MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Φωτοβολταϊκά χωρίς όρια στις στέγες

Καταργείται το πλαφόν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται στις στέγες των κατοικιών.
Η απελευθέρωση των ορίων παραγωγής τους έχει ως αποτέλεσμα να εγκατασταθούν περισσότερα ή μεγαλύτερα κατά περίπτωση φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό των... μίνι ΔΕΗ που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται με νέα απόφαση που υπέγραψε χθες η επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, και με τις τροποποιήσεις επέρχονται οι εξής αλλαγές στη νομοθεσία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
Απελευθερώνονται τα όρια ισχύος για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά σε στέγες, στέγαστρα κ.λπ. σπιτιών.

Υπενθυμίζεται πως τα όρια αυτά είχαν καθοριστεί με την προηγούμενη απόφαση (15 Σεπτεμβρίου 2010) της κυρίας Μπιρμπίλη σε 200 MW (μεγαβάτ) έως το 2014 και 350 MW το 2020.
Τα όρια ισχύοςΑυξάνονται τα όρια ισχύος των μικρών υδροηλεκτρικών έργων για το 2014 σε 300 MW (από 250).
Απελευθερώνονται τα όρια ηλεκτροπαραγωγής για τη γεωθερμία που είχαν καθοριστεί σε 20 MW για το 2014 και 120 MW για το 2020.
Δεν υπόκεινται πλέον σε διαδικασία αναστολής τα φωτοβολταϊκά έργα του ειδικού προγράμματος για τις στέγες, καθώς και τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμική ενέργεια, ανεξαρτήτως τεχνολογίας ή κατηγορίας, παραγωγού, κατά την εκτίμηση της ενδεχόμενης υπερκάλυψης των ορίων ισχύος που έχουν τεθεί.
Στην εξαίρεση αυτή συνεχίζουν να υπάγονται και τα έργα που έχουν ενταχθεί σε διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (fast track).
Από τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 1 αναστέλλονται: α) η υποβολή νέων αιτημάτων για άδεια παραγωγής στη ΡΑΕ, καθώς και η εξέταση εκκρεμουσών αιτήσεων για άδεια παραγωγής, β) η υποβολή νέων αιτημάτων στον αρμόδιο διαχειριστή για έργα εξαιρούμενα από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, καθώς και η εξέταση από τον αρμόδιο διαχειριστή εκκρεμούντων αιτημάτων για προσφορά σύνδεσης έργων εξαιρουμένων από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής.
Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που έχουν ήδη λάβει άδεια παραγωγής, καθώς και σταθμοί που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή, συνεχίζουν κανονικά την αδειοδοτική τους διαδικασία και μετά τη δημοσίευση της απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου