MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Νόμπελ Οικονομίας στον Χριστόφορο Πισσαρίδη


Ο διεθνώς καταξιωμένος Καθηγητής Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι μεταξύ των τριών επιστημόνων στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010.
Όπως ανακοίνωσε από τη Στοκχόλμη η Επιτροπή απονομής των Νόμπελ, το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010 λαμβάνουν οι Αμερικανοί Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν και ο Βρετανός κυπριακής καταγωγής Χριστόφορος Πισσαρίδης για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών.
Συγκεκριμένα τιμούνται για την εργασία τους, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ανεργία, η διάθεση θέσεων εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές.
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε ότι το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ), απονέμεται στους Πίτερ Ντάιμοντ, Ντέιλ Μόρτενσεν και Χριστόφορο Πισσαρίδη σε αναγνώριση για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών που ανέπτυξαν και η οποία αφορά στις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης ιδιαίτερα για την απασχόληση.
Τα συγχαρητήρια της στο Χριστόφορο Πισσαρίδη για την βράβευση του με το Νόμπελ Οικονομίας 2010 εκφράζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα, στην πρώτη επίσημη αντίδραση των κυπριακών αρχών.
«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2010 από κοινού με τους Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν», αναφέρει η ανακοίνωση.
«Η απονομή της περίβλεπτης αυτής διάκρισης στον Κύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη αποτελεί μεγάλη τιμή για την ιδιαίτερη πατρίδα του Κύπρο αλλά και για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, της οποίας υπήρξε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης.
Συγκεκριμένα, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας από το Νοέμβριο του 2000 μέχρι και την κατάργησή της το Δεκέμβριο του 2007, με την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2008. Το βραβείο αποτελεί επάξια αναγνώριση της επιστημονικής προσφοράς του Χριστόφορου Πισσαρίδη», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΟ
Έχοντας αποδεδειγμένα ένα καταξιωμένο ομογενή  οικονομολόγο, τον οποίο σέβονται και "φοβούνται" οι βρετανικές κυβερνήσεις δημιουργείται εύλογα ένα ερώτημα θα μπορέσει ποτέ αυτός ο τόπος να εκμεταλλευτεί τα "παιδιά" του; Δυστυχώς επιβεβαιώνεται η άποψη  ότι η Ελλάδα παράγει μυαλά, μόνο που δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί  πρός όφελος της.
Αν υπήρχε πολιτική ευστροφία αυτόν τον άνθρωπο θα έπρεπε να τον καλέσει ο πρωθυπουργός για να του δώσει συμβουλές για το πως θα ορθοποδήσει η οικονομία μας με απότερω στόχο την έξοδο μας από το μνημόνιο.

1 σχόλιο: