MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ανειδίκευτοι και μακριά από την τεχνολογία…

Οι ρυθμίσεις  του Μνημονίου θα βελτιώσουν το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν θα εξαλείψουν τα …κακώς κείμενα, δηλαδή τα διαρθρωτικά προβλήματα της  ελληνικής οικονομίας που ευθύνονται ακριβώς για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην χώρα μας.
Αυτό είναι, μεταξύ άλλων, το συμπέρασμα της έκθεσης  για την ανταγωνιστικότητα στις 27 χώρες της Ευρώπης που δημοσιοποίησε  στις Βρυξέλλες ανήμερα της εθνικής μας επετείου η Κομισιόν.
Ειδικότερα, σύμφωνα  με την Επιτροπή, η βελτίωση του  επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από δράσεις όπως αυτές που  προβλέπονται στο Μνημόνιο, θα επιτευχθεί με τη μείωση του επιχειρηματικού  κόστους στην Ελλάδα .
Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων  αναμένεται να μετριάσει, μεσοπρόθεσμα, τα προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει  τις προσδοκίες, που είναι αναγκαίες  για την ανάκαμψη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να παρατηρούνται διαρθρωτικά  προβλήματα, όπως η χαμηλή εξειδίκευση  του εργατικού δυναμικού και  η περιορισμένη τεχνολογία και ανάπτυξη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η κατά κεφαλήν παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο. Εκτιμά, επίσης, ότι παρά το πλεόνασμα που παρατηρείται στις υπηρεσίες, κυρίως χάρη στον τουρισμό και τη ναυτιλία, το έλλειμμα που διαπιστώνεται στο εμπορικό ισοζύγιο οδήγησε το 2009 σε έλλειμμα της τάξης του 11% του ΑΕΠ του τρέχοντος ισοζυγίου.
Η Επιτροπή σημειώνει, παράλληλα, ότι οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία ως προς το ΑΕΠ, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, είναι  από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, παρά τη σημαντική συμβολή των προγραμμάτων της ΕΕ, και η καινοτομία στην ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη τεχνολογία και τη γνώση.
Ο τομέας της  μεταποίησης εκπροσωπούσε το 11% της  απασχόλησης και του ΑΕΠ το 2008, με τα τρόφιμα, τα ποτά, τον καπνό, το διυλισμένο πετρέλαιο, τα βασικά μέταλλα  και τα προϊόντα μετάλλου να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος.
Στην έκθεσή της, η Επιτροπή σημειώνει, τέλος, ότι  οι επιδόσεις της ελληνικής βιομηχανίας  σε θέματα περιβάλλοντος είναι περιορισμένες, γεγονός που οφείλεται στις αδυναμίες  του ρυθμιστικού και διοικητικού  πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου