MENU
style>
#navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;}
ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;}
ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;}
#navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;}
ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;}
#navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}
Τρίτη 13 Αυγούστου 2013
Bloomberg: «Οπλο» για τη... χρεοκοπία της Ελλάδας το πλεόνασμα
Μία «εναλλακτική» πρόταση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος παραθέτει το Bloomberg με αφορμή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με τη διαφορετική προσέγγιση του Bloomberg η Αθήνα θα μπορούσε να «αξιοποιήσει» αυτό το «σημαντικό επίτευγμα» απειλώντας τους δανειστές της με στάση πληρωμών, προκειμένου να πετύχει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Οπως επισημαίνει η δημοσιογράφος Μέγκαν Μακ Αρντλ στο άρθρο της με τίτλο «Το πλεόνασμα της Ελλάδας ανοίγει την πόρτα για τη χρεοκοπία», μία ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές αποτελεί «την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, αλλά και ένα σημαντικό εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους». Τονίζει δε ότι στην περίπτωση που οι Γερμανοί συνεχίζουν να αρνούνται πεισματικά κάθε συζήτηση για κούρεμα ή επιπλέον βοήθεια, δεν θα την προξενούσε έκπληξη αν η συζήτηση για χρεοκοπία επανερχόταν εκ νέου στο επίκεντρο. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα «σημαντικό επίτευγμα» για την Ελλάδα, καθώς πλέον μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ πρέπει να δανείζεται προκειμένου να πληρώσει τις οφειλές προς τους διεθνείς δανειστές της.
«Η Ελλάδα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό. Ο προϋπολογισμός εξακολουθεί να εμφανίζεται ελλειμματικός, μετά τις πληρωμές για την κοινωνική ασφάλιση, τους τόκους για το χρέος και τις δαπάνες για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα.Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να δανείζεται για την κάλυψη του χρέους της, αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να δανείζεται για τη χρηματοδότηση νέων δαπανών. Η κυβέρνηση περιέκοψε τις δαπάνες κατά 8 δισ. ευρώ ή κατά 20% το πρώτο επτάμηνο του έτους, ενώ τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 11% στα 30,8 δισ. ευρώ. Μια μαύρη τρύπα της τάξεως του 1,9 δισ. ευρώ μεταξύ εισροών και εκροών εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά πρόκειται για μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η Μακ Αρντλ.
Επισημαίνει στη συνέχεια το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο διεθνή Τύπο αναφορικά με νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι η γερμανική πλευρά επιμένει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς απομένουν έξι μόλις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Ωστόσο, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δημιουργεί μία νέα ενδιαφέρουσα πιθανότητα: Αυτή της χρεοκοπίας» τονίζεται στο άρθρο. «Οσο η χώρα χρειαζόταν να δανείζεται χρήματα για τη χρηματοδότηση των καθημερινών της αναγκών, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη. Η άρνηση της πληρωμής των πιστωτών θα σήμαινε περισσότερη λιτότητα, καθώς η μοναδική εναπομείνασα πηγή χρημάτων ξαφνικά θα εξέλειπε. Αναλόγως όμως του αν θα συνεχιστεί η αύξηση των φορολογικών εσόδως, αλλά και της κατάστασης του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα θα έχει μια ευκαιρία να τα καταφέρει καλύτερα ζητώντας νέο κούρεμα από τους πιστωτές της», αναφέρει το άρθρο.
«Δεδομένης της έντονης δυσφορίας των Ελλήνων από τη λιτότητα, αν οι Γερμανοί δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (και συνεχίζουν να αρνούνται κάθε κουβέντα για νέο κούρεμα), τότε θα περίμενα σύντομα από την πλευρά του Αιγαίου να ανοίγει η συζήτηση για χρεοκοπία», καταλήγει η Μακ Αρντλ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113093031
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου