της λίστας Μανιτάκη, του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Ετσι, πρόκειται να κλείσει μέσα στο ερχόμενο δίμηνο, το εξειδικευμένο προσωπικό του να απολυθεί και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χαθούν ή να διεκδικηθούν σε επόμενο χρόνο από κάποιο ιδιωτικό ΙΕΚ (;). Επειδή η δουλειά που γίνεται από αυτό το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας είναι πολύ επιτυχημένη και σοβαρή, εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΒΕ και ΕΣΕΕ επισκέφθηκαν τους αρμόδιους υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης Αντ. Μανιτάκης και Εργασίας Γ. Βρούτση, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα για τη συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων, αλλά και τη συνέχεια της απασχόλησης του εξειδικευμένου προσωπικού στο έργο. Θα μπορούσε δηλαδή το πρόγραμμα και τα 65 στελέχη να περάσουν στην ευθύνη του ΟΑΕΔ, ούτως ώστε και οι πόροι να διασφαλιστούν και η κρίσιμη εκ των συνθηκών προσπάθεια να μη διακοπεί. Η αδιαφορία των υπουργών για το ζήτημα θα μείνει παροιμιώδης, αφού η μικροπολιτική και η καθημερινότητα δεν τους επιτρέπει να ξεχωρίσουν τι πρέπει να μείνει και τι πρέπει να εξυγιανθεί στους τομείς ευθύνης τους. Το όλο ζήτημα δείχνει πόσο λίγο οι υπουργοί και οι υπηρεσίες τους έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες κατάρρευσης της χώρας και του τομέα της εργασίας, αλλά και πόσο αδυναμία έχουν να πάρουν αποφάσεις ή να διαχωρίσουν λύσεις, πέραν της συνήθους «φιλολογίας» στα κανάλια και της ρουσφετολογίας στο παρασκήνιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου