MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Η φοροεπιδρομή που γίνεται στα ακίνητα φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό. Προβλέπω να χάνεται σταδιακά το όνειρο του κάθε Έλληνα που δεν ήταν άλλο από το να έχει ένα δικό του σπίτι  να μπει μέσα. Αυτό το όνειρο τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο  στόχαστρο.
Το ποσό που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2013, ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ !
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", ο πενταπλασιασμός της φορολογικής επιβάρυνσης έχει ουσιαστικά καταστήσει την κατοχή ακινήτων δυσβάσταχτη, χωρίς να διαφαίνεται στο εγγύς μέλλον κάποιο σημάδι φορολογικής ελάφρυνσης.
Πόσο μάλλον όταν στο στόχαστρο τίθενται και τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια.
Διαβάζοντας στο www.capital.gr την σκέψη της τρικομματικής κυβέρνησης που θέλει να βάλει φόρο ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό. Ακολουθεί το άρθρο.

" Μια ακραία πρόταση όπου ο νέος και ενιαίος φόρος επί των ακινήτων θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο, δηλαδή από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, εξετάζει και πάλι το υπουργείο Οικονομικών καθώς με τις εναλλακτικές προτάσεις, που προβλέπουν αφορολόγητο όριο στα 50.000 ευρώ ή στα 100.000 ευρώ δεν βγαίνει ο «λογαριασμός» των εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί πανικός καθώς τα ήπια σχέδια που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, στην καλύτερη περίπτωση υπολογίζεται ότι μπορούν να επιφέρουν ετήσια έσοδα της τάξης των 2,1 δισ ευρώ.
Ως εκ τούτου εξετάζεται και ένα εφιαλτικό σενάριο κατά το οποίο ο ενιαίος φόρος ακίνητων (που θα εφαρμοστεί μέσα στο 2ο εξάμηνο του έτους) θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό, δηλαδή χωρίς αφορολόγητο, και θα κλιμακώνεται, ανάλογα με την αντικειμενική αξία, με συντελεστές από 0,05% ή 0,1% έως 1,5% ή 2% για φορολογητέες αξίες ύψους 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
Τα εναλλακτικά σενάρια, που παραμένουν στο τραπέζι προβλέπουν:
Την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 50.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,05% έως 1,5% ή 2% για ακίνητα αξιας 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω
Την εφαρμογή αφορολογήτου ορίου 100.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη και την επιβολή του φόρου με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,1% έως 1,5% ή 2% για ακίνητα αξιας 3 ή 4 εκατομμυρίων ευρώ και άνω.
Για να… «χρυσώσει» το χάπι στους ιδιοκτήτες ακίνητων το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους (φυσικά πρόσωπα) να εξοφλήσουν το νέο φόρο σε πέντε μηνιαίες δόσεις ή, εφόσον το επιθυμούν, εφάπαξ με έκπτωση κάποιου ποσοστού.
Ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας θα αντικαταστήσει από φέτος το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Στο νέο φόρο, ο οποίος «πλασάρεται» ως δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα και αναπτυξιακός για τα νομικά, θα υπαχθούν όλες οι κατηγορίες ακινήτων δηλαδή διαμερίσματα, μονοκατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης και λοιπές κατηγορίες κτισμάτων.
Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα σχεδιάζεται η φορολόγηση των ακινήτων ενιαίας κλίμακας άνευ αφορολογήτου ορίου, αποτελούμενη από τέσσερις συντελεστές – 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6% – για όλα τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ ειδικά για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) να εφαρμόζονται μόνο οι χαμηλοί συντελεστές 0,1%-0,3%.
Στην τσιμπίδα του νέου φόρου θα «πιαστούν» όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια, ενώ δεν θα εξαιρούνται ούτε οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Για τους τελευταίους ωστόσο σχεδιάζεται να καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
Αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι και λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα συντελεστών. Επίσης εξετάζονται αλλαγές στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών γης, ώστε οι τελικές φορολογητέες αξίες των εκτός σχεδίων εδαφικών εκτάσεων να μην προσδιορίζονται σε εξωπραγματικά ύψη. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να εξειδικευτούν περαιτέρω κατά την συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή." 
Έχω να επισημάνω τα εξής:
  1. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων  από το 2009  πλήρωσαν 422% επιπλέον φόρους
  2. Η πώληση του ακινήτου είναι από κάθε άποψη ασύμφορη.
Συμπέρασμα: κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν τώρα το ρευστό για να αγοράσουν πρώτη κατοικία. κοψοχρονιά ή οι κατέχοντες , που μπορούν να καρπωθούν  την περιουσία της μεσαίας τάξης , που με αίμα και ιδρώτα απέκτησε τις τελευταίες δεκαετίες. Οδηγούμαστε, δηλαδή, σε βίαιη ανακατανομή πλούτου και κατάργηση της μεσαίας τάξης κάτι το οποίο συμβαίνει παγκοσμίως και ξεκίνησε  από το 2008 με την κατάρευση της Lehman Brothers

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου