MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΛΛΑΔΑ


Οι Κινέζοι αξιωματούχοι,  ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει στην Cosco περίπου 15εκ. ευρώ επιστροφές ΦΠΑ και έθεσε στο τραπέζι, πριν από τα νέα επενδυτικά σχέδια, τα προβλήματα λειτουργίας στο λιμάνι. Η κίνηση αυτή στην σκακιέρα εξουσίας είναι για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να συμμετέχει η Ελλάδα στα γεωπολιτικά της παιχνίδια.
Παρακάτω παραθέτω τους κύριους λόγους που οι Κινέζοι “αγοράζουν” Ελλάδα:
1. Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Στα ανατολικά της Μεσογείου, κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης που συνεπάγεται πιο σύντομη διαδρομή για τα πλοία.
2. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οικονομικά, αλλά και γεωγραφικά (μετά την ένταξη Βουλγαρίας-Ρουμανίας στην ΕΕ) ενοποιημένη με την κεντρική Ευρώπη. Καλό οδικό δίκτυο που συνεχώς βελτιώνεται για μεταφορά προϊόντων.
3. Έδαφος για ανάπτυξη. Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα τα λιμάνια Πειραιά-Θεσσαλονίκης, έχουν μεγάλο χώρο για ανάπτυξη και επενδύσεις, καθώς έχουν μείνει πίσω σε ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά λιμάνια της Τουρκίας.
4. Αύξηση επιρροής εις βάρος ΕΕ και ΗΠΑ. Οι επενδύσεις των Κινέζων στην Ελλάδα θα τους επιτρέψουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια παραδοσιακά δυτική χώρα θέτοντας σε  αμφιβολία την κυριαρχία ΕΕ-ΗΠΑ-ΔΝΤ.

Η Ελλάδα φροντίζει βέβαια να κρατά το Κινεζικό ενδιαφέρον σε χαμηλούς τόνους γιατί προφανώς κρύβει κάποιο μεγάλο πρόβλημα.
Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι η Τρόικα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να πουλήσει μεγάλο μέρος του χρέους της στην Κίνα, αφού αυτό θέλουν να το έχουν μονοπώλιο Ευρωπαίοι και Αμερικανοί.
Οι ισορροπίες είναι λεπτές και οι Κινέζοι βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία να «βάλουν πόδι» στην Ευρώπη. Η Τρόικα είναι διστακτική, αλλά δεν μπορεί να πει όχι στα μοναδικά ξένα κεφάλαια που προτίθενται να επενδύσουν σε μια χώρα λίγο πριν την χρεοκοπία. Έξυπνο παιχνίδι από τους Κινέζους, αρκεί να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου