MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΡΟΥΣΙΑ…ΑΠΟΥΣΙΑ…ΧΑΘΗΚΕ Η ΟΥΣΙΑ… ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ


Παρακολουθώντας τα δημοτικά συμβούλια από το 2007 έχω να πω πώς το φαινόμενο των απόντων  στα δημοτικά συμβούλια από το 2015 και μετά γίνεται όλο και πιο έντονο.

Ιστορικά

Την περίοδο 2007-2010 επι δημαρχίας Παναγιώτη (Τάκη) Κουκούλη ο μοναδικός σύμβουλος που απείχε για μεγάλο διάστημα ήταν ο αείμνηστος Ιωάννης Μπήτρος ευρέως γνωστός ως  (Γιάνναρος) . Η απουσία του οφειλόταν σε κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Παρά τις πιέσεις που δεχόταν ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κύριος Γεώργιος Τσατήρης από τον εκλιπόντα  Νεκτάριο Κορναράκη να εφαρμόσει τον νόμο , προς τιμήν του, δεν ενέδωσε και δεν προχώρησε στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες αντικατάστασης ως όφειλε.Το ίδιο θα έπραττα ως πρόεδρος. Ο Γιάνναρος ήταν ένας ενεργός δημοτικός σύμβουλος που κοίταζε πάντοτε το καλό των δημοτών  ,των αδύναμων και  των επιχειρηματιών . Άλλωστε ο λόγος απουσίας του ήταν η ασθένεια του λόγος σοβαρός για να απουσιάσει κάποιος και όχι τίποτε άλλο λιγότερο σοβαρό . Όσο μπορούσε τίμησε τον όρκο του ως δημοτικός σύμβουλος.

Την περίοδο 2011-2014 επι δημαρχίας Θεοδόση(Σάκη) Σακκιώτη δεν υπήρχε τόσο έντονο το φαινόμενο των πολλών τουριστών δημοτικών συμβούλων. Από τότε, όμως,  εμφανίστηκαν τα σημάδια αποχής από τα δημοτικά συμβούλια από συμβούλους που πλέον ανήκουν στην κατηγορία του «τουρίστα δημοτικού συμβούλου».

Το 2014-2019 επί δημαρχίας Δημητρίου Μούρτζη  το φαινόμενο των τουριστών δημοτικών συμβούλων άρχισε να γίνεται πιο έντονο . Υπήρχαν δημοτικοί σύμβουλοι που απείχαν επι μακρόν. Στο διάστημα αυτό είχα την τύχη να διατελέσω Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  (τρία χρόνια) .  Ο μοναδικός σύμβουλος που παραιτήθηκε διότι δεν μπορούσε να ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, «στο νησί που αγαπάω» όπως είχε δηλώσει, ήταν ο Παναγιώτης Γρηγορόπουλος.

Τι έπραξα για αυτό το φαινόμενο ; 

Έστειλα έγγραφα για τις απουσίες στα δημοτικά συμβούλια τρείς φορές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ως όφειλα. Το τελευταίο έγγραφο ήταν με ημερομηνία 29/09/2017 και κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη στις 5/10/2020.  Εκτός από αυτό το έγγραφο κατέθεσα και ένα άλλο σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους που όφειλαν χρήματα στον δήμο . Παρά τις προφορικές εκκλήσεις μου για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους δεν το έπραξαν . Για την ιστορία ήταν τρεις αιρετοί (δύο αντιδήμαρχοι και ένας πρόεδρος δημοτικής κοινότητας). Έπρεπε να είχαν εκπέσει του αξιώματος τους . Τα ποσά που όφειλαν ήταν πολύ παραπάνω από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν και σήμερα να διοικούν τον δήμο.  Από την μεριά μου έπραξα το καθήκον μου ως Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σε ότι αφορά τους απόντες  , όχι γιατί δεχόμουν κριτική από τους κυρίους Πτερούδη Νικόλαο, Λεούση Νεκτάριο  που ήταν μέλη της αντιπολίτευσης και τον κύριο Ιωάννη Ζορμπά που ήταν μέλος της διοίκησης Μούρτζη και συνοδοιπόρος αλλά γιατί ήταν καθήκον μου. όσο  και με αυτούς που όφειλαν χρήματα στον δήμο. Δεν γίνεται να κόβουμε το νερό σε αυτούς που χρωστάνε, να δεσμεύουμε λογαριασμούς και από την άλλη να χρωστάνε οι δημοτικοί σύμβουλοι και να μην εφαρμόζεται   ο νόμος επειδή κατέχουν αξιώματα . Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο (άρθρο 4 του Συντάγματος).

Οι ενέργειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής

Η Αποκεντρωμένη διοίκηση ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις . Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν από αστείες έως γελοίες (τις έχω στην διάθεση μου για οποίον αμφισβητεί τα γραφόμενα μου) μόνος ένας είχε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη του και του το αναγνωρίζω (παρότι οι σχέσεις μας δεν είναι καλές) δεν τιμωρήθηκαν δεν μπήκαν καν σε αργία όπως ορίζει ο νόμος.

Σε ότι  δε αφορά τους δημοτικούς συμβούλους που όφειλαν χρήματα και έπρεπε να εκπέσουν του αξιώματος τους η αποκεντρωμένη δήλωσε αναρμόδια . Μήπως έπρεπε να τα αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες; Γι’ αυτό το γεγονός ενημερώθηκα λίγους μήνες πριν τελειώσει η θητεία μου. Έτσι δεν είχε νόημα να ασχοληθώ. Όμως στο σημείο αυτό έχει  ευθύνη ο δήμαρχος . Έπρεπε να τους είχε καθαιρέσει από αιρετούς . Τελικά τον καθαίρεσαν αυτοί από δήμαρχο. Διδακτική Ιστορία θα έλεγαν κάποιοι.

Ένα άλλο φαινόμενο, εκτός από αυτό του τουρίστα δημοτικού συμβούλου, που υπήρξε καθόλη την διάρκεια της δημαρχίας Δ. Μούρτζη ήταν η αποχή δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής από θέματα που είτε δεν ήθελαν να υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη είτε διαφωνούσαν με την εισήγηση . Αποτέλεσμα ήταν να απέχουν . Αρκετές δε φορές τα μέλη της αντιπολίτευσης ή ήταν περισσότερα από τα μέλη της διοίκησης ή ήταν ικανός ο αριθμός του για την απαρτία. Τότε η δημοτική αρχή είχε 16 δικούς της συμβούλους .Μετά από την διαγραφή μου είχε 15 δημοτικούς συμβούλους . Για την απαρτία χρειαζότανε 14 συμβούλους. Και στις δύο περιπτώσεις ποτέ δε έκανε απαρτία η δημοτική αρχή με τους συμβούλους της πάντα με μέλη της αντιπολίτευσης ούτε καν στην διαγραφή μου όπου έπρεπε να υπάρχουν οι 15 σύμβουλοι χρειάστηκαν μέλος από την αντιπολίτευση για να κάνουν απαρτία (ήταν 13 και μαζί με το μέλος της αντιπολίτευσης, το οποίο είχε να εμφανιστεί 9 μήνες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, έγιναν 14 ).

Στην τωρινή περίοδο της επι δημαρχίας Ιωάννη Ζορμπά το φαινόμενο της αποχής από τα δημοτικά συμβούλια συνεχίζεται . Στους 16 μήνες έχουμε αρκετούς δημοτικούς συμβούλους που απέχουν . Το φαινόμενο γίνεται  αυξητικό . Ορισμένοι δημοτικοί της αντιπολίτευσης θεωρούν τον εαυτό τους γλάστρα μιάς και ο νόμος περί κυβερνησιμότητας των δήμων που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε τελείως το νόημα του Κλεισθένη πήγε στράφι η συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων . Τώρα ΜΟΝΟ με τους ψήφους των ολίγων εγκρίνεται ένα θέμα . Η δημοτική αρχή έχει επτά συμβούλους (7) και η αντιπολίτευση είκοσι (20) το θέμα μπορεί να περάσει μόνο με 7 ΝΑΙ και ας είναι 20 τα ΟΧΙ. Αυτό είχε και έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη συνεργασίας της διοίκησης με την αντιπολίτευση και εμφάνιση του φαινομένου της αλαζονείας.  Μπορεί η δημοτική αρχή να έχει κερδίσει το στοίχημα της καθημερινότητας αλλά το στοίχημα της σύνθεσης , της συναίνεσης και της συνεργασίας το έχει χάσει μέχρι στιγμής. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πάμε σε 4η πρόσκληση δημοτικού συμβουλίου  , ένα πρωτόγνωρο αρνητικό ρεκόρ σε πανελλαδικό επίπεδο . Σε αυτό φέρει ευθύνη όχι μόνο ο δήμαρχος αλλά και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου .

Ο Πρόεδρος του ΔΣ.

Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι πρόεδρος όλων των δημοτικών παρατάξεων είναι αυτός που προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα απόψεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων και όχι ο εντολοδόχος της δημοτικής αρχής. Τον λόγο στο δημοτικό συμβούλιο τον δίνει ο Πρόεδρος και όχι ο δήμαρχος . Στα δημοτικά συμβούλια ο απόλυτος άρχοντας των συνεδριάσεων είναι ο πρόεδρος και όχι ο δήμαρχος.  Προσωπικά δεν χρειάστηκα ούτε επιγονατίδες για το γόνατο ούτε γυάλιζα το αριστερό μου παπούτσι μετά τα δημοτικά συμβούλια . Κατηγορήθηκα ότι έδινα περισσότερο χρόνο ομιλίας στην αντιπολίτευση . Έδινα χρόνο σε όποιον σύμβουλο ήθελε να καταθέσει την γνώμη του στο δημοτικό συμβούλιο για να γίνει το γεφύρωμα όχι σε αυτόν που ήθελε να γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη.

Η θέση του προέδρου είναι δυσάρεστη όταν δεν γίνονται τα δημοτικά συμβούλια . Πρέπει μετά να επανασχεδιάσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Θέλει γερό στομάχι , είναι ψυχοφθόρο. Θυμάμαι το Πάσχα του 2017 ακόμα που δεν έγινε απαρτία και καιγόμαστε να στείλουμε την έγκριση για την δημιουργία του κέντρου δια Βίου Μάθησης. Έβγαλα πρόσκληση την επόμενη με αυτό ως μοναδικό θέμα. Τελικά προλάβαμε τις προθεσμίες με πολύ τρέξιμο.

Ο «ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ»

Το φαινόμενο του «τουρίστα δημοτικού συμβούλου» πρέπει να σταματήσει. Όσοι δεν μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους να παραιτούνται . Αυτοί που ήθελαν  να δείξουν την δύναμη τους και το πόσους ελέγχουν την έδειξαν. Οι βουλευτές που κοιτάνε τα ψηφαλάκια είδαν το αποτέλεσμα. Τώρα είναι καιρός να πάνε στα σπίτια τους και να ασχοληθούν με την δουλειά τους . Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά τους στην Αίγινα. Την θέση αυτών πρέπει να πάρουν αυτοί που πραγματικά  θέλουν να προσφέρουν , όσοι έχουν όρεξη για δουλειά .

Επίλογος

Η δε διοίκηση του δήμου καλό θα ήταν  να ρίξει τους τόνους και να συνεργαστεί. Ο δε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έπρεπε να φέρει ως δεύτερη πρόταση την εισήγηση της αντιπολίτευσης για το Τεχνικό πρόγραμμα ώστε να μην δημιουργηθεί το φαινόμενο της αποχής των τριών αποτυχημένων συνεδριάσεων . Το στυλ είτε θέτε είτε δεν θέτε θα το περάσουμε  ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου . Πρέπει να προσέχει ο πρόεδρος επειδή είναι πολλαπλός εκτεθειμένος . Μια παροιμία λέει : «το γινάτι βγάζει μάτι». Και κάτι σημαντικό πρέπει να καταλάβουμε την έννοια του ρόλου του Προέδρου . Ο Πρόεδρος είναι ο άρχων του δημοτικού συμβουλίου , είναι ο άμεσος συνεργάτης του δημάρχου όμως  δεν πρέπει να καπελώνεται από τον δήμαρχο ειδικά κατά την διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων.

Η ουσία είναι να τιμάς τον όρκο που δίνεις, να πράττεις το καθήκον σου και να προσφέρεις πραγματικά στο νησί που αγαπάς . Η συμμετοχή στις εκλογές δεν σταματά μόνο με την εκλογή υπάρχει και συνέχεια…

ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ

  • 2007-2008 ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΥΝΤΟΣ
  • 2009-2010 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΤΗΡΗΣ
  • 2011-2012 ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΤΗΣ
  • 2013-2014(εως 31/08/2014) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
  • 2014-2017 (έως 25/10/2017) ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
  • 2017 (από 26/10/2017) - μέχρι σήμερα ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΘΕΡΙΑΝΟΣ

 ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

άρθρο 68 παρ 3 εδ. β του νόμου 3852/2010 

«αν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου, μπορεί να τεθεί σε αργία κατά τις διατάξεις του άρθρου 234 του Ν.3852/2010 και σε περίπτωση υποτροπής να κηρυχθεί έκπτωτος».

Ασυμβίβαστο εξαιτίας οφειλών   άρθρο 15 του ν. 3852/2010

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό: Πώς θα είναι σπίτια, δουλειά – Οι 7 προβλέψεις Bill Gates


Τι αλλαγές θα φέρει στην ζωή μας η μετά την COVID – 19 αναμφισβήτητα θα   προκληθούν  αλλαγές στις ζωές μας, από την απλή καθημερινότητα μας για να φτάσουμε στις αλλαγές στην  οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ΚΚΕ καταγγέλλει στην Βουλή ότι υπήρξε οργασμός νομοσχεδίων τα οποία είναι εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών, ο χρόνος θα το δείξει αν θα δικαιωθεί το ΚΚΕ. 

Πριν από  πέντε χρόνια, ο Μπιλ Γκέις είχε επί της ουσίας προβλέψει την πανδημία που σήμερα βιώνει η ανθρωπότητα. Έτσι, κάθε φορά που προβαίνει σε κάποια πρόβλεψη καλό θα ήταν να της δώσουμε σημασία, γι’ αυτό και το TyposThes εντόπισε τις τελευταίες του επτά προβλέψεις για τον κόσμο μετά το τέλος της πανδημίας.  

Ας δούμε, λοιπόν, τις επτά προβλέψεις στις οποίες προέβη ο ιδρυτής της Microsoft.

1.Η νέα νόρμα θα είναι οι απομακρυσμένες δραστηριότητες

Από τις συσκέψεις στη δουλειά μέχρι το ιατρικό ραντεβού η νέα νόρμα θα είναι οι «απομακρυσμένες δραστηριότητες. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γκέιτς, «Ακριβώς όπως ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε τις γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, κάτι που δεν άλλαξε ούτε μετά τον πόλεμο, έτσι και η πανδημία θα έχει τα ίδια αποτελέσματα σε κάποια πράγματα».

«Ποτέ δεν επιτρεπόταν να αναρωτηθούμε “Θα χρειαστεί να πάω εκεί με φυσική παρουσία”, ωστόσο αυτό θα αλλάξει ριζικά», τονίζει λέγοντας πως αυτό θα ισχύσει τόσο για την εργασία όσο και για άλλες δραστηριότητες.

«Ο τρόπος εκμάθησης, το ραντεβού στο γιατρό ακόμη και μία αγορά αυτοκινήτου θα αλλάξουν δραματικά», προβλέπει ο ίδιος.  

2. Καινοτομίες στο λογισμικό

Όχι μόνο η ιδέα της συνάντησης από απόσταση θα φαίνεται πιο φυσική, αλλά ο Γκέιτς προβλέπει επίσης ότι τα εργαλεία για να το κάνουμε σύντομα θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά που έχουμε διαθέσιμα σήμερα. «Το λογισμικό ήταν κάπως αδέξιο όταν ξεκίνησε η πανδημία, αλλά πλέον χρησιμοποιείτε σε τόσο μεγάλο βαθμό που θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα θα υπάρξουν σημαντικές καινοτομίες στον τομέα αυτό», όπως προβλέπει.

3. Τέλος το 30% των ημερών στο γραφείο και το 50% των ταξιδιών

Οι δυνατότητες για απομακρυσμένες δραστηριότητες θα επηρεάσουν και την εργασία καθώς σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς θα «κοπούν» περισσότερες από το 30% των ημερών που πηγαίναμε στο γραφείο προ του κορωνοϊού. «Αυτό θα επηρεάσει και τις αποφάσεις των εταιρειών για το real estate και την επιλογή των γραφείων τους», αναφέρει ο Μπιλ Γκέιτς.  Ο ίδιος προβλέπει συνέχιση της τηλεργασίας και δουλειά γραφείου κυλιόμενα για τους εργαζόμενους.

Το ίδιο προβλέπει και για τα επαγγελματικά ταξίδια, αναφέροντας πως θα κοπούν περίπου στο 50%.

Άλλωστε, σημειώνεται πως κάποιες εταιρείες – όπως το Twitter – έχουν ήδη ανακοινώσει πως το εργατικό τους δυναμικό θα βρίσκεται μόνιμα σε τηλεργασία.

4. Σεισμός στο real – estate

Οι εργασιακές αλλαγές θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα για το real – estate με εταιρείες κολοσσούς να αποσύρονται από μεγάλα κτίρια, δομές και γραφεία, ωστόσο, αυτή δεν θα είναι η μόνη αλλαγή για τα ακίνητα.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, οι αλλαγές σε σχέση με την εργασία (λιγότερες ημέρες στο γραφείο, περισσότερες στο σπίτι) θα οδηγήσουν και σε αλλαγές στην αγορά και ενοικίαση κατοικιών καθώς το κέντρο θα γίνει «λιγότερο προτιμητέο».

«Στο κέντρο των πόλεων οι εργαζόμενοι – ακόμη και οι πιο καλοπληρωμένοι – ξοδεύουν τεράστια ποσά για σε ενοίκια. Όταν δεν θα χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στο γραφείο, η κατοικία σε τόσο ακριβά διαμερίσματα θα γίνει λιγότερο ελκυστική και ένα μεγαλύτερο σπίτι έξω από το κέντρο θα γίνει προτιμητέο», αναφέρει και μάλιστα σημειώνει πως και η «λογική» των σπιτιών μπορεί να αλλάξει ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά όσον αφορά την τηλεργασία.

5. Η νέα κοινωνικοποίηση εκτός χώρου εργασίας

Θετικές είναι οι προβλέψεις του Γκέιτς όσον αφορά την κοινωνικοποίηση, αναφέροντας πως όσο οι εργαζόμενοι θα μειώνουν τις ημέρες εργασίας στα γραφεία θα ανεβαίνει η διάθεση και ο χρόνος για κοινωνικοποίηση με την οικογένεια, τους φίλους και την ευρύτερη κοινότητα. Όπως αναφέρει «η επιθυμία για κοινωνικοποίηση με φίλους θα ανέβει δραστικά καθώς θα μειώνονται οι κοινωνικές επαφές για την δουλειά».

6. Δεν θα επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» για πολύ καιρό

Κι αν οι προηγούμενες προβλέψεις δεν ακούγονται ιδιαίτερα αρνητικές, η επόμενη είναι λιγότερο θετική. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, ακόμη κι αν το εμβόλιο καταφέρει να «σβήσει» πλήρως τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, ο κόσμος μας δεν θα επιστρέψει στην «κανονικότητα» μέχρι όλος ο κόσμος να νικήσει την ασθένεια.

«Θα υπάρξει μία φάση όπου μπορεί στις ΗΠΑ (σ.σ. ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό) να έχουμε μειωμένα κρούσματα, ωστόσο, ο ιός θα είναι ακόμη εκεί έξω σε άλλες περιοχές του κόσμου, οπότε θα μπορούσε να υπάρξει μία αναζωπύρωση. Θεωρώ πως η πλειοψηφία του κόσμου θα έχει ιδιαίτερα συντηρητική συμπεριφορά, ειδικά αν έρχεται σε επαφή με μεγαλύτερους ανθρώπους», προβλέπει.  

Η πραγματική «κανονικότητα» θα επιστρέψει όταν όλες οι χώρες θέσουν υπό έλεγχο τον ιό.

7. Η… επόμενη πανδημία δεν θα είναι εξίσου «κακή»

Η γλυκόπικρη πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς είναι πως η… επόμενη πανδημία (σ.σ. έχει ήδη προβλέψει πως σύντομα θα υπάρξει και νέα πανδημία) δεν θα είναι εξίσου «κακή». Ειδικότερα, όπως αναφέρει «ο κυριότερος λόγος που δεν θα έχει τόσο καταστροφικά αποτελέσματα είναι πως θα έχουμε ήδη προπονηθεί στην αντιμετώπισή της. Τα εργαλεία της καραντίνας, των μαζικών τεστ και άλλων αντίστοιχων πρακτικών θα είναι πλέον καλύτερα. Δεν θα είμαστε τόσο ηλίθιοι την επόμενη φορά», αναφέρει.


 


Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Δήλωση Δημήτρη Κατσικάρη: Τα έργα προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας»


 Δημήτρης Κατσικάρης

#Υποθαλάσσιος_Αγωγός_Αίγινας

. Χτυπάμε καμπανάκι κινδύνου για να μην καταλήξει σε «γεφύρι της Άρτας». Απαράδεκτη η οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του έργου. 

 «Ένα εμβληματικό, πρωτότυπο και απολύτως απαραίτητο έργο ζωής για την Αίγινα, το οποίο η παράταξή μας και εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων ξεκινήσαμε το 2014 μετά από μεγάλη προετοιμασία και αγώνα, κινείται με «ρυθμούς χελώνας» αφού η πόντιση του αγωγού που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, και πλέον οδηγείται σε άγνωστη ημερομηνία και πάντως -με βάση τις καιρικές συνθήκες- το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί την άνοιξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολική πρόοδο του έργου.

Το αίτημα του αναδόχου για παράταση 2 ετών -μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023- είναι απολύτως αποκαλυπτικό ότι η πορεία του έργου δεν πάει καθόλου καλά και ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν ανατραπεί δραματικά.

Το γεγονός ότι η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας εισηγήθηκε 1 χρόνο παράταση δεν μας δημιουργεί κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως ηχεί ως «καμπανάκι κινδύνου» για το έργο, δεδομένου του αιτήματος του αναδόχου για διπλάσιο χρόνο παράτασης.

Είναι σαφές ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει άμεσα, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση, χωρίς καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. 

Ήδη έχει εγκριθεί αποζημίωση για θετικές ζημιές, με επιπλέον καταβολή 1.532.000 ευρώ στον ανάδοχο (ζητούσε 3.690.000 ευρώ!-διεκδικεί το υπόλοιπο!) -απόφαση που αιτιολογημένα καταψήφισα στην Οικονομική Επιτροπή της 1ης/9ου/2020.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή η Αίγινα δεν μπορεί άλλο να περιμένει τον Αγωγό που «όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει», διαφώνησα σήμερα με την εισήγηση για παράταση ενός έτους, αντιπροτείνοντας μικρότερη παράταση, μέσα στην οποία ο ανάδοχος μπορεί κατά την εκτίμησή μας να ολοκληρώσει το εμβληματικό αυτό έργο. 

Εντέλει, ψήφισα -και δόθηκε- 9 μήνες παράταση και σε κάθε περίπτωση δηλώνω ότι θεωρώ απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε περαιτέρω απαίτηση αποζημιώσεων και ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής δεν θα δεχθώ καμία νέα οικονομική επιβάρυνση του έργου.

Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά, καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ασχοληθεί σοβαρά με την πορεία του έργου και την τεχνική υπηρεσία να ελέγχει καθημερινά την πρόοδο των εργασιών για να μην γίνει καταλήξει «γεφύρι της Άρτας».

Η Αίγινα, η Πρώτη Πρωτεύουσα, δικαιούται να έχει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα επάρκεια και ποιότητα νερού και έτσι να σταματήσει επιτέλους το «πάρτι» μεταφοράς νερού που μας προσβάλλει όλους».

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τα ηλεκτρικά πατίνια στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας


 άρθρο του Σωτήρη Γιαννόπουλου

Στην χώρα μας  τα τελευταία χρόνια κινούνται πολλά ηλεκτρικά πατίνια , τροχοσανίδες κ.α. σε κάθε δρόμο , σε πλατεία , σε πεζοδρόμους. Οι οδηγοί είναι

κυρίως παιδιά και πολλές φορές είμαστε μάρτυρες ατυχημάτων ηλεκτρικών πατινιών είτε με άλλο όχημα είτε με πεζό, αλλά ακόμα και παρασύρσεων πεζών πάνω σε πλατείες. 

Στην συνέχεια σας παραθέτω την τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπου ο νομοθέτης ενσωματώνει οδηγίες χρήσης για κάθε Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα (ΕΠΗΟ) αλλά και Κυρώσεις . Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση με τα ηλεκτρικά οχήματα πρέπει να σταματήσει και να οριοθετηθεί. 

Τροποποιείται ο Κώδικας Oδικής Κυκλοφορίας και  ενσωματώνονται κυρώσεις που κυμαίνονται από 20 έως 300 ευρώ διοικητικού προστίμου, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών για τους χρήστες των οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια, τα τροχοπέδιλα (rollers) , οι τροχοσανίδες (skate boards)  και τα αυτοεξισορροπούμενα οχήματα ( Segway). Το νομοσχέδιο που αφορά τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα- Μικροκινητικότητα σε δημόσια διαβούλευση, και έληξε στις 4 Δεκεμβρίου. 

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου , κάθε Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα (ΕΠΗΟ), θα εντάσσεται σε μία εκ των δύο βασικών κατηγοριών, ανάλογα με την ταχύτητα που αυτό θα μπορεί να αναπτύσσει, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του  κατασκευαστή του.  Θα υπάρχουν τα οχήματα που η μέγιστη σχεδιαστική (κατασκευαστή) ταχύτητά τους δεν θα υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, τα οποία θα κυκλοφορούν όπως οι  πεζοί και από την άλλη τα οχήματα των οποίων η μέγιστη σχεδιαστική ταχύτητα υπερβαίνει τα 6 χλμ/ώρα, αλλά δεν θα  ξεπερνά τα 25 χλμ/ώρα, και τα οποία θα κυκλοφορούν όπως τα ποδήλατα. 


Για όλα τα ΕΠΗΟ της μικροκινητικότητας ορίζεται ως ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας τα 25 χλμ/ώρα τροποποιώντας το άρθρο 20 του ΚΟΚ, ενώ θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δρόμους όπου το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκίνητων οχημάτων υπερβαίνει τα 50 χλμ/ώρα.  Δηλαδή δεν επιτρέπεται η οδήγησή τους εκτός κατοικημένης περιοχής.  

Σε περίπτωση παραβίασης του ορίου ταχύτητας, ο οδηγός θα τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ, ενώ όποιος το θέτει σε κυκλοφορία (εταιρείες εισαγωγής]) θα πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ. Σε οδηγό ΕΠΗΟ, ο οποίος υπερβαίνει τα 35 χλμ/ώρα το πρόστιμο αυξάνεται  στα 100 ευρώ .

Σημαντική τροπολογία στο σχέδιο Νόμου είναι τα  όρια ηλικίας  για την οδήγηση ενός ηλεκτρικού πατινιού. Ορίζεται στα 12 χρόνια για την οδήγηση των ΕΠΗΟ με ανώτατη του κατασκευαστή ταχύτητα τα 6 χιλ/ώρα  και για την οδήγηση μοτοποδηλάτου με ανώτατη εκ κατασκευής ταχύτητα έως 25 χιλιόμετρα την ώρα, τα 15 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την οδήγηση ποδηλάτου από παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων, ορίζεται ότι θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών. Επίσης, οι οδηγοί πατινιών από 12 ετών και πάνω, θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα, διαφορετικά θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 20 ευρώ. 

Η χρήση κράνους για τους χρήστες ποδηλάτων και πατινιών συστήνεται αλλά δεν γίνεται υποχρεωτική, καθώς όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο». Τη νύκτα, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα πατίνια και τα υπόλοιπα οχήματα μικροκινητικότητας, επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με σύστημα τροχοπέδησης, με ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα κόκκινο φως και αντανακλαστικό στοιχείο πίσω, καθώς και με έναν ανακλαστήρα σε κάθε πλευρά.

Ακόμα, απαγορεύεται οι οδηγοί να φορούν ακουστικά συνδεδεμένα ενσύρματα με ηχητικές συσκευές (επιτρέπονται ακουστικά με ασύρματη σύνδεση), καθώς επίσης η χρήση κινητού τηλεφώνου εν κινήσει εάν δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Ελπίζω πλέον οι γονείς να αγοράσουν το κατάλληλο ΕΠΗΟ ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους και να κατανοήσουν τους κινδύνους στο οδικό δίκτυο. 

 Σωτήρης Γιαννόπουλος

Εθελοντής φορέων για την  βιώσιμη αστική κινητικότητα και την  βιώσιμη ανάπτυξη 

 πηγή : http://www.opengov.gr/yme/?p=4589

Ο κύριος Γιαννόπουλος είχε κάνει ομιλία το 2019 για οδική συμπεριφορά των παιδιών στο Γυμνάσιο Μεσαγρού . 

Τα έξοδα της μετακίνησης του είχαν καλυφθεί από την ευγενική χορηγία της εταιρείας ΕΥΡΟΔΟΜΙΚΗ ΑΙΓΙΝΑΣ.





Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗ - ΠΙΚΡΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

  


του Νίκου Οικονόμου 

Ο Δημήτρης Κατσικάρης πρώην Ατιπεριφερειαρχής Νήσων και νυν περιφερειακός σύμβουλος εκλεγμένος με την περιφερειακή Παράταξη Αττική μπορούμε μπροστά του Γιάννη Σγουρού ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο FACEBOOK   την κάτωθι δήλωση:

" #Υποθαλάσσιος_Αγωγός_Αίγινας

Δύο χρόνια παράταση για να ολοκληρώσει το έργο, ζητάει η εταιρεία από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας!

#Διαφωνώ -Είναι μεγάλο διάστημα "


Συμπληρωματικά σχολιάζει ο κύριος Χατζηπέρος  χρησιμοποιωντας την λέξη Τραγικό.

Το έχω πει , το έχω γράψει, θα το ξαναγράψω άλλη μια φορά .

Οι πολίτες της Αίγινας οφείλουν πολλά στους προηγούμενους Περιφερειάρχες τον κο Γιάννη Σγουρό και την κα Ρένα Δούρου καθώς και στους Αντιπεριφερειάρχες Νήσων τον Δημήτρης Κατσικάρη  και τον  Τάκης Χατζηπέρο   

Μεγάλη ήταν η συμβολή  του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη . Το μυστικό όλο ήταν το ΦΕΚ που έδινε την δυνατότητα υλοποίησης του έργου  του υποθαλάσσιου αγωγού μέσω  μελέτης κατασκευής. Προς ενημέρωση για να γίνει ένα έργο πρώτα δημοπρατείται η μελέτη και μετά γίνεται η δημοπράτηση του έργου , συνεπώς εδώ κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος. Φυσικά δεν παραγνωρίζω τον διαρκή  αγώνα και τρέξιμο του πρώην δημάρχου Σάκη Σακκιώτη μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου. Δεν σταμάτησε ούτε όταν τελείωσε η θητεία του, ήταν δίπλα στον επόμενο δήμαρχο Δημήτρη Μούρτζη και τον βοήθησε όπου χρειαζόταν . Ο τέως δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης ο οποίος αγωνίστηκε με πάθος για την υλοποίηση του αγωγού (ήταν όνειρο ζωής για αυτόν δυστυχώς για αυτόν κορδέλα δεν θα κόψει). Οι δύο προηγούμενοι δήμαρχοι μπορεί να έχασαν το στοίχημα της καθημερινότητας ΑΛΛΑ για τον αγωγό και για τα μεγάλα έργα έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, αυτό οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε. Τελευταίο άφησα ένα άλλο  τέως δήμαρχο τον Παναγιώτη Κουκούλη του αναγνωρίζω το εξής την κατάτμηση του έργου ή πιο σωστά τον διαχωρισμό του έργου σε τρία υποέργα που κύριο στόχο είχαν την εύρεση χρηματοδότησης ανά υποέργο . Θεώρησε πως ένα έργο  είναι ο υποθαλάσσιος αγωγός άλλο έργο τα Χερσαία δηλαδή η σύνδεση των δεξαμενών με την κεντρική δεξαμενή και άλλο έργο η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης . Με αυτό τον τρόπο πίστευε πως θα βρει σταδιακά χρηματοδότηση ανά έργο μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Μια σημαντική σημείωση τους προαναφερόμενους περιφερειάρχες δεν τους έχω ψηφίσει , δεν υπήρξα ποτέ μου υποστηρικτής τους .

Μας έφαγαν οι κομματικές πεποιθήσεις και οι παρωπίδες . Αυτά πλέον για εμένα αλλάζουν   την ώρα της κάλπης θα ψηφίζω αυτούς που προσφέρουν  και υπηρετούν και όχι αυτούς που εξυπηρετούν.

Στο σήμερα θα ξεκινήσω με μιά μικρή ιστορία, ένα μικρό διάλογο,  το καλοκαίρι του 2019  είχαν τελειώσει οι δημοτικές εκλογές και με ρωτάει ο φίλος μου ο Γιώργος .

- πως το βλέπεις θα τελειώσει του χρόνου ο αγωγός ;του απαντώ 

-κράτα μικρό καλάθι 

 Μετά από λίγο καιρό μου κάνει καινούργια ερώτηση πιο εμπλουτισμένη.

- Σφαίρα τα πάει ο δήμαρχος ο καλύτερος που έχει περάσει καθαρίζει την πόλη βάζει μια τάξη νέα πνοή του χρόνου θα συνδεθεί και αγωγός για είκοσι χρόνια δήμαρχος . Πως τον βλέπεις το θέμα του αγωγού;

Ξανααπαντάω

- Κράτα μικρό καλάθι . Άκου λοιπόν την δική μου πρόβλεψη καλοκαίρι του '22 και βλέπουμε Αν θέλεις βάζω  στοίχημα ένα καφέ έτσι για να έχουμε να λέμε.

- Πως το ξέρεις; με ρώτησε 

- Μην βιάζεσαι όλα στην ώρα τους , πάντως για να σε διευκολύνω αν ήμουν επιχειρηματίας εν μέσω κορονοΐου δεν θα έκανα επένδυση αν πρωτίστως δεν ήμουν σίγουρος ότι θα έχω δουλειά για τα επόμενα δύο χρόνια , διαφωνείς με αυτό που λέω; τον ρώτησα 

- Τι εννοείς γέροντα ; μου είπε

Απάντησα με ένα χαμόγελο.

Ο διάλογος δεν είναι φανταστικός είναι πραγματικός. Το γράφω για να δείξω ότι παρακολουθώ όλες τις εξελίξεις καθώς και τις   ενέργειες που γίνονται σε ότι  αφορούν τα δημοτικά δρώμενα (θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικά), ο κάθε άνθρωπος με τα χόμπι του άλλος έχει το κυνήγι ή τον αθλητισμό εγώ έχω τα δρώμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικά αυτά που αφορούν την Αίγινα. 

Για την πρόβλεψη μου νιώθω μια πολύ πικρή δικαίωση δεν με ικανοποιεί ήθελα να μην βγώ αληθινός αλλά δυστυχώς βγήκα. 

Την Τρίτη ο ανάδοχος του έργου παίρνει μια παράταση  για την ολοκλήρωση του έργου για ένα χρόνο ενώ έχει ζητήσει δύο χρόνια . Κάτι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι το κόστος του αγωγού αυξήθηκε κατά 1.500.000 ευρώ. Αρχικά ο ανάδοχος είχε ζητήσει 3.000.000 ευρώ. Ενημερωτικά στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ο Δημήτρης Κατσικάρης μειοψήφισε θεωρώντας ότι το ποσό είναι υπερβολικό .

Το ταξίδι του υποθαλάσσιου αγωγού από Σαλαμίνα προς Αίγινα μοιάζει με το ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη έχουμε να δούμε πολλά επεισόδια.

Ευχή όλων μας είναι η πραγματοποίηση του , ευτυχώς στην οικονομική επιτροπή της περιφέρειας είναι ο Δημήτρης Κατσικάρης ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για αυτό το έργο και αγαπάει το νησί . Πιστεύω πως δεν θα μείνει άπραγος .

Εν κατακλείδι την Τρίτη  ο ανάδοχος παίρνει παράταση από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας για ένα χρόνο δηλαδή για το τέλος του 2021 . Ο ανάδοχος όμως ζητάει δύο χρόνια παράταση.

Τι σημαίνει η παράταση που ζητάει ο εργολάβος ;

Πολύ απλά επειδή γνωρίζει ότι το έργο δεν μπορεί να το παραδώσει νωρίτερα από δύο χρόνια πρακτικά σημαίνει ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει παράταση για ένα επιπλέον χρόνο . Τουτέστιν  το έργο του υποθαλάσσιου  , στην καλύτερη περίπτωση , θα ολοκληρωθεί  τον Μάρτιο του 2023. Μέχρι  τότε έχετε γειά βρυσούλες - συγνώμη παρασύρθηκα - το νερό θα έρχεται με την υδροφόρα .  


Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΪΛΛΗ, ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.


Το πλήρες άρθρο του κ. Μιχάλη Μαΐλλη στην Καθημερινή της 8ης Δεκεμβρίου 2020 έχει ως εξής:

Από 18 χρόνων οι σχέσεις μου με τη Γερμανία υπήρξαν στενές και καθοριστικές. Σπουδές, εργασία ως μηχανικός σε γερμανικά εργοστάσια και αργότερα συνεχής και αδιάκοπη επιχειρηματική συνεργασία. Από τη 10ετία του ’80 διετέλεσα μέλος του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου τα τελευταία 12 χρόνια ήμουν πρόεδρος. (Να σημειώσω ότι και ο παππούς μου ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο το 1924.)

Ως πρόεδρος αφιέρωσα πραγματικά πολύ χρόνο και προσπάθεια στο να βοηθήσω και να προάγω τις ελληνογερμανικές σχέσεις, και πέρα από τις στενές εμπορικές και οικονομικές. Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, το επιμελητήριο έδωσε μάχη όχι μόνο για να βοηθηθεί και να διασωθεί η ελληνική οικονομία, αλλά και για να εξομαλυνθεί το κλίμα που, τόσο στα μέσα ενημέρωσης σε Ελλάδα και Γερμανία όσο και στην κοινή γνώμη των δύο χώρων, είχε οξυνθεί σε επικίνδυνο και ακραίο σημείο, θέτοντας σε δοκιμασία την ιστορική τους σχέση.

Ολοι στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο πιστέψαμε βαθιά και πάντα πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό όραμα και στις ευρωπαϊκές αξίες. Σήμερα διακατέχομαι από έντονη απογοήτευση, αλλά και θυμό, και δεν είμαι ο μόνος. Αισθάνομαι προσωπικά προδομένος διαπιστώνοντας με έκπληξη ότι η φίλη Γερμανία προτάσσει τα στενά οικονομικά και εμπορικά συμφέροντά της πάνω από όλα.

Θεωρώ αδιανόητο στη σημερινή παράφορη και συνεχή παραβίαση που δέχεται η Ελλάδα, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα κυριαρχικά δικαιώματά της από την Τουρκία, η Γερμανία, ηγετική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να σφυρίζει αδιάφορα, να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση, αλλά ακόμα και να εξοπλίζει τον επιτιθέμενο.

Με μεγάλη μου λύπη και ως συμβολική πράξη, μετά τρεις δεκαετίες, υπέβαλα σήμερα στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο την παραίτησή μου.

Τι είναι τα ΣΒΑΚ

 Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται σε υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη αρχές όπως είναι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες αποφάσεων, η ολιστική προσέγγιση στην άσκηση πολιτικής καθώς και η συνεχής αξιολόγηση των παρεμβάσεων. Βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του σχεδίου είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα.

Τα ΣΒΑΚ διαφοροποιούνται από τις συνήθεις μελέτες μακροχρόνιου ή βραχυχρόνιου συγκοινωνιακού σχεδιασμού αλλά και τις μελέτες διαχείρισης κυκλοφορίας και στάθμευσης. Οι σημαντικότερες διαφορές των ΣΒΑΚ από τις άλλες μελέτες είναι κατά βάση οι ακόλουθες:

  1. Επικεντρώνονται στον άνθρωπο και όχι στην κυκλοφορία των οχημάτων
  2. Ο βασικός τους στόχος είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας και ποιότητας ζωής αντί της βελτίωσης της χωρητικότητας του οδικού δικτύου για την διευκόλυνση της κυκλοφοριακής ροής
  3. Προϋποθέτουν προσεγγίσεις ενιαίου σχεδιασμού (μεταφορών, χρήσεων γης, περιβάλλοντος, κοινωνικής συνοχής, κλπ) και όχι μόνο θεματική προσέγγιση
  4. Βασίζονται σε διεπιστημονική προσέγγιση με συμμετοχή επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων
  5. Δεν περιορίζονται από διοικητικά όρια περιοχών αλλά εκτείνονται γεωγραφικά με βάση λειτουργικά κριτήρια
  6. Προϋποθέτουν την συνεχή αξιολόγηση των επιπτώσεων των διαφόρων παρεμβάσεων και τη διαμόρφωση μιας διαδικασίας μάθησης και βελτίωσης
  7. Βασίζονται στη συμμετοχική διαδικασία όλων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και άλλων άμεσα ενδιαφερομένων οργανισμών και όχι μόνο στη συμμετοχή του επισπεύδοντος φορέα.

Η εκπόνηση ενός ΣΒΑΚ για μία πόλη αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη όπως: καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, βελτίωση της ασφάλειας στις μετακινήσεις, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της κατανάλωσης ενέργειας, αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών και ενίσχυση της ελκυστικότητας και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος.

Τα ΣΒΑΚ θα αποτελούν τόσο στην τρέχουσα περίοδο όσο και στο άμεσο μέλλον αναπόσπαστο εργαλείο των φορέων τοπικής και της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των άλλων εμπλεκομένων φορέων για την στρατηγική αντιμετώπιση των θεμάτων βιώσιμης κινητικότητας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα ΣΒΑΚ είναι μια στοχευμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του στόχου της Βιώσιμης Κινητικότητας και Ανάπτυξης εν γένει. Η Ευρωπαϊκή πολιτική υπέρ των ΣΒΑΚ απορρέει από τα εξής τρία γεγονότα (κατά χρονολογική σειρά):

2009: Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αστική κινητικότητα, πρότεινε την επιτάχυνση των ενεργειών ανάπτυξης ΣΒΑΚ
2010: Το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής ένωσης, ρητά υποστήριξε την ανάπτυξη ΣΒΑΚ
2011: Η Λευκή Βίβλος των Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι «οι πόλεις πάνω από ένα συγκεκριμένο πληθυσμιακό όριο θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναπτύσσουν ΣΒΑΚ»
Ειδικά η Λευκή Βίβλος του 2011, προτείνει την εξέταση της δυνατότητας θέσπισης των ΣΒΑΚ ως υποχρεωτική προσέγγιση για πόλεις ενός ορισμένου μεγέθους (> 100.000 κατοίκους), σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα και με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις επικρατούσες τάσεις που διαμορφώνονται στην Ε.Ε και στα κράτη μέλη της η ύπαρξη ΣΒΑΚ σε μια αστική ή μητροπολιτική περιοχή αλλά και σε μία περιφέρεια, θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων και έργων με συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διαφόρων ταμείων της. Στο πλαίσιο αυτό η εκπόνηση ΣΒΑΚ θα καταστεί στα αμέσως επόμενα χρόνια υποχρεωτική αλλά και αναγκαία προκειμένου οι ΟΤΑ να μπορούν να απορροφούν οικονομικούς πόρους για την υλοποίηση του προγράμματός τους. Θα απαιτείται δηλαδή η ύπαρξη ολοκληρωμένου και εγκεκριμένου σχεδίου που θα αντιμετωπίζει κατά ενιαίο τρόπο όλα τα ζητήματα που αφορούν την κινητικότητα των προσώπων, τη αλληλεπίδραση με τις χρήσεις γης και τον αστικό χώρο, τις επιπτώσεις στη οικονομία και την κοινωνία, την απασχόληση κλπ.


Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Οι ραγδαίες αλλαγές που φέρνει στην εργασία η ψηφιακή οικονομία

 


Σοφία Κοντογιάννη


Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα για το μέλλον το μέλλον της εργασίας στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας συνδιοργάνωσαν πρόσφατα η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Μαδρίτη, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε στη Μαδρίτη και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Bertelsmann Stiftung.Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προεδρίας της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Τη συζήτηση διεύθυνε η κα. Cristina Monge, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα, ενώ ο κ. Armando García Schmidt και η κα. Luz Rodríguez Fernández, Επικεφαλής (Senior Project Manager) του Σχεδίου Διαμόρφωσης Βιώσιμων Οικονομιών (Shaping Sustainable Economies) του ιδρύματος Bertelsmann Stiftung και Καθηγήτρια Εργασιακού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης του Πανεπιστημίου της Καστίλλης – Λα Μάντσα, αντίστοιχα.
 Οι δύο τελευταίοι τόνισαν τις προκλήσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από την ταχεία μετάβαση προς την ψηφιακή οικονομία, καθώς η λανθασμένη θεσμοθέτηση της εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.Ο κ. García Schmidt ανέφερε ότι παρατηρείται μία μεγαλύτερη ανισότητα παραγωγής και παραγωγικότητας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και των μεγαλύτερων εταιριών τα τελευταία χρόνια, η οποία πρέπει να μειωθεί προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι ΜμΕ που αποτελούν τον πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. 
Παράλληλα, η κα. Rodriguez ανέφερε τα τρία βασικά ερωτήματα που θα οδηγήσουν στην καλύτερη θεσμοθέτηση της εργασίας στην υφιστάμενη μετάβαση. Αρχικά, οφείλουμε να υπολογίσουμε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν εξαιτίας της ψηφιοποίησης, πόσες θα δημιουργηθούν και τέλος πώς θα μεταβληθεί ο τρόπος εργασίας.
Eκπαίδευση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα 
Αμφότεροι, δήλωσαν ότι το σημαντικότερο για την αποφυγή της αύξησης της ανεργίας και της ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων στα νέα δεδομένα εργασίας. 
Σημειώνεται ότι η Ισπανία βρίσκεται αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη στην μετεκπαίδευση/διά βίου μάθηση των εργαζομένων. 
Παράλληλα, εξαιτίας των ανισορροπιών που θα δημιουργηθούν, οι Κυβερνήσεις των κρατών αλλά και η Ε.Ε. πρέπει να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα ζωής σε ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα σε όσο έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους λόγω ψηφιακής μετάβασης, καλύπτοντάς τους με το απαραίτητο εισόδημα.
 Όλα αυτά οφείλουν να γίνουν σε συνεργασία με τους θεσμούς και την κοινωνία, κατόπιν ουσιώδους και εις βάθος διαλόγου.Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κα. Maravillas Espín Sáez, Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ελεύθερης Εργασίας, Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Ευθύνης των Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ισπανίας. 
Η ίδια υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει κάνει σημαντικά βήματα ως προς την εργατική νομοθεσία και, από την πλευρά τους, οι Κυβερνήσεις, οφείλουν να προσέξουν τρία σημεία: αρχικά, την προστασία του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του, όποιος και εάν είναι αυτός, καθώς με την τηλεργασία, μπορεί εύκολα κανείς να αποφύγει τους κανόνες, δεύτερο σημείο αποτελεί η εξασφάλιση του εισοδήματος των πολιτών καθώς και των κοινωνικών τους ασφαλίσεων και τέλος προκειμένου να συνεχίσει η οικονομία να αναπτύσσεται, απαιτείται η απαραίτητη ρευστότητα από πλευράς κράτους.
Με τη σειρά του, ο κ. Björn Böhning, Γενικός Γραμματέας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας, έκανε αναφορά στη σπουδαιότητα της κοινωνικής και εισοδηματικής ισότητας των πολιτών καθώς και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να τηρούν τους θεσμοθετημένους κανόνες. Για τον ίδιο, οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν τους εργαζομένους ενώ η παροχή οικονομικής ασφάλειας στο σύνολο των πολιτών θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. 
Με τις δύο αυτές πολιτικές, τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία επωφελούνται στο έπακρο.Ο τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Jordi Curell, Διευθυντής του τμήματος Εργατικής Κινητικότητας της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ε.Ε., ο οποίος ανέφερε ότι η πανδημία ενίσχυσε τη μετάβαση σε μία ακόμη πιο ψηφιακή οικονομία, στην οποία κατευθύνονταν η παγκόσμια οικονομία και πριν από την πανδημία, αλλά με ηπιότερους ρυθμούς. 
Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες που πρέπει να εξεταστούν για την προσαρμογή στο νέο μοντέλο εργασίας. Ο πρώτος αφορά την ισότητα ευκαιριών και πρόσβασης στην εργασία καθώς συνεχίζονται να παρατηρούνται μεγάλες ανισότητες. Επιπλέον, οι συνθήκες εργασίας οφείλουν να είναι δίκαιες για το σύνολο των εργαζομένων και κρατών και τρίτον απαιτείται η κοινωνική ασφάλεια του συνόλου του πληθυσμού. 
Όπως εκτιμά, η κρίση που παρουσιάστηκε στην Ευρώπη το 2020 εξαιτίας του Covid-19 παρουσιάζει μεγάλες διαφορές με αυτήν του 2008 και ιδιαίτερα στον τρόπο δράσης της Ε.Ε., αφού η αντίδρασή της, σε αντίθεση με την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, ήταν άμεση. 
Επομένως, η Ε.Ε. μαθαίνει από τα λάθη της και συνεχίζει να είναι ενωμένη, παρά τις δυσκολίες.Στην ερώτηση της κα. Monge αναφορικά με τις προκλήσεις στο εργασιακό δίκαιο των επιχειρήσεων της οικονομίας - πλατφόρμας (Platform Economy), τόσο η Ισπανία όσο και η Γερμανία συμμερίζονται τρεις βασικές ανησυχίες. 
Οι πλατφόρμες αυτές αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της επιχείρησης και του καταναλωτή, ωστόσο είναι δύσκολο να ξεκαθαριστεί η εργασία των διανομέων, οι οποίοι δεν μπορούν να θεωρηθούν αποκλειστικά ελεύθεροι επαγγελματίες, επομένως η πλατφόρμα οφείλει να πληρώνει κοινωνική ασφάλιση.
Παράλληλα, εξαιτίας της δυσκολίας αποσαφήνισης του ρόλου των εργαζομένων, απαιτεί πρόκληση και η ρύθμιση των κανόνων λειτουργίας τους και της προστασίας των εργατικών τους δικαιωμάτων. 
Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος που θα πληρώνεται και θα προσφέρεται η κοινωνική ασφάλιση σε περίπτωση οι εργαζόμενοι θεωρηθούν ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τον κ. Curell, οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για το σύνολο της οικονομίας, όμως παράλληλα ελλοχεύουν κινδύνους στην αντιμετώπιση των εργαζομένων τους και δεδομένης της πρωτοφανούς τους δράσης, η ευρωπαϊκή απάντηση οφείλει να είναι καινοτόμα και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, προστατεύοντας τα εργατικά δικαιώματα.
Τέλος, στη συζήτηση περί τηλεργασίας, τονίστηκε ότι η πανδημία ενίσχυσε σημαντικά την εν λόγω μορφή εργασίας, παρόλα αυτά η εν λόγω μετάβαση επιτεύχθηκε εξαιρετικά γρήγορα. Από την εμπειρία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας είναι πολλά, ωστόσο, όπως και στον χώρο εργασίας, οι Κυβερνήσεις οφείλουν να προστατέψουν τα εργατικά δικαιώματα. Πέραν της αύξησης της παραγωγικότητας, η εργασία από απόσταση επιτρέπει τη μείωση άλλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ερήμωση της υπαίθρου ενώ μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

McKinsey: Ποιες χώρες θα έχουν ταχύτερη ανάκαμψη στον τουρισμό

Πηγή φωτό: Pixabay 

Tις εκτιμήσεις της σχετικά με το πότε θα έρθει η ανάκαμψη μεγάλων τουριστικών αγορών από όλο τον κόσμο καθώς και τις ταξιδιωτικές τάσεις που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζει η McKinsey. Ειδικότερα, το μοντέλο τουριστικής ανάκαμψης της McKinsey προβλέπει σωρευτικές απώλειες 3 τρισ. δολαρίων στα 8 τρισ. δολάρια πριν οι τουριστικές δαπάνες επιστρέψουν σε επίπεδα προ COVID. Η ανάκαμψη θα είναι αργή και θα υποκινηθεί από την εξάρτηση των χωρών από τον εσωτερικό τουρισμό, χωρίς τη μεσολάβηση πτήσης. Οι χώρες θα πρέπει να προετοιμάζουν τη δική τους ανάκαμψη με διαφορετικό τρόπο.Σύμφωνα με τα στοιχεία της McKinsey, ο εθνικός τουρισμός θα αποκατασταθεί πριν τον διεθνή και η ανάκαμψη του κλάδου θα βιωθεί διαφορετικά σε κάθε χώρα. Συγκεκριμένα…

Γερμανία | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2022/2023

Ινδία | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2022/2023

Κίνα | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2022/2023

Γαλλία | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2023

Ιταλία | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2023/2024

Ισπανία | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2023/2024

Μεξικό | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2023/2025

ΗΠΑ | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2024

Ην. Βασίλειο | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2024

Ιαπωνία | Εκτίμηση ανάκαμψης το 2024/2025




Όσον αφορά τις τάσεις στα ταξίδια, εντοπίζονται 5:

-Η ελκυστικότητα των προορισμών εσωτερικού τουρισμού, η οποία αποτελεί βασικό κινητήρα αειφορίας για τα ταξίδια εσωτερικού και υποκαθιστά τα διεθνή ταξίδια.

-Η εξάρτηση του τουρισμού από τις αερομεταφορές αναμένεται να δεχθεί ισχυρό αντίκτυπο λόγω ζητημάτων προστασίας της υγείας και πιθανής μείωσης της προσφοράς

-Παράγοντες υγείας και υγιεινής. Τα πρότυπα υγείας σε χώρες προορισμού (εσωτερικού και διεθνούς) και οι πολιτικές ασφάλισης θα επηρεάσουν τη διαδικασία λήψης απόφασης των ταξιδιωτών.

 -Η σημασία των επαγγελματικών ταξιδίων. Ο αντίκτυπος στα επαγγελματικά ταξίδια καταγράφεται πιο ισχυρός από τα ταξίδια αναψυχής και εξαρτάται από τις τοπικές δυναμικές.    

-Αειφορία. Η ενημέρωση για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον αναμένεται να επηρεάσει τις ταξιδιωτικές αποφάσεις των ανθρώπων στη νέα κανονικότητα.


ΠΗΓΗ:https://www.tornosnews.gr/tornos/taseis/47704-mckinsey-poies-chores-tha-echoyn-tachyterh-anakampsh-ston-toyrismo.html

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ 1940 -



Νίκος Τρ. Οικονόμου

Οι Ιταλοί ΔΕΝ ήταν δειλοί, ούτε το έβαζαν στα πόδια όταν άκουγαν την ιαχή «Αέρα». Πολέμησαν και μάλιστα φανατικά, σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα τα επίλεκτα τμήματα Αλπινιστών και Βερσαλλιέρων. 

Η εξήγηση για την ιταλική ήττα δεν έχει να κάνει με το θάρρος των Ιταλών στρατιωτών, αλλά με λάθος εκτίμηση της ιταλικής ηγεσίας, με το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης του Ιταλικού Στρατού αλλά και με την ηθική προετοιμασία  του στρατού ενόψει της εισβολής στην Ελλάδα.

ΠΙΣΤΕΥΑΝ πως οι Έλληνες δεν θα πολεμούσαν, γιατί ήταν διχασμένοι πολιτικά και ανοργάνωτοι στρατιωτικά. Η άποψή πέρασε  σε όλα τα κλιμάκια του στρατεύματος. Όπως αποδείχτηκε  τίποτα από τα δύο δεν συνέβαινε. Οι Έλληνες μόνο διχασμένοι δεν υποδέχθηκαν τους Ιταλούς και κάθε άλλο παρά ανοργάνωτοι στρατιωτικά ήταν. Υπήρξε ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ

Η κυβέρνηση Μεταξά είχε εγκαταστήσει ένα εξαίρετο δίκτυο πληροφοριών, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να γνωρίζει πολλά. 

Επίσης, η πολιτική χαμηλών τόνων που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις εκατοντάδες ιταλικές προκλήσεις, αποκοίμισε τρόπο τινά τους Ιταλούς, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν αντίσταση.

Καθώς και η οχυρωματική γραμμή κατά μήκος της Μακεδονίας έκαναν ισχυρή αμυντικά την Ελλάδα.

Ένα παράδειγμα της οργάνωσης του μηχανισμού της πατρίδας υπό την ηγεσία του Ιωάννη Μεταξά , και όχι μόνο,  οι ελληνικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι επίκειται η κατάληψη της Αλβανίας από τους Ιταλούς, πριν καν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι το υποψιαστούν. Πληροφόρησε μάλιστα και τους Βρετανούς, οι οποίοι δεν γνώριζαν το παραμικρό και πληροφορήθηκαν το γεγονός καθαυτό, την επομένη ημέρα της πραγματοποιήσεώς τους!

 ΙΤΑΛΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ

Η ιταλική στρατιωτική ηγεσία πίστευε ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει και εναντίον της Ελλάδας τα γερμανικά διδάγματα περί κεραυνοβόλου πολέμου. 

Στη θεώρηση της αυτή όμως παρέλειψε να μελετήσει τρεις σημαντικούς παράγοντες.

Πρώτον, το ορεινό του ελληνικού εδάφους, ειδικά στον τομέα της Ηπείρου.

Δεύτερον τις ελληνικές προετοιμασίες και την άριστη οργάνωση του εδάφους από τις ελληνικές δυνάμεις της πρώτης γραμμής.

Τρίτον, το ηθικό του Ελληνικού Στρατού που ήταν άριστο, όχι μόνο γιατί πολεμούσε για το δίκιο, αλλά και γιατί ο Στρατός της εποχής ήταν άριστα εκπαιδευμένος, διαθέτων εξαίρετους και το κυριότερο εμπειροπόλεμους αξιωματικούς. Σχεδόν όλοι οι αξιωματικοί από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και πάνω ήταν βετεράνοι τουλάχιστον ενός πολέμου, αρκετοί δε ανώτατοι αξιωματικοί ήταν βετεράνοι μέχρι και 5 πολέμων (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος, Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Ουκρανική Εκστρατεία, Μικρασιατική Εκστρατεία).

 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Ελληνικός Στρατός παρουσίασε μεταξύ των εμπολέμων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πολύ υψηλή αναλογία νεκρών αξιωματικών. 

ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΙ 

Οι Έλληνες αξιωματικοί της εποχής δεν περιορίζονταν να διοικούν τα τμήματά τους, εκ του ασφαλούς, όπως έπρατταν οι Ιταλοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Από ανθυπολοχαγό μέχρι στρατηγό βρίσκονταν κοντά στους άνδρες τους, συμμερίζονταν τις κακουχίες τους και σε πολλές περιπτώσεις, ανώτεροι και κατώτεροι, πέθαιναν μαζί τους. Όπως έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος όταν πολεμούσε ήταν ένα με τους πολεμιστές του και ριχνόταν πρώτος στην μάχη. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ – Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 

Ο Έλληνας στρατιώτης του ’40 επίσης υπερείχε του αντιπάλου του, σε εκπαίδευση και κατά συνέπεια σε ηθικό. Οι στρατιώτες  είχαν υποστεί τόσο εντατική εκπαίδευση που χρησιμοποιούσαν τον οπλισμό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Ο Ελληνικός Στρατός, πτωχός όπως και η πατρίδα του δεν είχε κανένα περιθώριο σπατάλης. Η κάθε σφαίρα, η κάθε οβίδα έπρεπε να πιάνει τόπο. Και αυτό μόνο με την εκπαίδευση επιτυγχάνεται. Επίσης η σκληρή εκπαίδευση είναι καταλυτικός παράγοντας ανάπτυξης υψηλού ηθικού, εφόσον ο καλά εκπαιδευμένος στρατιώτης γνωρίζει τις δυνατότητές του και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΙΑΣ

Πέραν αυτών ο Έλληνας στρατιώτης, διαχρονικά στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του υπήρξε πείσμων στην άμυνα, αλλά και εξαίρετος στην επίθεση, διαθέτοντας κάτι παραπάνω από θάρρος, ένα ακατανόητο αίσθημα αυτοθυσίας και φιλοτιμίας. 

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία αιφνιδίασαν τους Ιταλούς, ηγεσία και στράτευμα. Αντί να δουν τους αντιπάλους τους να τρέπονται σε άτακτη φυγή ενώπιον των αρμάτων τους, του όγκου του πυροβολικού τους και των εκατοντάδων αεροσκαφών τους, αντίκρισαν έναν αντίπαλο που εφορμούσε και σταματούσε τα άρματα με κουβέρτες, που αγνοούσε τα πυρά και πυροβολούσε τα αεροσκάφη, ακόμα και με τα τυφέκιά του.

Ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ

Ο αιφνιδιασμός των Ιταλών κορυφώθηκε δε όταν, σύμφωνα με την περιγραφή Ιταλού αξιωματικού, «είδαν αυτούς τους δαίμονες να ορμούν ουρλιάζοντας, με εφ’ όπλου λόγχη»! Οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Ελλάδα σίγουροι για την επιτυχία τους, εφόσον –όπως έγραφαν οι εφημερίδες τους και εκείνος ο διαβόητος Γκάιντα– «ο πόλεμος δεν γινόταν πλέον με δόρατα και σπαθιά, αλλά με άρματα και βαρύ πυροβολικό». 

Οι Έλληνες όμως τους απέδειξαν ότι η νέα έκδοση του δόρατος, η ξιφολόγχη, αλλά και η σπάθη του ιππικού, δεν είχαν χάσει καθόλου μα καθόλου την αξία τους.

Η αποψη μου

Συμπερασματικά , η σκληρή εκπαίδευση , η αντικατασκοπεία το χαμηλό προφίλ, το αίσθημα αυτοθυσίας και φιλοτιμίας , οι ηγέτες αξιωματικοί -αυτό που διδάσκουν σήμερα για το πως πρέπει να είναι ο ηγέτης στους μάνατζερ το είχαν κάνει πράξη το 1940 οι Έλληνες Αξιωματικοί-, τα σφάλματα των Ιταλών καθώς σε συνδυασμό με την απαξίωση και την υποτίμηση της Ελλάδος έφεραν το νικηφόρο αποτέλεσμα στον Ελληνοϊταλικό  πόλεμο . Σημαντικό ρόλο όμως έπαιξε η οργάνωση του κράτους και των μυστικών υπηρεσιών που υπήρχε επί κυβερνήσεως Ιωάννη Μεταξά. 

Λένε πως από την  Ιστορία μαθαίνεις και πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Ας διδαχθούμε από το παράδειγμα του 1940 όπου με την Εκπαίδευση , την  Οργάνωση και του σωστούς Ηγέτες (Έλληνες Αξιωματικοί)  ήρθε το σωστό αποτέλεσμα . Δεν έγινε κάτι διαφορετικό το 1940 από αυτό που λένε τώρα οι γκουρού του μάνατζμεντ.

Με ένα Κράτος  οργανωμένο δεν φοβόμαστε κανέναν.

Μήπως αυτό μας λείπει σήμερα;


Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Η ολιγαρχία των δεδομένων

 

Πηγή φωτογραφίας:in.gr

Κώστας Θερμογιάννης

Άραγε, είμαστε αυθόρμητα κοινωνικοί; Αν και ως άνθρωποι όντως κατέχουμε αυθόρμητα ορισμένες ατομικές ιδιότητες, η κοινωνικότητα τού είδους μας μάλλον έχει προκύψει αρχικώς ως μια επίκτητη ανάγκη επιβίωσης, η οποία στη συνέχεια μετουσιώθηκε σε πολιτική αναγκαιότητα συμβίωσης εντός των τειχών των οικισμών και των πόλεων που το είδος μας δημιούργησε. Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης κι ενώ έχουμε την αίσθηση πως βαδίζουμε πάνω στις δυνατές ράγες τής γνώσης και τής πληροφορίας, στην πραγματικότητα μάλλον πορευόμαστε με οδηγό την άγνοια προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι σημαίνει στ’ αλήθεια ψηφιακός πολιτισμός και ποια είναι τα οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από αυτόν. Το κοινωνικό είδος ‘άνθρωπος’ μαζί με όλες τις ευκολίες που του παρέχουν οι ψηφιακές δυνατότητες κινδυνεύει ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του να φυλακιστεί αυτοθέλητα σε μια επικίνδυνη για τον ίδιο κατάσταση από την οποία δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει.

Η ανέφελη άνοδος των εταιρειών που δημιούργησαν τον ψηφιακό μας κόσμο τη δεκαετία του ’90 και του ’00 δυστυχώς δε συνοδεύτηκε αντιστοίχως από θέσπιση κανόνων. Η πολιτική αδράνησε κι εξακολουθεί να αδρανεί στις μέρες μας επιτρέποντας σε γιγαντιαίους ψηφιακούς κολοσσούς να έχουν στην κατοχή τους και να διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων πολιτών χωρίς έλεγχο και χωρίς καμία απολύτως θωράκισή τους. Ηθική και κανόνες δεοντολογίας δεν υπάρχουν ακόμα και σήμερα παρά το γεγονός ότι κάποιες προσπάθειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει. Την ίδια στιγμή κυβερνήσεις, κράτη και οργανισμοί στον ανακαινισμένο και καινοφανή ψηφιακό μας κόσμο μετατρέπουν το αναλογικό τής ζωής μας σε ψηφιακό με ταχείς ρυθμούς.

Προσφάτως γίναμε μάρτυρες τής είδησης για τη δημιουργία μιας μεγάλης επένδυσης από την Microsoft στην Ελλάδα, εν προκειμένω την κατασκευή και λειτουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων, ενός σύγχρονου DataCenter. Κέντρο δεδομένων όμως πλην της ψηφιακής και οικονομικής επένδυσης σημαίνει ταυτόχρονα και μια μεγάλη δεξαμενή συγκέντρωσης, ταξινόμησης και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων τα οποία μπορούν εν δυνάμει να μετατραπούν σε πολύτιμο προϊόν προς πώληση και μάλιστα εν αγνοία μας.

Από την άλλη, μια είδηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από την πλειονότητα των πολιτών είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει ήδη το Ψηφιακό Ευρώ κι έχει δώσει μάλιστα το σχέδιό της σε δημόσια διαβούλευση. Και στο φόντο όλων αυτών τα κοινωνικά δίκτυα που εμπορεύονται τη ζωή και τη λαχτάρα μας για επικοινωνία στο χρηματιστήριο της διαφήμισης, και όχι μόνο, σε χρόνο πραγματικό. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως πια ίσως καμία έκφανση της ιδιωτικής μας ζωής δε θα είναι πλέον ιδιωτική διότι μια μικρή ολιγαρχία ισχυρών τής πληροφορίας θα είναι σε θέση να ακτινογραφεί ανά πάσα στιγμή ολόκληρη την ύπαρξή μας!

Σε μια κοινωνία που όλοι νοσταλγούμε την έκδοση του εαυτού μας όχι όπως είμαστε αλλά όπως θα θέλαμε να είμαστε, αποτελούμε εύκολα θύματα της επίπλαστης εικονικής ψηφιακής πραγματικότητας. Επιθυμούμε το ‘εγώ’ μας, δηλαδή τη συνεχή ροή των σκέψεών μας, να το κοινωνήσουμε ώστε να βρούμε μιμητές των συναισθημάτων μας για να νιώσουμε πως οι πεποιθήσεις μας έχουν επαλήθευση στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, η παρουσία μας ως πολίτες καταγράφεται πλέον ψηφιακά, από τη γέννηση μέχρι το θάνατό, καθιστώντας μας οντότητες που καθημερινά γεννάμε με τις πράξεις μας ψηφιακά δεδομένα. Δεδομένα που ταξινομούνται, ταυτοποιούνται και ποτέ δεν ξεχνιούνται! Με την ενδεχόμενη κυκλοφορία ενός ψηφιακού ευρώ τα επόμενα χρόνια, η κατάσταση θα γίνει ακόμα περισσότερο περίπλοκη καθόσον τις ζωές μας κυριολεκτικά θα τις βιώνουμε σαν να βρισκόμαστε σε μια μεγάλη και διάφανη βιτρίνα όσο κι αν κάποιοι θα προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Είναι στο χέρι των πολιτών να στείλουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Στην εποχή που ζούμε κάθε ψηφιακή μας δραστηριότητα είναι ταυτόχρονα και γεγονός πολιτικό και ως τέτοιο οφείλει να προστατευτεί από νόμους και ισχυρούς κανόνες δικαίου. Το ζήτημα αυτό ίσως θα πρέπει να αποτελέσει πια την αιχμή του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής πολιτικής. Διότι, ακόμα κι αν δεν είμαστε αυθόρμητα κοινωνικοί, στο σημείο της ιστορίας που βρισκόμαστε είναι απευκταία μια ακόμα κοινωνική επανάσταση, αυτή τη φορά για την ψηφιακή Ωραία Ελένη των δεδομένων!

https://thermoyiannis.gr

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αίγινας στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την  Παρασκευή 23 του μηνός Οκτωβρίου 2020, έχετε ως δεύτερο θέμα  ημερήσιας διάταξης  για συζήτηση και λήψη απόφασης με τίτλο: ‘ Περί προσδιορισμού των ανταποδοτικών τελών της υπηρεσίας ύδρευσης – αποχέτευσης για το 2021.’ Στο  θέμα   εισηγητής είναι ο Δήμαρχος ως Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.
Έχω να παρατηρήσω κάποια  πράγματα :
Πρώτον στο κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο αποτελεί μέρος του θέματος προς ψήφιση  υφίσταται μια αδικία . Τεκμηριώνω την  άποψη μου με δύο  απλά αλλά ακραία παραδείγματα.
Πρώτο παράδειγμα ο τρίτεκνος με εισόδημα 30.000 ευρώ   δικαιούται κοινωνικό τιμολόγιο ενώ ο πολύτεκνος (τέσσερα και άνω παιδιά) με εισόδημα 30.200 ευρώ δεν δικαιούται .  
Παράδειγμα δεύτερο ο πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά και εισόδημα 30.000 ευρώ   δικαιούται κοινωνικό τιμολόγιο ενώ ο πολύτεκνος  με εισόδημα 30.200 ευρώ και οχτώ παιδιά δεν δικαιούται .  
Προτείνω να διορθώσετε αυτή την αδικία και να βάλετε τον όρο ότι για κάθε παιδί προσαυξάνεται το όριο κατά 1000 η 1500 ευρώ όπως γίνεται σε κάθε δήμο που έχει κοινωνικό τιμολόγιο.  
Δηλαδή 30.000 ευρώ οι τρίτεκνοι και μετά για κάθε παιδί πάνω από τα τρία να αυξάνεται με την προσθήκη των προτεινόμενων ποσών , π.χ. πολύτεκνη οικογένεια με πέντε παιδιά να έχει όριο τα 33.000 ευρώ αντί για 30.000 ευρώ που υπάρχει ως όριο στην απόφαση.
Αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί , όταν είχα την ιδιότητα του  δημοτικού  συμβούλου, στο δημοτικό συμβούλιο του 2018 τέτοια περίπου εποχή. Μετά λύπης μου βλέπω ότι  μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
 Παρακαλώ όπως διορθώσετε μια τέτοια κοινωνική αδικία, το θέμα βρίσκεται στην διακριτική σας ευχέρεια και ούτε επηρεάζει τον έλεγχο της απόφασης στο οικονομικό παρατηρητήριο.
Δεύτερον παρατηρώ μια μείωση στο τιμολόγιο της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας στην πρώτη κλίμακα της τάξεως του 16% και στην δεύτερη κλίμακα της τάξεως του 5%. Λογικό και δίκαιο μιάς και πλεόν υδροδοτείται από την κεντρική δεξαμενή της Αίγινας.
 Όμως θα ήθελα να ενημερωθώ ως δημότης και κάτοικος της δημοτικής κοινότητας Βαθέος βάσει ποιάς λογικής και ποιών μετρήσεων έγινε η κοστολόγηση-τιμολόγηση του νερού στη δημοτική κοινότητα Βαθέος;
 Τεκμηριώνοντας την θέση μου η δημοτική κοινότητα Βαθέος υδροδοτείται από τις δικές της γεωτρήσεις , πλέον δημοτικές, το νερό που τρέχει στις βρύσες μας ενδεχομένως να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση αλλά δεν δικαιολογείται το κόστος ανα κυβικό νερού, μιάς και είναι υφάλμυρο.
 Καλή ποιότητα νερού έτρεχε στις βρύσες μας  την περίοδο 2008 -2010, και το 2019 . Τα υπόλοιπα χρόνια δεν δικαιολογούσε ποτέ το κόστος του κυβικού σύμφωνα με την ποιότητα του νερού που έτρεχε και τρέχει στις βρύσες μας.
 Εν έτη 2020 το νερό που τρέχει στις βρύσες μας είναι αλμυρό και έχει σχεδόν την ίδια ποιότητα με αυτή της δημοτικής κοινότητας Μεσαγρού, η οποία όμως πληρώνει σχεδόν τα μισά λεφτά ανα κυβικό.
Παρακαλώ όπως διορθώσετε ή την τιμή κυβικού προς τα κάτω σύμφωνα με την ποιότητα του νερού που τρέχει στις βρύσες μας ή βελτιώστε την ποιότητα του νερού.
Τέλος λόγω του κωρονοΐου  δεν έγιναν και δεν γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις θα ήθελα να ενημερωθούμε ως  δημότες που θα και πως διατεθούν τα χρήματα;


Μετά Τιμής


Νικόλαος Τρ. Οικονόμου
Δημότης Αίγινας
Πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Kαλό ταξίδι Δημήτρη - Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΥΡΑ ΤΟΥ.


 Μαθαίνουμε ότι ο φίλος της ΕΣΤΙΑ Οικονομικός απο την ΣΣΑΣ Δημήτριος Λαδάς…έφυγε για το Μεγάλο Ταξίδι.

Παρά το γεγονός ότι η σελίδα μας δεν αρέσκεται στις νεκρολογίες, ο Δημήτρης είναι για μας ζωντανός και για αυτό θα γράψουμε 2 λόγια.

Τον Δημήτρη τον γνωρίζουμε απο την Σχολή, είναι ένας άνθρωπος χωρίς ίχνος πονηρίας και κακίας.

Άρθρο από την σελίδα Ένωση Στρατιωτικών Ιατρών

Συναδελφικός και εραστής του δικαίου.

Ο Δημήτρης απο την πρώτη στιγμή που η ΕΣΤΙΑ δημιουργήθηκε ήταν στο πλευρό μας όχι μόνο στα λόγια, αλλά έμπρακτα, ενώ ήταν και απο τους πρωτεργάτες του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ, αδελφό σύνδεσμο της ΕΣΤΙΑ.

Το κύριο μέρος των στοιχείων που αφορούν οικονομικά θέματα το συγκεντρώσαμε κάτω απο την δική του αφανή καθοδήγηση.

Η εντιμότητα, το ήθος και το θάρρος σε συνδυασμό με το αγαθό πνεύμα και την καλοσύνη του Δημήτρη είναι πέρα απο κάθε σύγκριση.

Ο Δημήτρης είναι ένας εκ των εντιμότατων ανθρώπων που οι πονηροί δεν θα ήθελαν με τίποτα δίπλα τους, διότι πολύ απλά το φως που εκπέμπουν διαλύει τις σκιές των κακώς κατεχόντων.

Ομιλούμε εις τον ΕΝΕΣΤΩΤΑ διότι θεωρούμε ότι ο Δημήτρης παρά το ότι ως σώμα δεν είναι ορατός μαζί μας, ως πνεύμα είναι παρών.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ



Ο ΘΕΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΑΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΥΡΑ ΤΟΥ.

Σίγουρα θα ανταμώσουμε


https://www.mmca.eu/kalo-taxidi-dimitri/?fbclid=IwAR2hOe0GNA3W8I6ceyoFGoeVG1QwdMeJ-Un4B5fvSrLrwAMvn7n-XmN4Yds


Eurostat: Σε ύψη-ρεκόρ τα ελλείμματα το β' τρίμηνο σε Ευρωζώνη και Ε.Ε....

 

Γιάννης Παργκιν 

Εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ το β' τρίμηνο του 2020 τα ελλείμματα των  ευρωπαϊκών κρατών, καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τις δαπάνες τους για να  στηρίξουν τα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας, ενώ τα έσοδα  κατέρρευσαν εν μέσω των εκτεταμένων lockdowns λόγω της πανδημίας του  κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το εποχιακά προσαρμοσμένο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης  διαμορφώθηκε στο 11,6% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το β' τρίμηνο από έλλειμμα  2,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε  σήμερα η Eurostat.

Στην Ε.Ε. το έλλειμμα σκαρφάλωσε στο 11,4% του ΑΕΠ το β'  τρίμηνο από έλλειμμα 2,6% το α' τρίμηνο.

Πρόκειται για το υψηλότερο έλλειμμα που έχει ποτέ καταγραφεί, τόσο  στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε., ενώ η τριμηνιαία μεταβολή είναι επίσης  η μεγαλύτερη στην ιστορία της έρευνας, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή  στατιστική υπηρεσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 όλα τα κράτη μέλη κατέγραψαν έλλειμμα.


https://www.facebook.com/photo?fbid=10217795808953550&set=a.10203590806077356

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Πως…, και πότε…, πάνε Ελλάδα και Τουρκία στην Χάγη…;;;

 


Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Ο κύβος ερρίφθη. Αρχίζει διάλογος με την Τουρκία για επίλυση των μεταξύ των διαφορών. Αυτή είναι η θέληση, των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ καθώς και μεμονωμένων εταίρων και συμμάχων…

Ωστόσο, παραμένει η μεγίστη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στο θέμα που θα πέσει στο τραπέζι της όποιας διαπραγμάτευσης.

Η μεν Ελλάδα συζητάει μόνον το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Από την δική της πλευρά η Τουρκία ρίχνει στο τραπέζι το σύνολο των κατ αυτήν διαφορών της με την Ελλάδα, δηλαδή…, οριοθέτηση θαλάσσιων κι εναέριων συνόρων, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου καθώς και τις μειονότητες στα Δωδεκάνησα και την θράκα

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, διαφαίνεται σκοτεινό το τούνελ που θα οδηγούσε τις δύο χώρες στο διάλογο, καθώς οι διαφορές είναι τεράστιες και ουσιαστικές …

Επιπλέον, υπάρχει κι ακόμα μια διαφορά. Αυτή που αφορά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και της δικαιοδοσίας που αυτό έχει…

Η γειτονική μας χώρα, δεν αποδέχεται την αρμοδιότητα του ΔΔΧ. Δεν έχει υπογράψει και συμφωνήσει την UNCLOS με την οποία θα δικάσει το ΔΔΧ. Πλην όμως πρέπει να αναφέρεται στο συνυποσχετικό και από τις δύο πλευρές, επί τη βάσει ποίου κανονιστικού πλαισίου…, και για ποια ζητήματα θαλασσίου δικαίου αποδέχονται για να δικάσει το ΔΔΧ.

Συνεπώς το ΔΔΧ, εφόσον η Τουρκία δεν επικυρώσει την UNCLOS, θα πρέπει να δικάσει με την UNCLOS ως εθιμικό δίκαιο. Θα συμφωνούσε όμως η Τουρκία σε αυτό και μόνο για τα ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών χωρίς να θέσει και τα ζητήματα κυριαρχίας επί νήσων;

Γι αυτό και δεν υπογράφει συνυποσχετικό και δεν αποδέχεται γενικά την αρμοδιότητα του ΔΔΧ, εάν όπως λέει σήμερα δεν πάμε για όλα τα θέματα πακέτο….

Με δεδομένες και γνωστές τις παραπάνω θέσεις της Τουρκίας, σωστά η Ελλάδα δεν αποδέχεται να υπάρξει δικαστική διευθέτηση για όλα τα θέματα αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα (και άντε και την ΑΟΖ). Αυτό όμως σημαίνει ότι ελπίζουμε ότι η Τουρκία δεν θα θέσει ζητήματα κυριαρχίας νήσων και θα αποδεχθεί ως κανονιστικό πλαίσιο την UNCLOS (για να υπογράψει συνυποσχετικό και να ξέρει το Δικαστήριο τι θα δικάσει)…

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν η Ελλάδα θέλει να πάει στην Χάγη…, μονομερώς δεν μπορεί να το πράξει…, αν η Τουρκία δεν υπογράψει συνυποσχετικό με βάση το οποίο, θα ορίζονται τα θέματα της δικασίμου, καθώς και η εκ των προτέρων δήλωση περί αποδοχής της όποιας απόφασης…

Γ. Σπ. Π.


https://www.facebook.com/photo?fbid=10217755192458163&set=a.10203590806077356

Η κοινωνιολογική αποτυχία - ταφόπλακα μιας μοντέρνας, ξεφτυλισμένης κοινωνίας


του Νίκου Μαρίνου 

Δείτε την εικόνα καλά.

Αυτή η εικόνα είναι η κοινωνιολογική αποτυχία - ταφόπλακα μιας μοντέρνας, ξεφτυλισμένης κοινωνίας.

Μια κοινωνίας φτωχής, ιδεολογικά, οικονομικά και κοινωνικά που θέλει τα μέλη της φαν του μπιγκ μπράδερ, του GNTM και όλων των άλλων δηθενιών που είναι στη "μόδα" της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Δείτε την εικόνα καλά.

14-15-16χρονοι έφηβοι, με κεφαλοκλείδωμα, προσάγονται γιατί διαδηλώνουν!

Είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς με τη διαδήλωση δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθείς την ακόλουθη φράση "14-15-16χρονοι έφηβοι, με κεφαλοκλείδωμα, προσάγονται γιατί διαδηλώνουν!".

Καταντήσαμε σιχάματα μιας σάπιας κοινωνίας που το μόνο που τη νοιάζει είναι ο καθωσπρεπισμός της ντεφάκτο αποδοχής του ατόμου στην κοινωνία.

Μην γράψετε καμια μαλακία από κάτω. Κοιτάξτε πρώτα τη μούρη σας στον καθρέφτη.

Ειλικρινά είμαι αηδιασμένος...

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Σαν σήμερα 13/10/1904 σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού ο Μίκη Ζέζας κατά κόσμο Παύλος Μελάς


 Σαν σήμερα 13/10/1904 σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού αγώνα, ο τεράστιος Έλληνας στρατιωτικός, Παύλος Μελάς μετά από μάχη στο χωριό Στάτιστα.

Ο Παύλος Μελάς, χάρη στη στάση του, την ανιδιοτέλειά του, αλλά και τον εξαιρετικό του χαρακτήρα αποτέλεσε υπόδειγμα γενναιότητας και αυταπάρνησης για την απελευθέρωση της πατρίδας στην ελληνική ιστορία, ενώ αποτελεί ιερό σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.

Ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς για να τον τιμήσει έγραψε το ποίημα Παύλος Μελάς:

«Σε κλαίει λαός. Πάντα χλωρό να σειέται το χορτάρι

στον τόπο που σε πλάγιασε το βόλι, ω παλικάρι.

Πανάλαφρος ο ύπνος σου του Απρίλη τα πουλιά

σαν του σπιτιού σου να τ’ ακούς λογάκια και φιλιά

και να σου φτάνουν του σκληρού χειμώνα οι καταρράχτες

σαν τουφεκιού αστραπόβροντα και σαν πολέμου κράχτες.

Πλατιά του ονείρου μας η γη και απόμακρη. Και γέρνεις

εκεί και σβεις γοργά.

Ιερή στιγμή. Σαν πιο πλατιά τη δείχνεις, και τη φέρνεις

σαν πιο κοντά!»

ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΟΚΕΝΕΝΤΗ.

του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΑΘΕΡΙΝΟΥ *

Επ’ αφορμή του τεσσαρακονθήμερου μνημόσυνου του καλού μας φίλου και συναδέλφου, Γιώργου Καλοκέντη, λίγα λογάκια στη μνήμη του, βγαλμένα από την καρδιά των Ουκρανών φίλων του:

Το ενδιαφέρον του για την ιστορία και τον πολιτισμό, τον διακτίνισαν σε όλη την υφήλιο. Ο πόθος του να μιλήσει στον υπόλοιπο κόσμο για τα θέλγητρα της Αίγινας και της Ελλάδας γενικά, τον ωθούσε σε αλλεπάλληλα ταξίδια στο εξωτερικό. Τον σκοπό του να γνωρίσει την Αίγινα και την Ελλάδα στην αλλοδαπή, υπηρετούσε ο διεθνούς εμβέλειας σύλλογος «Ολβία πόλις», που ο ίδιος είχε ιδρύσει ορίζοντας αντιπροσώπους αυτού σε αρκετές Ευρωπαϊκές πόλεις (της Γερμανίας, της Λετονίας, της Ελβετίας, της Βουλγαρίας, της Κίνας). 

Αναμφισβήτητα εξέχουσα θέση ανάμεσα στους ταξιδιωτικούς προορισμούς με στόχο τη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με την Αίγινα, είχε η Ουκρανία, μια χώρα όχι και τόσο γνωστή,με ιστορικές, ωστόσο, ρίζες που ανάγονται στον ελληνικό αποικισμό στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και συγκεκριμέναστη χερσόνησο της της Κριμαίας. Η πολυετής του αγάπη για τη δεύτερη πατρίδα του, όπως ο ίδιος αποκαλούσε την Ουκρανία,ξεπήδησε από την προσωπική του φιλία με τον κ. Valery Tsybukh, έκτακτο πληρεξούσιο πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2014. Μαζί προέβησαν στα αποκαλυπτήρια προτομής του επιφανέστερου Ουκρανού ποιητή, Taras Shevchenko, στην Αθήνα.

Το επόμενο στάδιο της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ του ελληνικού και του ουκρανικού έθνους αποτέλεσε η υπογραφή-από ελληνικής πλευράς εκ του τότε δημάρχου, Θεοδόσιου Σακκιώτη-, συμφωνίας αδελφοποίησης μεταξύ της Αίγινας και της πόλης του Starobeshevo. To Starobeshevo είναι ελληνική αποικία στην ουκρανική περιφέρεια Donetsk, όπου γηγενείς Έλληνες διατηρούν ακόμη την κουλτούρα και τις παραδόσειςτους, διδάσκοντας και Νέα Ελληνικά σε τοπικό σχολείο. Δυστυχώς, από τη χρονική στιγμή της κατάληψης του Donetskαπό τον ρωσικό στρατό, ο σύνδεσμος αυτός έχει απολεσθεί.

Την Οδησσό, ξεχωριστή για τους Έλληνες ουκρανική πόλη, τηνεπισκεπτόταν συχνά με Έλληνες φίλους, καθώς αυτή συγκαταλεγόταν ανάμεσα στους αγαπημένους  προορισμούς. Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού με έδρα την Οδησσό και με επικεφαλής τον κ. Παραδεισόπουλο, που οργάνωνε τις εκδρομικές περιηγήσεις, διατηρεί αρχείο των εκδοθέντων βιβλίων που είχαν δοθεί ως δώρα στους Έλληνες επισκέπτες, φίλους του Γιώργου. Η ίδια η Ελληνική Επανάσταση της οποίας την επέτειο γιορτάζουμε του χρόνου, ξεκίνησε εκεί. Γι’ αυτό και ο Γιώργος επισκεπτόταν επανειλημμένως την πόλη ύστερα από πρόσκληση του ευεργέτη επιχειρηματία, Παντελή Μπούμπουρα, ο οποίος αναδομεί την Οδησσό και παράλληλα υποστηρίζει της ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ουκρανία. Μια τέτοια εκδήλωση ήταν και το άνοιγμα του Ελληνικού Πάρκου στην Οδησσό.

Ο Γιώργος Καλοκέντης μετακλήθηκε από διάφορα πανεπιστήμια της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου, καθώς και της πόλης Χάρκοβο για να κάνει διαλέξεις ελληνικής αρχιτεκτονικής σε φοιτητές. Στα πανεπιστήμια αυτά συμπεριλαμβάνονται το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου, Taras Shevchenko, στο οποίο φιλοξενήθηκε από το τμήμα Ελληνιστικών Σπουδών, η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Κιέβου και το  Πανεπιστήμιο Αστικής Οικονομίας του Χάρκοβο. Στις διαλέξεις του μιλούσε για τους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της Κλασικής Ελλάδας, αναδεικνύοντας ενθουσιωδώς και με περισσή αγάπη τον Ναό της Αφαίας. Το 2018, ξενάγησε μια αποστολή μαθητών και καθηγητών από το Χάρκοβο στο νησί μας (όπως άλλωστε το είχε κάνει πλείστες φορές απευθυνόμενοςτόσες άλλες διεθνείς αποστολές), ανταποκρινόμενος ταυτόχρονα και στους ρόλους του δασκάλου αλλά και του φιλόξενου οικοδεσπότη.

Αγαπούσε ιδιαίτατα το  Κίεβο, όχι μόνο ως μία όμορφη πράσινη πόλη με πάρκα στις όχθες του Δνείπερου αλλά και για την μεγαλοπρέπεια των μνημείων του που ανήγειραν Έλληνες, όπως η Λαύρα του Κιέβου και ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας. Ευαρεστείτο να λέγει ότι σε ό,τι όμορφο έχει να επιδείξει το Κίεβο, οι Έλληνες έχουν βάλει ένα χεράκι.

Μόλις την άνοιξη του περασμένου έτους συνέβαλε αποφασιστικά στη διοργάνωση της έκθεσης « Ηχώ της Ελληνικής Αρχαιότητας» – Ακροκέραμα της Συλλογής του Βασιλείου Τσίτουρα, η οποία έλαβε χώρα με τη συνδρομή του συλλόγου «Ολβία πόλις», και υπό την αιγίδα και χορηγία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουκρανία.

Ο Γιώργος εμφορείτο από τη διακαή επιθυμία να μιλάει για την όμορφη χώρα του στους φίλους του, τους συγγενείς τους και όλους όσοι συμμερίζονταν αυτή του τη φιλοπατρία, ενώ μέρος της καρδιάς του παραμένει ες αεί στην Ουκρανία.

Τέλος, θα ήταν άδικο να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι και πολλοί άλλοι προορισμοί τους οποίους επισκέφθηκε με το ίδιο αυτό όραμα διεκδίκησαν την αγάπη του, μεταξύ των οποίων και η πόλη  Lishui της ανατολικής Κίνας με την οποία επίσης έχει αδελφοποίησει το νησί μας, και επίσης ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι ανά τον κόσμο των γραμμάτων και τον τεχνών ανέδειξαν την Ελλάδα και την Αίγινα σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό χάρη στη διαμεσολάβησή του και την ξενάγησή τους από αυτόν στον τόπο μας. Αιωνία η μνήμη του!

Η Μεγάλη Οικογένεια του Δήμου Αίγινας! 

ο Ελευθέριος Αθερινός είναι διοικητικός υπάλληλος του Δήμου Αίγινας.


https://www.facebook.com/giannis.zorbas.56/posts/3977205142293811

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : «1920-2020: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ»

 

 

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας  Λογοτεχνικός και Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός με θέμα: «1920-2020: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ» της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.

Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αίγινας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων διοργανώνει κατά το σχολικό έτος 2020-2021 λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό μαθητικό διαγωνισμό με θέμα: «1920-2020: ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ».
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων των Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Αίγινας και του Αγκιστρίου και ως καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής ορίζεται η Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020.

Επισημαίνεται ότι ο ανωτέρω διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID-19 και σύμφωνα με τις εξής απαραίτητες προϋποθέσεις:
(α) Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο κάθε μαθητής/τρια τη δική του/της ατομική συμμετοχή και να απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους.
(β) Η ενημέρωση και η συμμετοχή των μαθητών/τριών να πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών των σχολείων, απαραίτητη προϋπόθεση η μη παρακώλυση του σχολικού προγράμματος.
(γ) Η όλη διενέργεια του διαγωνισμού να υλοποιηθεί σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων.
(δ) Ο διαγωνισμός να μην εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων και να μην υπάρξουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλους (με εμπορία, διαφήμιση, κ.λπ.), η δε χρήση των έργων να γίνει μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

  Δικαίωμα συμμετοχής
Η παρούσα πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό απευθύνεται σε μαθητές/τριες των Ε' και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων των Γυμνασίων -Λυκείων και ΕΠΑΛ της Αίγινας.
Οι συμμετοχές θα είναι ατομικές.
II. Θεματικό πεδίο
Κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού αποτελεί το πρόσωπο του Αγίου Νεκταρίου. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες καλούνται να δημιουργήσουν τα έργα τους, εμπνευσμένοι/ες από τη ζωή, το βίο και τα έργα του Αγίου Νεκταρίου σε κάποια από τις τρεις ενότητες του διαγωνισμού, ως ακολούθως:
1) Ο Άγιος Νεκτάριος και εγώ - Μεγαλώνοντας κοντά του
2) Η οικολογική συνείδηση του Αγ. Νεκταρίου - Η αγάπη και ο σεβασμός του για την φύση.
3) Ο Άγιος Νεκτάριος και η Αίγινα - Ένας αιώνας παρουσίας (βιώματα- μνήμες- προσφορά)
Οι μαθητές/τριες μέσα από τις δημιουργίες τους καλούνται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το θέμα, καθώς και να προβληματιστούν σχετικά με τη σημασία και την επικαιρότητά του στη σύγχρονη ζωή, αντλώντας έμπνευση ιδίως από τη ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου στο οποίο εστιάζει ο
διαγωνισμός.
III. Εκπαιδευτικοί Στόχοι
Οι μαθητές/τριες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα εξοικειωθούν με την Οσιακή μορφή του Αγίου Νεκταρίου και κυρίως με την έρευνα των έργων Του.
Βασικός στόχος είναι η γνωριμία με τον Άγιο Νεκτάριο, η έρευνα αρχείων και πηγών, κυρίως όμως η ουσιαστική προσέγγιση της αγίας βιοτής Του με τα ποικίλα μηνύματα που εκπέμπει στις μέρες μας.
Συγκεκριμένα, μέσω της συμμετοχής τους στον εν θέματι διαγωνισμό, οι μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία:
1. να ανατρέξουν σε πηγές και να ερευνήσουν ιστορικά αρχεία της Αιγίνης
2. να αναζητήσουν και να συλλέξουν μαρτυρίες της εποχής του Αγίου
3. να κατανοήσουν, να αναλογιστούν και να διακρίνουν τις διαστάσεις της προσωπικότητάς του
4. να εκφραστούν ελεύθερα μέσω της δημιουργίας ενός πρωτότυπου έργου πάνω στο θέμα 2


IV. Όροι και οδηγίες συμμετοχής
1. Οι μαθητές/τριες της Αίγινας που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό οφείλουν να δημιουργήσουν και να υποβάλουν στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης τα έργα τους. Η συμμετοχή είναι ατομική και οι μαθητικές δημιουργίες θα παραχθούν εκτός ωρών διδασκαλίας. Κάθε μαθητής/τρια δύναται να συμμετέχει με ένα έργο.
2. Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι απαραίτητη η έγγραφη συγκατάθεση  των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών που θα δημιουργήσουν το ποίημα/δοκίμιο/διήγημα ή τον πίνακα ζωγραφικής/την φωτογραφία/ βίντεο ή θα συμμετάσχουν σε αυτή τη μαθητική δημιουργία με οποιονδήποτε τρόπο. Η συγκατάθεση αφορά τόσο στη συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό
και στη δημόσια προβολή των έργων τους όσο και στη φωτογράφιση ή/και βιντεοσκόπηση, εάν διακριθούν γνωρίζοντας ότι το υλικό αυτό δύναται να χρησιμοποιηθεί για τυχόν περαιτέρω δημόσια προβολή του μαθητικού διαγωνισμού.
3. Συμπληρώνεται μία αίτηση ανά συμμετοχή, δηλαδή κάθε διαγωνιζόμενος/η μπορεί να υποβάλει μία (1) αίτηση 

4. Η ατομική συμμετοχή θα είναι
a. σε έντυπη μορφή για τις ενότητες κείμενο και ζωγραφική και
b. σε ηλεκτρονική μορφή για τις ενότητες φωτογραφία- βίντεο (video).
5. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή των διαγωνιζομένων σε πολλές ή και όλες τις ενότητες του διαγωνισμού και στα δύο είδη του Διαγωνισμού.

Α. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ (Ποίημα- Διήγημα-Δοκίμιο) και
Β. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ (Ζωγραφική- Φωτογραφία- Video)

 
6. Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης έχει δικαίωμα δημοσιοποίησης και αξιοποίησης των μαθητικών δημιουργιών που θα υποβληθούν στο πλαίσιο του διαγωνισμού με όποιο τρόπο κρίνει παιδαγωγικά ωφέλιμο, μνημονεύοντας τα στοιχεία των δημιουργών.
7. Οι μαθητικές δημιουργίες υποβάλλονται προς κρίση μόνο στην αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης  που συστάθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης και δεν εντάσσονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου και στην εν γένει αξιολόγηση των μαθητών/τριών.
8. Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης διατηρεί, για σπουδαίο λόγο, το δικαίωμα ματαίωσης του διαγωνισμού, τροποποίησης των όρων του, μεταβολής της καταληκτικής προθεσμίας συμμετοχής, ενημερώνοντας σχετικά τους ενδιαφερόμενους.
9. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στον διαγωνισμό είναι προαιρετική και συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων του, καθώς επίσης και τη συγκατάθεση όλων των συμμετεχόντων/εμπλεκομένων (μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων) για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, Ν. 4624/2019, Γενικός Κανονισμός 2016/679 για την Προστασία Δεδομένων-GDPR.


V. Διαδικασία & Προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής & έργου
Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αποστέλλονται ταχυδρομικώς αποκλειστικά στα Γραφεία της Ι. Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης, μέχρι την Παρασκευή 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στη διεύθυνση Ιερά Μητρόπολις Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης, ΤΚ 180 50, ΥΔΡΑ, με την ένδειξη
Για τον Μαθητικό Διαγωνισμό «100 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου» τα ακόλουθα:
α) η αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό (μία αίτηση ανά συμμετοχή) βάσει του επισυναπτόμενου Εντύπου Συμμετοχής 
β) η μαθητική δημιουργία (Ποίημα - Διήγημα- Δοκίμιο / Πίνακας ζωγραφικής- Φωτογραφία- Video)
γ) η υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης γονέων/κηδεμόνων βάσει του Υποδείγματος που επισυνάπτεται στην παρούσα  .


VI. Τεχνικές Προδιαγραφές
1. Οι τεχνικές προδιαγραφές ανάλογα με το είδος του διαγωνισμού αναφέρονται κατωτέρω:


Α. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ (Ποίημα- Διήγημα- Δοκίμιο)
Κείμενο μέχρι δύο (2) σελίδες. Γραμμένο σε Η/Υ με κειμενογράφο WORD και γραμματοσειρά Arial μεγ. 12


Β. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ (Ζωγραφική- Φωτογραφία- Video)
 Ζωγραφική: Λάδι ή Τέμπερα σε ακουαρέλα
 Φωτογραφία: ελάχιστη ανάλυση 300dpi σε αρχείο συμβατό με το λειτουργικό σύστημα των Windows
 Video: 3- 5 λεπτά σε αρχείο συμβατό με το λειτουργικό σύστημα των Windows
2. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι είτε πρωτότυπο είτε «ελεύθερο δικαιωμάτων» (όπως π.χ.
το υλικό το οποίο διατίθεται στη Βιβλιοθήκη Ήχου στον σύνδεσμο
https://www.youtube.com/audiolibrary/music) ή να χρησιμοποιηθεί μετά από σχετική άδεια.
3. Θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των προσώπων που τυχόν εμφανίζονται στο video ή στη
φωτογραφία.
4. Πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικά οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκε το υλικό.
VII. Αξιολόγηση & βράβευση των μαθητικών δημιουργιών
Οι μαθητικές δημιουργίες θα αξιολογηθούν από άμισθη Επιτροπή Αξιολόγησης 4
Κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών δημιουργιών ορίζονται τα κατωτέρω:
α) η συνάφειά τους με το θέμα,
β) η πρωτοτυπία τους,
γ) η αισθητική τους απόδοση και
δ) οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα βραβεύσει τις έξι (6) καλύτερες μαθητικές δημιουργίες.
Ως έπαθλα του διαγωνισμού ορίζονται: Χρηματικό έπαθλο, Συγγράμματα και Εικόνες του Αγίου Νεκταρίου
Σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος συνοδευόμενος από εικόνα του Αγίου Νεκταρίου ή/και βιβλίο με τον βίο του.
Για τυχόν διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2298052207 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: info@imhydra.gr
Η παρούσα πρόσκληση με τα συνημμένα της θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ύδρας,
Σπετσών & Αιγίνης στον σύνδεσμο: http://www.imhydra.gr/
Παρακαλούμε για την ενημέρωση των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς σας, καθώς και για την ανάρτηση της παρούσας πρόσκλησης και της αφίσας του διαγωνισμού στους πίνακες ανακοινώσεων των σχολικών μονάδων της Αίγινας με ευθύνη του/της Διευθυντή/Διευθύντριας της οικείας σχολικής μονάδας.