MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ολόκληρη η πρόταση της κυβέρνησης - Δείτε τα μέτρα


Με μέτρα που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ, κάθεται η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο 53 δισ. ευρώ για να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα μέσα του 2018, αλλά και στήριξη για το τραπεζικό σύστημα (χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και σύμφωνα με την κυβέρνηση βάζει τέλος στα σενάρια του «Grexit», η Αθήνα ζητά 46 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων που λήγουν από την 1-7-2015 έως την 1-7-2018 αλλά και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που αφορούν τις υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών.

- Όλα τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα

Η κυβέρνηση στην εισηγητική έκθεση σημειώνει, όπως αναφέρει το Euro2day, ότι η πρόταση συντάχτηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «στη λογική συγκερασμού των εκατέρωθεν προτάσεων», κάτι που δείχνει ότι υπάρχει κατ' αρχήν αποδοχή από την πλευρά των εταίρων.

Το χρέος αναδιαρθρώνεται μερικώς και μεταφέρεται εξ ολοκλήρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η συμφωνία περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση δέσμευση των δανειστών για περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους μετά το 2022.

Εμφαση δίνεται στην ανάγκη αναπτυξιακού πακέτου, το οποίο πιθανότατα αφορά το σχέδιο Γιούνκερ για τα 35 δισ. ευρώ.

Το φορολογικό πακέτο

Βασικό βραχίονα της ελληνικής πρότασης, πέραν από το ασφαλιστικό, αποτελεί το φορολογικό πακέτο, απ' το οποίο και θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής.

Κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ θα αποδώσουν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ ενώ μόνο από την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ τη διετία 2015-2016 θα προκύψουν έσοδα τουλάχιστον 5,3 δισ. ευρώ.

Σημαντικά έσοδα θα προέλθουν επίσης από την αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το φόρο πολυτελείας, την αλλαγή επί το δυσμενέστερο της φορολογίας των αγροτών, ενώ σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα αναμένονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο.

Στα βασικά τρόφιμα και τα ξενοδοχεία επιβάλλεται συντελεστής ΦΠΑ 13%, η εστίαση «μετακομίζει» και πάλι στο 23%, ενώ διατηρείται σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου- όχι όμως στα μεγάλα πλούσια τουριστικά νησιά - η έκπτωση του 30% μόνο όμως μέχρι το τέλος του 2016.

Στη συνέχεια η έκπτωση θα καταργηθεί σε όλα τα νησιά, αφού προηγουμένως όμως δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Ουσιαστικά, στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα επανεξετασθεί και πάλι συνολικά το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% (από 6,5%) εντάσσονται φάρμακα, βιβλία, και εισιτήρια θεάτρου.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα, ο φόρος στις επιχειρήσεις αυξάνεται από 26% στο 28%, αυξάνεται ο φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, καταργούνται προνόμια των εφοπλιστών, αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας και επεκτείνεται και στα σκάφη αναψυχής, ενώ άμεσα θα εφαρμοστεί ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Προβλέπεται επίσης σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με κατάργηση και της επιδότησης πετρελαίου, ενώ αυξάνει το συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων μέχρι 12.000 ευρώ από ενοίκια από το 11% στο 15% και για εισοδήματα πάνω από 12.000 σε 35% από 33% με πρόβλεψη για συνολικά έσοδα 200 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν βγει ο λογαριασμός από τα άλλα μέτρα.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με: έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, και συνεργασία με χώρες- μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με τις ιδιοκτησίες Ελλήνων και την προέλευσή τους.

Βασικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής το περιουσιολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται και για τη βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το Euro2day:

*Από 1ης Ιουλίου αλλάζει το σύστημα ΦΠΑ με στόχο έσοδα 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ).

Στο 23% πάνε εστιατόρια και τροφοδοσία, ενώ στο 13% μένουν τα βασικά τρόφιμα, η ενέργεια, τα ξενοδοχεία, και το νερό (εξαιρουμένης όμως της αποχέτευσης). Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και τα νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μπορούν να επανεξεταστούν στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αποδώσει έσοδα τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής καθώς και η εισπραξιμότητα του φόρου. Οποιαδήποτε απόφαση για την επανεξέταση και αναθεώρηση μπαίνει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα.

*Αυξάνεται στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά και τις ατομικές επιχειρήσεις σταδιακά μέχρι το 2017. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει καταργηθεί και η «προνομιακή φορολογική μεταχείριση των αγροτών» μαζί και η επιδότηση στο πετρέλαιο.

*Στη φορολογία ακινήτων οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015- 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ' έτος.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

*Αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από 26% στο 28%.

*Μπαίνει φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ενώ θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός για την απόκτηση των αδειών λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση των αντίστοιχων εισφορών των σχετικών συχνοτήτων.

*Επεκτείνεται ο φόρος πολυτελείας και στα σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αυξάνεται από 10% σε 13%.

* Μπαίνει φόρος 30% στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και προβλέπονται έσοδα από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.

*Στην περίπτωση φορολογικών ελλειμμάτων προβλέπονται αντισταθμιστικά μέτρα, όπως: η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα ενοικίων.

Στο 15% (από 11%) για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ με πρόσθετα έσοδα 160 ευρώ εκατομμύρια και στο 35% (από 33%) για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με επιπλέον έσοδα 40 εκατ.

Αντίστοιχη «εφεδρεία» προβλέπεται και από τη φορολογία των επιχειρήσεων με αύξηση του συντελεστή στο 29% αν χρειαστεί, με στόχο εσόδων 130 εκατ. ευρώ.

*Προβλέπεται η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ η οποία θα αναφέρεται μόνο στη Βουλή.

*Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στην κατεύθυνση όχι μόνο της μείωσης του ορίου των 1.500 ευρώ αλλά και εξάλειψης του 25% που μπορεί να κατασχεθεί στο υπερβάλλον ποσό. Επίσης δεσμεύεται να αυστηροποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ώστε: να αποκλείονται εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, να μειωθεί η διάρκεια για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους νωρίτερα και να εισαγάγει τα επιτόκια της αγοράς στις περιπτώσεις καθυστερήσεων.

*Σχεδιάζεται η αύξηση από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ του ορίου απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς ΦΠΑ.

*Μειώνονται οι αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. φέτος και κατά 200 εκατ. το 2016, με μείωση του προσωπικού.

ΠΗΓΗ: Euro2day
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=431674&catID=2


Νόαμ Τσόμσκι: "Η γενναία αντίσταση των Ελλήνων θα σώσει τους ίδιους και τους υπόλοιπους κατοίκους του πλανήτη"


"ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΡΙΖΙΚΑ"
Λάβρος κατά των δανειστών ο διάσημος  Αμερικανός γλωσσολόγος, φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής, Νόαμ Τσόμσκι ο οποίος δήλωσε με αφορμή το σημερινό κρίσιμο ελληνικό δημοψήφισμα ότι «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η γενναία αντίσταση των Ελλήνων με την ενθάρρυνση της παγκόσμιας αλληλεγγύης,  θα σώσει αυτούς, αλλά και άλλους, από τη σκληρή μοίρα που υπαγορεύονται από τους σημερινούς αφέντες» δίνοντας το στίγμα για το ποια επιλογή θα προτιμούσε να προκύψει από την κάλπη.

Η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα είναι παράλογη από οικονομική άποψη και αποτελεί καταστροφή για τη χώρα, δήλωσε ο Αμερικανός γλωσσολόγος, φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής, Νόαμ Τσόμσκι.

Ο Τσόμσκι σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα ‘Politika’ είπε ότι "έπρεπε το ελληνικό χρέος ή ριζικά να αναδιαρθρωθεί ή να διαγραφεί".

«Η πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι αισχρή. Η συμπεριφορά της «τρόικα» είναι ντροπιαστική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος τους είναι να δώσουν σε όλους  τη γνώση ότι  η πρακτική των τραπεζών των βόρειων χωρών και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών θα πρέπει να γίνει ανεκτή και ότι η φιλοδοξία ενός λαού για δημοκρατία και σεβασμό για την εθνική κυριαρχία πρέπει να εγκαταλειφθεί», δήλωσε ο Τσόμσκι.

Ο 86χρονος Αμερικανός φιλόσοφος, πρόσθεσε- σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα- « Είμαι σε θέση να αποδείξω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχισθεί η επαίσχυντη φάρσα στην οποία οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες επωφελούνται από τα δεινά του ελληνικού λαού».

Όταν ρωτήθηκε τι κατά τη γνώμη του θα γίνει με το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας που προτείνονται εκ νέου στον ελληνικό λαό, ο Τσόμσκι απάντησε ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί ριζικά ή να κηρυχθεί αντισυνταγματικό και να καταργηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στους Έλληνες προσφέρεται τώρα «μια άθλια επιλογή μεταξύ δύο επώδυνων εναλλακτικών λύσεων», ξεκαθαρίζοντας έτσι δεν θα υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα αλλά ελπίζει "η γενναία αντίσταση των Ελλήνων να σώσει τους ίδιους, και τους άλλους λαούς από την σκληρή μοίρα που τους επιφυλάσσουν οι κοσμοεξουσιαστές".

Ο Ν.Τσόμσκι έχει καταλάβει αυτό που συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότεροι, ότι βρισκόμαστε στην τελική επέλαση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, και η οποία αν δεν ανακοπεί θα συντρίψει οποιδήποτε αξία της ζωής, όπως τα έθνη, την Θρησκεία,και την οικογένεια, και θα επιβάλλει σε όλους ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς που θα μετατρέψει το σύνολο της Ανθρωπότητας σε απλούς αριθμούς χωρις προσωπικότητα. Αριθμοί όπως αυτοί που είχαν κάποτε οι σκλάβοι στις γαλέρες ή τα θύματα των γερμανικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως στο Β' ΠΠ.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων πρέπει να ηττηθεί, και πρέπει να γίνει τώρα. Παραφράζοντας τον Κάτωνα που είχε πει "Carthago delenda est" (H Kαρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί): Νovus Ordo Seclorum delenda est (H Nέα Τάξη πραγμάτων πρέπει να καταστραφεί), γιατί αν δεν γίνει, ο Μεσαίωνας θα φαντάζει με περίπατο σε παιδική χαρά, μπροστά σε αυτό που έρχεται.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ Ή ΚΑΤΑ ΤΟΥ GREXIT


Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά το πέρας της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, έθεσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ένα ξεκάθαρο δίλημμα: “Συμφωνία ή Grexit”. Η ιταλική La Stampa δημοσίευσε το τι πιστεύουν οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής σχετικά με το Grexit. Το newsit σας παρουσιάζει μέσα από ένα infographic το τι θέση παίρνουν οι χώρες…

Στα… υπέρ, λοιπόν, για το Grexit βρίσκονται οι εξής χώρες: Σλοβενία, Εσθονία, Γερμανία, Σλοβακία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Βέλγιο, Αυστρία και Ολλανδία. Οι συγκεκριμένες χώρες φαίνεται πως έχουν το Grexit… έτοιμο! Στα κατά βρίσκονται οι εξής χώρες: Ιταλία, Γαλλία, Κύπρος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εκπρόσωπο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το Ευρωκοινοβούλιο, με εκπρόσωπο τον Μάρτιν Σουλτς. Τέλος, οι χώρες που λένε πως θα πρέπει να αποφευχθεί το Grexit αν είναι δυνατόν, είναι οι εξής: Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία, αλλά και το Eurogroup, με εκπρόσωπο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

http://www.aftodioikisi.gr/diethni/me-mia-matia-poies-xores-volevontai-apo-to-grexit-grafima

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Guy Verhofstadt : Δείξτε ότι είστε πραγματικός ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης.


Για να τα λέμε όλα, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, ζήτησε πακέτο "φιλελεύθερων" μεταρρυθμίσεων όπως την αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές - μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες παραγωγής πλούτου και συγκριτικού πελονεκτήματος της Ελλάδος - , μίλησε για την ελληνική εκκλησία ένα εντελώς ξεχωριστό ζήτημα στην Ελλάδα η πολυπλοκότητα του οποίου τον ξεπερνά και για τα δήθεν προνόμια στα ελληνικά νησιά την δεύτερη βαρειά βιομηχανία και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Κύριε Φερχόφσταντ, παρακαλώ για αρχή να κάνετε μία μεταγραφή στους Σοσιαλιστές και επέκεινα αυτού να έρχεστε διαβασμένος πριν αναφέρετε τον Βενιζέλο και τον Τρικούπη για να δείξετε ότι γνωρίζετε τα ελληνικά ζητήματα. Αλλά, αυτά παθαίνει κανείς όταν εξαρτάται από τα χρήματα των Άλλων κ. Τσίπρα. Του κουνούν το δάκτυλο και του κάνουν υποδείξεις.
Ποτέ δεν υπήρξε στην Ελλάδα πρωθυπουργός που να έχει τόσο ισχυρή εντολή όσο εσείς. Είστε σε μοναδική θέση στην Ελλάδα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά τα πράγματα με τη σειρά τους: υποβάλετε πακέτο μεταρρυθμίσεων. Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Ως εκλογικό ατύχημα που φτώχυνε τον λαό της χώρας του, ή επαναστάτης μεταρρυθμιστής όπως ο Τρικούπης και ο (Ελευθέριος) Βενιζέλος; Δείξτε ότι είστε πραγματικός ηγέτης και όχι ψευδοπροφήτης.



Η γελοιότητα και η ανευθυνότητα πρέπει να έχουν όρια.

του Στράτου Χαρχαλάκη
Δήμαρχος Κυθήρων-Αντικυθήρων

Η γελοιότητα και η ανευθυνότητα πρέπει να έχουν όρια. Είναι διαφορετικό να μέμφεσαι - ΔΙΚΑΙΩΣ - την ΕΕ και τους υπευθύνους της (ανάμεσά τους φυσικά ΚΑΙ τους εκπροσώπους της Ελλάδας στους Θεσμούς) για τη σημερινή κατάντια της Χώρας και εντελώς διαφορετικό να καταριέσαι τους πάντες και τα πάντα και εντελώς άκριτα να διακηρύσσεις την έξοδο της Χώρας από την ΕΕ και το Ευρώ, που συνιστούν το μεγαλύτερο εθνικό κεκτημένο της Χώρας των τελευταίων δεκαετιών.

 Όλοι εσείς που μιλάτε για περηφάνια και αξιοπρέπεια, να δώ αν θα λέτε τα ίδια όταν σταματήσουν όλες οι επιδοτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και λιμοκτονήσουν οι αγρότες μας, όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις του Ε.Π. Αλιείας και λιώσουν οι ψαράδες μας, όταν διακοπούν απότομα τα έργα του ΕΣΠΑ σε όλη τη Χώρα και μας μείνουν τα εργοτάξια και όταν χάσουμε τα 40 δις του νέου ΕΣΠΑ (γενικά κα τομεακά) που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας.
 Όσοι διακηρύσσουν κάποιον "άλλο δρόμο" είναι ανεύθυνοι και προσπαθούν να εφαρμόσουν τις ανεδαφικές και φρικτές τους ιδεοληψίες που θα οδηγήσουν τη Χώρα στον πυθμένα της αφάνειας, δεκαετίες πίσω, στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Όσοι ερμηνεύετε το ΟΧΙ σαν θέληση του Λαού να βγει η Χώρα από την ΕΕ κάνετε ΛΑΘΟΣ και ΠΡΟΔΙΔΕΤΕ τις επί 40 χρόνια θυσίες πατεράδων και των οικογενειών σας.
"Άλλος δρόμος" ΔΕΝ υπάρχει. Υπάρχει μόνο ο δρόμος των αληθινών μεταρρυθμίσεων μέσα στην ΕΕ, που θα οδηγήσει τη Χώρα μας σε στέρεες οικονομικές βάσεις προκειμένου να μη ζει πλέον με δανεικά. Συμφέροντα θα θιγούν, κατεστημένες νοοτροπίες θα τρίξουν, ελίτ και κάστες θα απωλέσουν τα παράλογα προνόμιά τους και επιτέλους θα γίνουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ευρώπη!
 Η ρήξη που κάποιοι επαγγέλεστε ούτε αξιοπρέπεια συνιστά ούτε περηφάνια. Συνιστά υψίστη ανευθυνότητα - στα όρια του επικίνδυνου και του γελοίου - και σας καλώ να σταματήσετε να δηλητηριάζετε το δημόσιο διάλογο και το μυαλό των νέων ανθρώπων με τέτοιες αντεθνικές ιδέες και απόψεις. Λέμε όχι στην εξαθλίωση του Λαού, αλλά αυτό το όχι έχει νόημα μόνο μέσα στους κόλπους της ΕΕ, γιατί ο "άλλος δρόμος" θα σημάνει την αληθινή εξαθλίωση και τη διάλυση των πάντων.
Ο τουρισμός διαλύεται, τα δημόσια έργα σταμάτησαν, οι τράπεζες έκλεισαν και ακόμα κάποιοι λέτε το ποίημα του "άλλου δρόμου".
 Εθνικό είναι το ΑΛΗΘΕΣ όπως είχε πει και ο Σολωμός! Αν δεν αντιλαμβάνεστε πως τις μεταρρυθμίσεις τις χρειαζόμαστε προκειμένου να βγούμε από την κρίση, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό έλλειμμα δημόσιας αντίληψης και λυπάμαι πολύ...
Αν πιστεύετε ότι δικαιούμαστε να ζούμε πάντα με δανεικά και εις βάρος κάθε έννοιας λογικής, μεταρρύθμισης και εκσυχρονισμού, τότε η πλάνη είναι τεράστια...
Σταματήστε την ανευθυνότητα γιατί αν κάτι πάει στραβά, τη Δευτέρα το πρωί θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν θα τιμούν εκείνους που τις προκάλεσαν ή έστω τις ανέχθηκαν.

To Grexit σε 10 βήματα: Τι θα συμβεί αν βγούμε από το ευρώ


Μνημόνιο μέχρι την Παρασκευή το πρωί της 8:30 ή... έξοδος από το ευρώ: Αυτή είναι η απόφαση που πρέπει να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση - μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Πώς θα γίνει όμως το διαβόητο Grexit; H Wall Street Journal αναλύει το ενδεχόμενο βήμα-βήμα.

«Επειδή το ευρώ σχεδιάστηκε ως αμετάκλητο νόμισμα, χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία και οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους μια χώρα σταματά να το χρησιμοποιεί, το τι ακριβώς θα συμβεί μπορεί να περιγραφεί μόνο σε ένα υποθετικό βαθμό συνεχίζει πριν αρχίσει να υποθέτει τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Τα βήματα όπως τα αναλύει ο αρθρογράφος είναι τα δέκα παρακάτω.

1. Πώς θα έρθει το Grexit;
Μέσω των τραπεζών. Δεν υπάρχει νομικός ή πολιτικός τρόπος ώστε η Ελλάδα να «αποβληθεί» από το ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει, επανειλημμένα, τονίσει ότι δεν θα φύγει οικειοθελώς από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό υποδεικνύει ότι το Grexit μπορεί να καταφθάσει εάν η κατάσταση των τραπεζών δυσχεράνει τόσο πολύ, ώστε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

2. Πόσο πιο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα;
Όχι και πολύ χειρότερα, για να είμαστε ειλικρινής. Οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα: δεν μπορούν να «μετατρέψουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία (π.χ. τα δάνεια) σε μετρητά, ώστε να αποπληρώσουν αυτά που θέλουν οι πιστωτές τους (οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι άλλοι από τους καταθέτες). Ο μόνος που τους παρέχει ρευστότητα είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Όμως η ΕΚΤ «πάγωσε» τον ELA. Αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες να κλείσουν. Προσφέρουν τα τελευταία τους μετρητά στους καταθέτες, οι οποίοι μπορούν να αντλήσουν μόλις 60 ευρώ την ημέρα. Σταμάτησαν τις ηλεκτρονικές, διασυνοριακές συναλλαγές. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα είναι με το ένα πόδι έξω από το ευρώ. Επιχειρήσεις και καταναλωτές θέλουν μετρητά. Σαφώς ένα ευρώ σε έναν ελληνικό, τραπεζικό λογαριασμό δεν αξίζει όσο ένα ευρώ στην τσέπη σου ή όσο ένα ευρώ σε μία κατάθεση σε γερμανική τράπεζα. Ουσιαστικά οι Έλληνες έχουν την αίσθηση ότι το «νόμισμα» που έχουν στους λογαριασμούς τους δεν είναι πραγματικά ευρώ.

3. Ποιος μπορεί πράγματι να το προκαλέσει;
Η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ μπορεί να διακόψει τον ELA, καθώς, ήδη, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αισθάνεται και πολύ βολικά, προσφέροντας κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες. Το μεγαλύτερο μέρος των ενέχυρων που μπορούν να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες για να δανειστούν από την ΕΚΤ είναι είτε ελληνικά ομόλογα, είτε assets τα οποία έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Εάν η «γραμμή ζωής» κοπεί, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει. Δεν θα μπορέσουν να το πράξουν και θα καταρρεύσουν.

4. Τι θα γίνει τότε;
Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί, τουλάχιστον για να διασφαλιστεί η προμήθεια βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Θα πρέπει να υπάρξει ένα τεράστιο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών. Η διακοπή αποδοχής των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών θα διαλύσει την αξία τους, ενώ τα υπόλοιπα assets τους θα υποτιμηθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο asset των ελληνικών τραπεζών είναι τα δάνεια που έχουν δώσει. Κατά τη διαδικασία της διάσωσης οι τράπεζες (ή όσες εξ αυτών επιλέχθηκαν να επιβιώσουν) θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Το κεφάλαιο μίας τράπεζας δεν είναι τίποτε άλλο από το ενεργητικό που απομένει όταν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις της. Ως εκ τούτου υπάρχουν δύο τρόποι για να αντλήσεις κεφάλαια: είτε «κουρεύοντας» τις υποχρεώσεις, είτε αυξάνοντας το ενεργητικό σου.

5. Μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να σωθούν, με «χρήση» του ευρώ;
Μπορεί να συμβεί αλλά θα χρειαστεί, το λιγότερο, η βοήθεια της ΕΚΤ. Πρόκειται για τον μοναδικό θεσμό που μπορεί να προσφέρει στήριξη σε ευρώ. Θα πρέπει να επαναφέρει σε λειτουργία τη «γραμμή ζωής» και να δανείσει σε ευρώ τα νέα τραπεζικά ιδρύματα που θα δημιουργηθούν, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες εκροές καταθέσεων. Οι τράπεζες θα πρέπει ή να αυξήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ευρώ ή να μειώσουν το παθητικό τους αλλά πάλι αποτιμημένο σε ευρώ. Ο μόνος που μπορεί να αυξήσει το ενεργητικό των τραπεζών είναι η ελληνική κυβέρνηση. Όμως αυτή δεν έχει ευρώ, θα πρέπει να της δώσουν οι δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία μαζί τους. Υπάρχει, βέβαια και το ενδεχόμενο οι τράπεζες να «κουρέψουν» τις καταθέσεις. Όλα αυτά θα είναι εξαιρετικά οδυνηρά. Η εναλλακτική λύση είναι το Grexit.

6. Τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα υιοθετήσει νέο νόμισμα;
Εάν η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει νέο νόμισμα – ας το ονομάσουμε δραχμή – μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορεί να τυπώσει δραχμές και να τις χρησιμοποιήσει για να αγοράσει μετοχές των νέων τραπεζών. Οι τράπεζες θα έχουν ένα νέο asset: τις νέες δραχμές. Η ΤτΕ μπορεί να παράσχει ρευστότητα σε δραχμές, θα μπορεί να δανείσει όσες δραχμές θέλει στις τράπεζες.

7. Ποια είναι η παγίδα;
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα «γυρίσει» στη δραχμή. Ως εκ τούτου κάποιος που είχε για παράδειγμα 10.000 ευρώ στον λογαριασμό του, τώρα θα έχει 10.000 νέες δραχμές. Μπορεί να μην πρόκειται για «κούρεμα» με την απόλυτη έννοια του όρου ή σε επίπεδο αριθμών, αλλά σαφώς η ισοτιμία ευρώ και νέας δραχμής δεν θα είναι ένα προς ένα.

8. Πως θα επηρεάσει την υπόλοιπη Ευρωζώνη ένα Grexit;
Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί. Η Ελλάδα οφείλει πολλά χρήματα στους πιστωτές της: 131 δισ. ευρώ στον EFSF και επιπλέον 35 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σαφώς η Ελλάδα δεν θα πληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή τους. Επίσης οφείλει 34 δισ. ευρώ σε ιδιώτες επενδυτές, στα πλαίσια του PSI που έγινε το 2012. Πιθανώς να αναδιαρθρώσει και αυτό το ποσό. Όλη αυτή η διαδικασία θα προκαλέσει προβλήματα. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις υπόκεινται σε ξένο και όχι στο ελληνικό δίκαιο και ως εκ τούτου θα αποτελέσουν προϊόν διεκδίκησης όχι στα ελληνικά αλλά στα εκτός ελληνικής επικράτειας δικαστήρια. Η Ελλάδα δεν μπορεί απλά να ψηφίσει έναν νόμο και να αλλάξει τους όρους του δανεισμού της, όπως μπόρεσε να κάνει το 2012.

9. Πώς θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Η ΕΚΤ είναι ουσιαστικά το "Ευρωσύστημα", καθώς η ίδια και οι 19 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι όλες μέλη του. Εάν καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες αυτό σημαίνει ότι το Ευρωσύστημα χάνει 39 δισ. ευρώ. Όμως αυτά τα χρήματα τα έχει δανείσει, λαμβάνοντας αξιόπιστα ενέχυρα, άρα είναι ασφαλές από αυτήν την άποψη. Αντίθετα τα 89 δισ. ευρώ του ELA έχουν δοθεί βάσει άλλων κανόνων, με τον φόρο χρεοκοπίας να βαραίνει την ΤτΕ. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις οφειλές της ΤτΕ προς την ΕΚΤ βάσει του Target-2.

10. Τι είναι το Target-2;
Με απλά λόγια, οι εμπορικές τράπεζες κάθε χώρας συνεργάζονται με τη δική της κεντρική τράπεζα. Όταν υπάρχει διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ δύο τραπεζών διαφορετικών χωρών, οι κεντρικές τράπεζες αυτών των χωρών διαχειρίζονται τη συναλλαγή. Όλες αυτές οι συναλλαγές καταγράφονται σε ημερήσια βάση. Την ίδια ώρα οι ισολογισμοί των εθνικών, κεντρικών τραπεζών είναι διαφορετικοί. Υπάρχουν κάποιοι που είναι πλεονασματικοί και κάποιο ελλειμματικοί. Στην περίπτωση της ΤτΕ ο ισολογισμός είναι ελλειμματικός, με «τρύπα» 100 δισ. ευρώ έως τον Μάιο του 2015. Αυτό το έλλειμμα είναι έλλειμμα του μηχανισμού Target-2. Η ΤτΕ μπορεί να «αρνηθεί» την ύπαρξη αυτής της «τρύπας» και φυσικά το Ευρωσύστημα θα χάσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Βέβαια, όπως τονίζει ο οικονομολόγος Karl Whelan, η ΤτΕ θέλει να παραμείνει μέλος του Target-2 ακόμη και εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει από την Ευρωζώνη, καθώς μέσω αυτού δανείζεται πολύ φθηνά, με επιτόκιο μόλις 0,05%.

Τελικά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο φιλικό θα είναι το διαζύγιο», καταλήγει η εφημερίδα.

http://www.filathlos.gr/component/k2/item/108987-gtrexit-vimata 

101% ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

101%... ‪#‎buygreekproducts‬
Ό,τι κι αν συμβεί τις προσεχείς μέρες, με βαριά συμφωνία ή με καλύτερη, με απομείωση χρέους ή όχι, έχω την εξής άποψη: Από χθες ήδη, όχι το 61%, αλλά το... 101% του ελληνικού λαού οφείλει να καλλιεργήσει και να υλοποιήσει πιστά μια ευρείας ερμηνείας κουλτούρα κατανάλωσης -κατά το δυνατόν, αμιγώς ελληνικών προϊόντων, αμιγώς ελληνικών εταιρειών ή, τουλάχιστον, εταιρειών που έχουν ακόμη έδρα και εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα και συγχρόνως επιδεικνύουν εργοδοτική νοοτροπία με θετικό πρόσημο για τη χειμαζόμενη χώρα μας.
Ακόμη και μέσα στη βαθιά κρίση, αρκετές ελληνικές εταιρείες (αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καπνοβιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων, αναψυκτικών και συσκευασίας, ζυθοποιίες, ελαιουργίες, εταιρείες καλλυντικών και ηλεκτρονικών αγαθών κ.λπ) έχουν επιδείξει, αν μη τι άλλο, εταιρικό ήθος ασυνήθιστο για την Ελλάδα, που περνάει χαλεπούς καιρούς.
Με λογική αποσυνδεδεμένη από τη "μεγιστοποίηση του κέρδους με οποιοδήποτε ανθρώπινο κόστος", έχουν δώσει έτσι ένα παράδειγμα που θεωρώ ότι αξίζει να ανταμειφθεί από μέρους μας με ενεργητικό τρόπο και με τη σκέψη στο μέλλον, όποιο κι αν είναι αυτό.
Δεν απαιτεί ιδιαίτερο κόπο. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να βγάλει στον καθένα μας μια ευρεία λίστα τέτοιων εταιρειών που, λιγότερο ή περισσότερο η καθεμία, προτίμησε το δύσκολο δρόμο και όχι το στυγνό "σηκώνομαι και φεύγω" ή "σε ξεζουμίζω, ανήμπορε εργαζόμενε" ή ‘’σε εκμεταλλεύομαι ασύστολα, φουκαρά Έλληνα προμηθευτή μου για να βάλω πάνω στο προϊόν σου τη δική μου ετικέτα’’ ή όλα τα υπόλοιπα που γνωρίσαμε και γνωρίζουμε στο πετσί μας.
Η ενεργή στήριξή τους αποτελεί, για μένα, μονόδρομο στο εξής, έτσι κι αλλιώς.
Όπου και όσο μπορούμε ο καθένας, θεωρώ ότι ενσυνείδητα πλέον πρέπει να ενημερωθούμε σε βάθος, να προσέχουμε και, στο μέτρο του εφικτού επαναλαμβάνω:
Να επιλέξουμε το ελληνικό προϊόν, μιας ελληνικής εταιρείας που έμεινε εδώ, κράτησε τους εργαζομένους της, ενδεχομένως δεν τους μείωσε και το μισθό (υπάρχουν κ α ι τέτοιες, όπως υπάρχουν και κάποιες που τους δίνουν μπόνους ακόμη και σήμερα!) και, γενικότερα, προσπαθεί να λειτουργήσει όχι αποκλειστικά εις βάρος μας, αλλά στο πλάι μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Να επιλέξουμε το προϊόν μιας εταιρείας που δ ε ν απέλυσε τους πάντες, την κοπάνησε και άλλαξε έδρα μέσα στην κρίση (και γι' αυτό μοιάζει σήμερα "ελληνική" χωρίς στ' αλήθεια να είναι και παρουσιάζεται πιο "ανταγωνιστική" στο ράφι, αλλά στην ουσία αφαιρεί από τον τόπο χρήμα, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές, αυτάρκεια...)
Να επιλέξουμε το προϊόν ή τις υπηρεσίες μιας εταιρείας που δ ε ν μετέτρεψε τους εργαζομένους της -ή τους Έλληνες υπεργολάβους της- σε δουλοπάροικους.
Να επιλέξουμε προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που δ ε ν αποτελούν μέρος του κλειστού παγκόσμιου κύκλου συμφερόντων τα οποία με την τεράστια επιρροή τους (και τις αθρόες, ασύστολες δωροδοκίες τους σε πολιτικά πρόσωπα και μιζαδόρους μεσάζοντες, καθώς αποδεικνύει η ιστορία) επιβάλλουν έως και σε διεθνείς θεσμικούς φορείς ιδιοτελείς και απάνθρωπες πολιτικές, ωμής εκμετάλλευσης.
Και ούτω καθεξής.
Να φροντίσουμε δηλαδή, με άλλα λόγια, να ανταμείψουμε με το λιγοστό εισόδημά μας όσες εταιρείες απέμειναν και στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή και την εγχώρια εργασία, με τρόπο υπεύθυνο και αξιοπρεπή. Όλες οι εταιρείες έχουν στόχο το κέρδος, φυσικά. Αλλά δεν το επιδιώκουν όλες με κυνισμό, αναλγησία και κτηνώδεις συμπεριφορές, λογικές και πρακτικές. Και ούτε συνεισφέρουν όλες το ίδιο στο αύριο της χώρας.
Προτείνω το #buygreekproducts μ' αυτή την ευρεία και σύνθετη ερμηνεία, να γίνει Νο1 trend.
Με τον τρόπο του και εφόσον εφαρμοστεί μαζικά και με συνέπεια, είναι κι αυτό ένα "δημοψήφισμα" διαρκείας που θα "τσούξει" εμπράκτως κιόλας όσους πρέπει να τσούξει. Και μάλιστα στην τσέπη τους, που αποτελεί και το μοναδικό ευαίσθητο σημείο της ύπαρξής τους...

https://www.facebook.com/stelios.markakis.9/posts/841731135895683

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Σας περιασπάζομαι είτε είστε με το ναι, είτε με το όχι, είτε με την πατέντα "οχι, μεν, αλλα οχι απ το δικο μου" του ΚΚΕ

Filothei Varsami
Δεν ξέρω απόφαση άλλης κυβέρνησης μέχρι σήμερα που να με σόκαρε τόσο, να διαφωνώ μαζί της τόσο και να θεωρώ τόσο ολέθρια για την κυβέρνηση και για τη χώρα, όσο το δημοψήφισμα. Και αν τις πρώτες μέρες πριν λήξει το πρόγραμμα κράταγα την αναπνοή μου ελπίζοντας ότι είναι μια μπλόφα που πιέζει για λίγο καλύτερη συμφωνία, μετά την απόρριψη της δεύτερης πρότασης γιουνκέρ, τη λήξη του προγράμματος, το μπραφ στις τράπεζες και το εξωγήινο διάγγελμα τσίπρα, σκέφτηκα σοβαρά να την κρατήσω λίγο ακόμα να σκάσω και να ησυχάσω, να μη βλέπω άλλο αυτή την ανεξήγητη τροπή των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη συμφωνία, σε διαδικασία που ακολουθεί ευλαβικά τους κανόνες της ελληνικής τραγωδίας.

Δεν μπορώ να καταλαβω τι σκεφτόντουσαν στην κυβέρνηση όταν πίστεψαν οτι η εμμονή στο δημοψήφισμα με τις τράπεζες κλειστές, τους συνταξιούχους στα κάγκελα και τα capital controls θα τους βοηθούσε σε κάτι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δε βλέπουν τον τρομερό διχασμό της ελληνικής κοινωνίας που προκαλεί αυτή η ακατανόητη επιμονή τους να μεταθέσουν στο λαό την επιλογή σε ένα δίλημμα που ήδη ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Το δημοψήφισμα δεν είναι αντισυνταγματικό, το δημοψήφισμα δεν είναι παράνομο. Καμία ηλίθια σπέκουλα των αντιφρονούντων δεν χρειάζεται για να δει κανείς ότι μιλάμε για μια ανόητη, αδιανόητα διχαστική διαδικασία που χωρίζει τον λαό ταξικά, ηλικιακά, πολιτικά σε δύο στρατόπεδα έτοιμα να βγουν στα κεραμίδια ή και στους δρόμους. Η τοξινη που χύνεται εδώ μέσα ειναι ενδεικτική. "Δε θα σας ξεχάσουμε όσους ψηφίσατε σύριζα και μας καταστρέψατε" απειλεί η μία απασφαλισμένη υστέρω, "να θυμόμαστε όσους ψηφίσουν ναι την κυριακή" φωνάζει ο άλλος απασφαλισμένος κουλός, χτίζοντας παρέα, παραυτουργικά, με τρομάρα και με πανικό τις δύο όψεις του οβολού που θα πληρώσουμε για να μπούμε στον άδη.

Ωστόσο. Αν και θα ήθελα όσο τίποτα να μην είχαμε μπει ποτέ σε αυτή τη δύνη, δυστυχώς μπήκαμε. Και αυριο πρέπει κάτι να ψηφίσω. Προσπαθώ να μην επηρεαστώ από την παράνοια, το ποντάρισμα στον παροξυσμικό τρόμο, την καταστροφολογία από τη μία και την επίκληση σε μεταξάδες, παλιγγενεσίες, άσματα ηρωικά και πένθιμα από την άλλη.

Προσπαθώ να σκεφτώ ψύχραιμα. Είμαι παιδί μίας βαθιά και ιδεολογικά δεξιάς οικογένειας. Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχους που πήρε αυτό το μήνα μόνο 120 ευρώ από τα χρήματα που θεωρητικά όλα αυτά τα χρόνια της εργασίας του παρακρατούσε από το μισθό του για να γίνουν σύνταξή του. Έχω τη δουλειά μου, το σπίτι μου που δεν το χρωστώ και τη στρωμενη ζωή μου που διαταράσεται από τις αναταράξεις της εθνικής μας περιπέτειας όσο διατάρασσεται η ζωή όλων που εχουν ακόμα κάτι να χάσουν. Τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά μου κείνται ταξικά, οικονομικά, πρακτικά στο "ναι" στο "υπογράψτε κάτι να ξαναμπούμε σε πρόγραμμα", στο "ανοιξτε με κάθε κόστος τις τράπεζες χθες" απροϋπόθετα, γενικά και αόριστα. Προσπαθώ, όμως, να μην επιλέξω αυτό που νομίζω ότι προς το παρόν με ηρεμεί και με βολεύει. Προσπαθώ να δω τη λίγο μεγαλύτερη εικόνα και τα δεδομένα της.

Ξεκινώ από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία δε θα ορθοποδήσει ποτέ χωρίς ενα γενναίο και αναπόφευκτο κούρεμα χρέους. Δεν το λέω εγώ -το λέει ενας από τους τρεις θεσμούς διαχρονικά, το δντ, αλλά δεν το δέχεται η εε λογω της δυσκολίας να περάσουν την ωδύνη του κουρέματος του ελληνικού χρέους στους ψηφοφόρους τους. Θεωρητικά μας τάζουν ότι, αν εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα και κάνουμε παπάδες, το τυράκι στο τέλος θα είναι συζήτηση για τυχόν κούρεμα. Το έκαναν με τον σαμαρά, που έστιψε τσέπες, πέρασε απέραστα μέτρα για να βγάλει ενα νούμερο που βαφτίστηκε "πρωτογενές πλεόνασμα" και άνοιγε το δρόμο για το κούρεμα. Και όταν το έκανε και πηγε χαρούμενος να το συζητήσει και στη συνέχεια να μας το πουλήσει σαν επιτευγμα (που οντως θα ηταν), του ζητησαν και άλλα απέραστα μέτρα, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία και η κυβέρνησή του είχαν φτάσει στα όριά τους. Το κάνουν και με τον τσίπρα. Συζητάν τόσο καιρό για μέτρα, για κοστολογημένα μέτρα και για επιπλέον μέτρα, αλλά δε βάζουν στη συζήτηση έστω και ως συνάρτηση της συμμόρφωσής μας στα τυχόν συμφωνημένα, το κούρεμα. Θέλουν αυτό που για εμάς ειναι αυτοκτονικό αν γίνει μόνο του, αλλά για αυτούς είναι εύκολο: να συζητάμε για τα ελλείμματα και να συμφωνούμε ανεφαρμοστες, σε μια υφεσιακή οικονομία, μπούρδες όπως η επιβολή επιπλέον φπα στον τουρισμό με τη σαιζόν να τρέχει ή την προκαταβολή 100% φόρου επιχειρήσεων και ελευθερων επαγγελματιών.

Σε μια διαδικασία κλειστών συζητήσεων που ενημερωνόμαστε για τη συζήτηση της τύχης μας μόνο μέσω διαρροών, βλέπω την ευρώπη να λειτουργεί όχι ως κοινότητα συμφερόντων, αλλά ως μίγμα αντιφατικών και συχνά αντικρουόμενων απόψεων οπου καθένας έχει δικό του βιολί, δικές του απαιτήσεις, δικά του συμφέροντα που απαιτεί να ικανοποιηθούν στο ακέραιο αν και ενα ειναι βέβαιο: η ελλάδα πια δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους μαζί, εκτός αν αμοιβαία υποχωρήσουμε όλοι από καποιες θέσεις μας. Οποιος δεν το βλέπει αυτό, πάσχει από σύνδρομο τς στοκχόλμης ή απο σύνδρομο "300 του λεωνίδα", αμφότερα εξίσου προβληματικά.

Για αυτο: Διαβάζω την έκθεση της standard and poor's προχθές που υπογραμμίζει ότι τυχον grexit θα σήμαινε απρόβλεπτους κινδύνους για το ευρώ. Βλέπω τον ντράγκι να διατηρεί μία μορφή ela στις ελληνικές τράπεζες εκτός του οριου, σχεδόν, των αρμοδιοτήτων του, αναγνωρίζοντας σιωπηρά οτι η ελλάδα δεν πρεπει να μεινει στην τύχη της και ας την προκάλεσε. Διαβάζω αναλυτες των financial times να εξηγούν (αντιθετα προς τις εκτιμήσεις πρωτοκορυφαίων ελλήνων οπως ο πορτοσάλτε ή καποιος εκ των 85 διανοητών που στηριζουν ναι σε όλα) ότι η ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί τη συμφωνία που της προσφέρθηκε, εκτός αν αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Και καταλήγω:

Σε αυτό το αδιανόητο δημοψήφισμα, η θέση μου είναι με το ΟΧΙ. Το ναι δεν το διαβάζω μεταφυσικά, ως ναι στην ευρωπη ή στο ευρώ, γιατί κάτι τετοιο και με το όχι δεν αμφισβητείται, αλλά και με το ναι κανείς δεν το εγγυάται. Μου θετουν ενα ερώτημα, αν θελω μία συγκεκριμένη συμφωνία. Δεν τη θέλω. Γιατι τη βρίσκω λεόντειο, ανεφάρμοστη, καταπιεστική και καταχρηστική. Ούτε αυτοί που μου την προτείνουν δεν πιστεύουν ότι μπορώ να την εφαρμόσω, για αυτό, άλλωστε, ήδη την αλλαξαν. Ψηφιζω οχι και θα θελα αμέσως μετά το οποιο αποτέλεσμα να τσακιστούν όλοι μαζί να γυρίσουν στο τραπεζι των διαπραγματεύσεων και να προτεινουν ενα κειμενο αντικειμενικά εφαρμόσιμο και για όλους επωφελές, αν οντως πιστεύουν οτι η θέση της ευρώπης ειναι στην ελλαδα και δεν δουλευόμαστε απλως μεταξύ μας. Αυτή ειναι η θέση μου, αυτή ειναι η ψήφος μου και σε οποιον δεν αρέσει, "δεν έχω και άλλη".

Ο θεός βοηθός και καλώς να ξανανταμώσουμε όσοι βριστούμε, ξεμαλλιαστούμε και τα σπάσουμε σήμερα, οταν με το καλό περάσουμε απέναντι και βρεθούμε πάλι σε κάποιο τοπο ηπιας διαδικτυακής γαλήνης, οπου θα συζητάμε για την πανσέληνο, τις νέες τάσεις στη μόδα ή για τη σωτηρία της ψυχής, που ναι πολύ μεγάλο πράγμα. Σας περιασπάζομαι είτε είστε με το ναι, είτε με το όχι, είτε με την πατέντα "οχι, μεν, αλλα οχι απ το δικο μου" του κκε.

Αυτά. Καλή μας τύχη!

https://www.facebook.com/filothei.varsami/posts/10153159966163292?fref=nf

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ




ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Με το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ που θα  ψηφίσει ο ελληνικός λαός άλλοι θα το εκμεταλλευτούν για τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες . Πάλι ο Ελληνας θα είναι ευκολόπιστος και πάλι προδομένος...
 Είναι ένα δημοψήφισμα που οδηγεί σε διχασμό . Και τελικά οι χαμένοι θα είναι κερδισμένοι όπως πολύ σωστά έγραψε ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΡΙΜΗΣ​ "οι " χαμενοι "" του δημοψηφισματος θα ισχυριζονται οτι αν ειχαν επικρατησει αυτοι,τα πραγματα θα ηταν σαφως καλυτερα!"
Τα πράγματα είναι δύσκολα είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ δεν υπάρχει πλάνο Β από κανένα .
Πάμε να ψηφίσουμε και δεν ξέρουμε τα + και τα - από επίσημα χείλη απο πολιτικές αοριστολογίες έχουμε χορτάσει. Γραφόμενα για + και - έχουμε διαβάσει από τους υποστηρικτές και των δύο πλευρών.
 Το ΝΑΙ το στηρίζουν αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουμε.
 Από την άλλη αυτοί που σκοτωνόντουσαν μεταξύ τους (βλέπε ιστορία Φύσσα) ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συμφωνούν στο ΟΧΙ τώρα έγιναν αδέλφια - τα καλά του δημοψηφίσματος-. Από την άλλη ο φασίστας Μεταξάς για τους Συριζαίους, έγινε σύμβολο από εκεί που του έσουρναν τα εξ αμάξης , βέβαια τους βολεύει το ΟΧΙ του Μεταξά γιατί είναι βαθιά ριζωμένο  μέσα στην συνείδηση του Έλληνα . Μόνο που ο Μεταξάς είχε οργανώσει και την κοινωνική ασφάλιση είχε κοιτάξει το δίκιο του εργάτη - 8ωρο- αυτά θα τα θυμηθούμε μετά την κάλπη ή απλά τον χρησιμοποιήσαμε ως σύμβολο για το ΟΧΙ.
Αλήθεια μιας και τα βρήκανε στο ΟΧΙ ΣΥΡΙΖΑ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με τους λαθρομετανάστες τι θα γίνει εκεί τι θα πούμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Πολιτικά διαφωνώ με το δημοψήφισμα κι αυτή  είναι η θέση μου. Κακώς γίνεται συμμέτοχος ο πολίτης στους κάκιστους χειρισμούς των πολιτικών .
 Οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν,  με την ψήφο τους,   για να κυβερνήσουν  και να βρούνε λύσεις . Δεν τα κατάφεραν   και οι νυν και οι πρωην και τώρα τι; ένα αδιέξοδο;
Πειραματόζωο της θεωρίας παιγνίων του Ιωάνη Βαρουφάκη;
Στο δια ταύτα:  ανεξάρτητα με το τι θα ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα γινόμαστε κοινωνοί μιας πολιτικής που έφερε την Ελλάδα στο αδιέξοδο και τους πολίτες στα πρόθυρα της απελπισίας.
Αύριο ανάμεσα στα δύο κακά θα μπω στην λογική  το μή χείρω βέλτιστο. Σέβομαι στο τι θα ψηφίσει ο συμπολίτης είπαμε ότι έχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να μην μένει στα λόγια .
ΥΓ.  Διαφωνώ με την υπερβολή κάποιων. Είδα συναγωνιστές στα τοπικά δρώμενα να βγάζουν χατζάρες .
Τέλος δεν είναι προδότης αυτός που θα ψηφίσει ΝΑΙ ούτε αυτός που θα ψηφίσει ΟΧΙ χαμένο κορμί Έλληνες είναι στα κατάσταση παράνοιας.
ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ φίλοι και φίλες η Δευτέρα μας θέλει ενωμένους ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Όλη η αλήθεια για τη διαπραγμάτευση στη γερμανική τηλεόραση (ΑRD)

ΧΩΡΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΠΑΣ...



Του Γιώργου Κράλογλου       

Όταν ο κυρ-Θανάσης ο γαλατάς, της οδού Πατησίων, εμπιστεύονταν τα σχέδια των παιδιών του, Κυριάκου και Γιάννη Φιλίππου, να φτιάξουν βιομηχανικό συγκρότημα για γάλα και γιαούρτια ούτε που πέρναγε από το μυαλό του ότι κάποια στιγμή η έδρα του ομίλου της οικογένειας Φιλίππου
θα μεταφερόταν (αναγκαστικά) στο Λουξεμβούργο.

 Όταν ο Μποδοσάκης έστηνε βιομηχανίες υλικών αμύνης ακόμη και με πολιτική παράκληση και υπόδειξη να βοηθήσει την Ελλάδα στους πολέμους της. Ο Νιάρχος έχτιζε το μεγαλύτερο ναυπηγείο των Μεσογείων. Και οι Γάλλοι μετέφεραν την παραγωγή αλουμινίου τους, της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν είχε κανείς τους ιδέα για τον «σοσιαλισμό του χαβαλέ» που θα  ακολουθούσε:

Όταν ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης έχτιζε τον όμιλο της Εμπορικής, τα  πράσινα λεωφορεία του Πειραιά, τα Λιπάσματα της Καρβάλης και σχεδίαζε Διυλιστήρια στην Πάχη Μεγάρων και τον σημερινό Προαστιακό σε συνδυασμό με Μετρό, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τον διέλυαν (κυριολεκτικά) οι κομματικές εκτιμήσεις για το πολιτικό κόστος και κάποια συγκεκριμένα
πολιτικά παρασκήνια.

Όταν ο πατέρας των Αγγελόπουλων έφερνε στην Αθήνα, από τον Βλαχόραπτη Αρκαδίας, τα τέσσερα παιδιά του τον Δημητρό, τον Παναγιώτη, τον Άγγελο και τον Γιάννη, για να φτιάξει μαγαζί με πρόκες στην οδό Αθηνάς, με τους δυο πρώτους και να κάνει καθηγητή τον τρίτο και δικηγόρο τον
τέταρτο επίσης δεν μπορούσε να φανταστεί το μίσος που θα προκαλούσε η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και ότι θα οδηγούσε στην δολοφονία του Δημητρού επειδή έτσι έκρινε η 17 Νοέμβρη που ήταν τότε μέρος της κοινωνίας μας...

Όταν ο Γεώργιος Δράκος της ΙΖΟΛΑ (που ξεκίνησε από γκαζιεράδικο της Πειραιώς) απαντούσε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που τον «μάλωνε» γιατί  δεν του άρεσαν οι Έλληνες βιομήχανοι «Κύριε πρόεδρε δεν είμαστε πολλοί,  είμαστε περίπου 200. Βάλτε μας σε μια βάρκα και πνίξτε μας. Αλλά για όνομα του Θεού κρατήστε την βιομηχανία του τόπου γιατί δουλεύουν εκατοντάδες χιλιάδες» επίσης δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε η ώρα να κρατήσουμε μόνο τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και να πετάξουμε στην θάλασσα την ελληνική βιομηχανία...

Όταν η Shell το 1930 έστηνε τις πρώτες τρόμπες βενζίνας για τα αυτοκίνητα στην Αθήνα και την ακολουθούσαν η BP, η ΜOBIL, η TOTAL, η ΕSSO και οι υπόλοιπες πολυεθνικές θα γέλαγαν μόνο με την ιδέα ότι κάποτε θα έφευγαν κυνηγημένες από την Ελλάδα για το χατίρι των λαθρεμπόρων και των κομματικών συμφερόντων ακόμη και των (λεγομένων) φιλελεύθερων κυβερνήσεων.

Έτσι ένιωσαν, όπως εκ των υστέρων ομολόγησαν, και η Pirelli, και η Nissan και η Good Year, και η Petrogaz και μια σειρά ενεργειακές και χημικές πολυεθνικές μετά τον κάθε μορφής διωγμό τους...

Οι μόνοι που δεν ένιωσαν και δεν νοιώθουν έκπληξη αλλά αντίθετα σχολιάζουν δυσμενώς όσους «ανοίγουν πανιά» και χάνονται από την Ελλάδα είναι οι Έλληνες πολιτικοί όλων των παρατάξεων.

Και μαζί με αυτούς όλοι οι επαγγελματίες «αριστεροί επαναστάτες» που, πρέπει να δείχνουν, ότι παθαίνουν αλλεργία σε οτιδήποτε λέγεται ιδιωτικός τομέας και ιδιωτική πρωτοβουλία.

Είναι οι ίδιοι «λόγιοι αριστεροί» που κατεβάζουν από το ράφι τις κονσέρβες -συνθήματα «...για την ελληνική ολιγαρχία που φτιάχτηκε με τα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ και έβγαλε τα λεφτά της στην Ελβετία πίνοντας το αίμα του ελληνικού λαού...».

Είναι αυτοί που προσκυνούν και λιποθυμάνε από ενθουσιασμό όταν ιδρύονται τα κρατικά τεμπελχανεία με την μορφή Οργανισμών και ΔΕΚΟ όπου εκεί μπορούν να δουλέψουν χωρίς αφεντικό και να κλέβουν ανενόχλητοι.
Γιατί οι έξω κλέφτες του δημόσιου χρήματος έχουν μόνιμη «ομερτά» με τους εντός του δημοσίου κλέφτες...
Έχετε σκεφτεί τι «δεκεμβριανά» θα ζούσαμε αν, ας πούμε, ο πρωθυπουργός έπαιρνε τον κ. Φιλίππου, τον κ. Μυτηλιναίο, τον κ. Στασινόπουλο, τον κ. Κανελλόπουλο, τον κ. Παπαλεξόπουλο και άλλους βιομήχανους και (όπως έκανε η κ. Μέρκελ) τους πήγαινε στην Γερμανία και στην Γαλλία για
δουλειές;
Θα έπεφτε η Ακρόπολη και θα καιγότανε η Βουλή.
Ευτυχώς που ουδέποτε Έλληνας πρωθυπουργός σκέφτηκε... να κάνει τέτοιο «ατόπημα».

Ευτυχώς που όλοι τους παραμένουν πιστοί στη γραμμή «Εμείς είμαστε με το κράτος και με τους κρατικούς υπαλλήλους».

Τώρα αν αυτά τα κάνει η Μέρκελ στους δικούς της επιχειρηματίες είναι γιατί θέλουν να ξεπουλήσουν την Ελλάδα... Αν τα κάνει ο κ. Ερντογάν με τους Τούρκους επιχειρηματίες είναι γιατί οι Τούρκοι είναι απολίτιστοι... Αν τα κάνουν οι Αμερικανοί είναι γιατί έτσι συνηθίζουν
οι φονιάδες των λαών...

Εμείς όμως στο ύψος μας.
Να κλείσουμε και αυτά τα εργοστάσια που μας έμειναν. Και τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι; Είναι δουλειά της ελληνικής σοβιετίας να τους απασχολήσει. Ποιος επιχειρηματίας λοιπόν μπορεί να αντέξει, πριν από όλα, αυτό το κλίμα. Ποιος μπορεί να αντέξει αυτήν την κατακραυγή σε ό,τι λέγεται ιδιωτική επιχείρηση. Ας αλλάξει λοιπόν, πριν απ όλα, το κλίμα.

Και αν αλλάξει (πράγμα απίθανο) τότε ας ψάξουμε για αντικίνητρα, φορολογικές αδικίες, υψηλό κόστος παραγωγής και υποβαθμισμένη ανταγωνιστικότητα.

Πρώτα απ΄ όλα όμως ας ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε ιδιώτες επενδυτές στην  χώρα.


ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ


Με «δελτίο» η προμήθεια καυσίμων για τους καταναλωτές

Περιορισμούς στην κίνηση των μέσων μεταφοράς, ακυρώσεις πτήσεων και δρομολογίων πλοίων, υποχρεωτική μετακίνηση συγκεκριμένου αριθμού επιβατών με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, περιορισμούς στους χρόνους λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και βιομηχανικών μονάδων, ανώτατα όρια προμήθειας καυσίμων για τους καταναλωτές με τη χρήση «δελτίων», είναι μερικά από τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή στην περίπτωση που η χώρα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ελλείψεων στην προμήθεια πετρελαίου και πετρελαιοειδών. Τα μέτρα αυτά προβλέπονται στο Σχέδιο Μέτρων Εκτακτης Ανάγκης (ΣΜΕΑ) για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών του εφοδιασμού σε πετρέλαιο και εφαρμόζονται κατά προτεραιότητα πριν από τη χρήση των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης των 90 ημερών που τηρούν υποχρεωτικά διυλιστήρια, εταιρείες και μεγάλοι καταναλωτές και στα οποία παραπέμπει η κυβέρνηση και η διοίκηση των ΕΛΠΕ, όταν δίνουν διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας σε καύσιμα.

Η εφαρμογή τους θα κριθεί αναγκαία όχι μόνο στην περίπτωση που η χώρα βρεθεί εκτός ευρώ, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και στην περίπτωση που παραταθεί το καθεστώς της «τραπεζικής αργίας», αφού θα δυσκολέψει τις συναλλαγές των ελληνικών διυλιστηρίων με τους προμηθευτές τους. Το Σχέδιο Μέτρων Εκτακτης Ανάγκης (ΣΜΕΑ) εφαρμόζεται από την Επιτροπή Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών Εφοδιασμού με την υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού. Η Επιτροπή Διαχείρισης θέτει σε εφαρμογή σειρά μέτρων εθελοντικής και υποχρεωτικής κατηγορίας για τον περιορισμό της κατανάλωσης που προηγούνται της απόφασης για χρήση των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει μέτρα εθελοντικής εφαρμογής που πραγματοποιείται μέσω δημόσιας διαφημιστικής και ενημερωτικής εκστρατείας του υπουργείου Ενέργειας. Οι πολίτες καλούνται να κάνουν χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, να μειώσουν τις μετακινήσεις τους και να προτιμούν τις κατά το δυνατόν από κοινού μετακινήσεις με οχήματα ιδιωτικής χρήσης και ταξί.

Η δεύτερη κατηγορία μέτρων είναι υποχρεωτικής χρήσης και περιλαμβάνει περιορισμούς στις μετακινήσεις μέσων μεταφοράς, ιδίως μέσω:

• της μείωσης των ανώτατων ορίων ταχύτητας

• περιορισμούς κυκλοφορίας οχημάτων εντός συγκεκριμένων περιοχών και περιοδική κυκλοφορία αναλόγως του αριθμού κυκλοφορία τους

• περιορισμό της συχνότητας των δρομολογίων ή των στάσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς

• απαγόρευση κίνησης σκαφών αναψυχής και ιδιωτικών αεροσκαφών

• ακύρωση πτήσεων και δρομολογίων πλοίων χωρίς κάποια ελάχιστη πληρότητα

• υποχρεωτική από κοινού μετακίνηση συγκεκριμένου αριθμού επιβατών με οχήματα ιδιωτική χρήσης.

Περιλαμβάνει, επίσης, μέτρα περιορισμού κατανάλωσης ενέργειας, κυρίως μέσω ορίων του χρόνου λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων, ψύξης ή συστημάτων ψύξης μέσω του περιορισμού του χρόνου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων και του δημοσίου φωτισμού και περιορισμού λειτουργίας ενεργοβόρων βιομηχανικών μονάδων.

Ακολουθούν μέτρα περιορισμού του εφοδιασμού καταναλωτών, με την εφαρμογή ανώτατων ορίων προμήθειας και τη χρήση κατάλληλου δελτίου, και τέλος η Επιτροπή Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών Εφοδιασμού εισηγείται στον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας παρεμβάσεις στον τομέα της προσφοράς, δηλαδή στα αποθέματα. Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού καθορίζονται οι τρόποι διάθεσης των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης. Σε αυτή την περίπτωση, ορίζεται ανώτατο οριο και για τον εφοδιασμό των πρατηρίων, και μπορεί να ληφθούν μέτρα υποχρεωτικής παραγωγής συγκεκριμένων προϊόντων από τα διυλιστήρια.

Στην περίπτωση χρήσης των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, δίνεται προτεραιότητα σε νοσοκομεία, σχολεία, αστυνομία και στρατό, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και κατηγορίες καταναλωτών ή γεωγραφικές περιοχές με ιδιαίτερες ανάγκες.

Έντυπη
http://www.kathimerini.gr/822255/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/me-deltio-h-promh8eia-kaysimwn-gia-toys-katanalwtes

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ ΑΠΟ ΗΓΕΤΕΣ - Είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ , δεν υπάρχει ΟΡΑΜΑ ούτε καν ΕΛΠΙΔΑ.


ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Όταν ο πολιτικός έχει όραμα, είναι ηγέτης και πολιτικός καθοδηγητής μια παράταξης πάει μπροστά την χώρα του , βάζει την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης .
Τώρα ρωτώ υπάρχουν ηγέτες για την Ελλάδα που θα πάρουν την μπάλα ,την ώρα που καίει, στα χέρια τους για να σουτάρουν για το κρίσιμο καλάθι; στην προκειμένη περίπτωση να σώσουν την πατρίδα;
Επιτρέψτε μου να δηλώσω τούτο  πως δεν βλέπω να υπάρχουν  ηγέτες ούτε ένας για δείγμα.
Ο Αλέξις καλός ήταν για πρόεδρος δεκαπενταμελούς δεν είναι ηγέτης , το απέδειξε με την απόφαση του για το δημοψήφισμα και με αυτό που είπε ο Τσακαλώτος φοβόμαστε μην πέσουμε.
Δεν υπάρχει ηγέτης σε καμιά πολιτική παράταξη.
Να θυμίσω ότι ο Ανδρέας άπλωσε το χέρι του και έκανε νεύμα στην Λιάνη να τον ακολουθήσει το έκανε αυτό γιατί ήταν ηγέτης είχε καρύδια, δεν φοβήθηκε.
Είτε ΝΑΙ είτε ΟΧΙ , δεν υπάρχει  ΟΡΑΜΑ ούτε καν  ΕΛΠΙΔΑ.
 Γιατί ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ ΑΠΟ ΗΓΕΤΕΣ