MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

«Γιατί λοιπόν η Ινδονησία επανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί;» αναρωτιέται ο Krugman,

 Μάρω Καψή
Το ελληνικό χρέος εκτοξεύτηκε λόγω της επέμβασης της τρόικα – Το ευρώ και η αμείλικτη εμμονή στην πολιτική λιτότητας δεν επιτρέπουν την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Στο άρθρο του με τίτλο «Η ασιατική κρίση εναντίον της κρίσης του ευρώ» ο Krugman συγκρίνει την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-1998 με τη σημερινή ευρωπαϊκή κρίση και αναρωτιέται γιατί «η Ινδονησία επανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί».
Αφού συγκρίνει την οικονομική κατάσταση που επικρατούσε στην Ινδονησία το 1997 με την αντίστοιχη στην Ελλάδα το 2007, πριν δηλαδή την έναρξη της κρίσης και την άφιξη της τρόικα, και αφού διαπιστώνει πως η οικονομική κατάσταση στην Ινδονησία ήταν κατά πολύ χειρότερη σε σύγκριση με αυτήν στην Ελλάδα σε επίπεδο ΑΕΠ, ο Krugman τονίζει ότι η Ινδονησία κατάφερε να επανακάμψει σε αντίθεση με την Ελλάδα (αλλά και την Ισπανία), η οποία εξακολουθεί να παραμένει σε ύφεση.
Όπως λέει ο Krugman, οι ερμηνείες που δίνονται για την αποτυχία της Ελλάδας να επανακάμψει, όπως δομικά προβλήματα της οικονομίας, διαφθορά, αδύναμη πολιτική ηγεσία, κοκ, είχαν αποδοθεί και στην περίπτωση της Ινδονησίας, η οποία ωστόσο κατάφερε να ανακάμψει.
«Γιατί λοιπόν η Ινδονησία επανέκαμψε και η Ελλάδα δεν μπορεί;» αναρωτιέται ο Krugman, ο οποίος απαντά στην ερώτηση του.
«Ο πρώτος λόγος, είναι ότι η Ινδονησία έχει ένα νόμισμα που μπορούσε να υποτιμηθεί και το έκανε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό μπορεί να δημιούργησε μακροπρόθεσμη οικονομική πίεση, αλλά εν τέλει άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη κυρίως μέσω εξαγωγών. Επιπλέον, το ΔΝΤ ενώ στην αρχή θέλησε να επιβάλλει πολιτικές λιτότητας στην Ασία, στη συνέχεια εμφανίστηκε πιο διαλλακτική και συνεργάσιμη. Στην Ελλάδα όμως η Τρόικα είναι αμείλικτη χωρίς να έχει μάθει τίποτα από αυτήν την εμπειρία» τονίζει ο Krugman.

http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/08/28/the-asian-crisis-versus-the-euro-crisis/?_r=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου