MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΕΤΑΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ;

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο που διεξήχθη στις 20 Ιανουαρίου 2014, κατατέθηκε μια πρόταση από την Τουριστική Επιτροπή.  Η πρόταση είχε  τίτλο «Αγροτική παραγωγή-Τουρισμός (ανάδειξη ευκαιριών) του Δήμου Αίγινας» . Στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 59 Πρόσκλησης του Ε.Φ.Δ. ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2 - «ΤΠΕ και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής», του Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση,  το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, και είχε προϋπολογισμό 61.500,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Η υλοποίηση θα γινόταν μέσω της  ΕΕΤΑΑ Α.Ε. .
Το πρόγραμμα είναι 100% επιδοτούμενο. Με άλλα λόγια , ο δήμος δεν θα χρεωνόταν ούτε ένα σεντς του ευρώ.  Η πρόταση κατατέθηκε από την μεριά μου στην Τουριστική Επιτροπή στο συμβούλιο που έγινε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014. Αφού τελείωσε το διοικητικό συμβούλιο της Τουριστικής Επιτροπής κάθισα και συνέταξα δυό έγγραφα. Το ένα ήταν η εισήγηση της  Τουριστικής Επιτροπής και το άλλο το κείμενο της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Το τελευταίο έγγραφο ήταν απαραίτητο για να ανέβει η απόφαση στην διαύγεια. Αυτό έπρεπε να γίνει άμεσα ώστε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες διότι η υποβολή προτάσεων είναι μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014. Τα δύο έγγραφα τα έστειλα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το βράδυ της Κυριακής στις 22.10 στο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και στον πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής.

Η πρόταση τέθηκε ως θέμα συζήτησης στα προημηρεσίας θέμα όμως δεν συζητήθηκε διότι υπήρξαν αντιδράσεις.
Στην τοποθέτηση μου είπα «πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα πόρταλ όπου θα μπορεί να γίνεται η τουριστική προβολή. Εφόσον τώρα τελευταία έχουμε μια τάση προς τον αγροτουρισμό θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε. Οι αγρότες θα μπορούσαν να προβάλλουν τα προϊόντα τους (μέσω του πόρταλ) και να δημιουργήσουν μέχρι e-shop (ηλεκτρονικό κατάστημα). Μπορεί η επιδότηση να είναι μέχρι 61500 ευρώ αλλά αυτό είναι το ανώτατο όριο και θα γίνει διαγωνισμός».
Ο κυριος Αντώνης Μούρτζης είπε πως με 300 ευρώ φτιάχνεται  ανταπάντησα πως το κόστος ενός πόρταλ είναι περίπου 5.000 ευρώ .
Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω, ότι ανάλογα το τι ζητάς από ένα site  ποιες είναι οι λειτουργίες, ποιες είναι οι προδιαγραφές , βγαίνει το αντίστοιχο κόστος. Σημειωτέον είναι  πώς το ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ είναι τα 61.500 ευρώ. Για να αντικρούσω και τα λεγόμενα φέρνω δύο απλά παραδείγματα: ένα σπίτι μπορείς να φτιάξεις με 2 δωμάτια και να σου κοστίσει λίγα χρήματα και να φτιάξεις μια βίλα και να σου κοστίσει αρκετά  . Επίσης ψάρι είναι και ο γαύρος ψάρι είναι και η συναγρίδα το ίδιο πληρώνονται στην ψαροταβέρνα; Η αλήθεια είναι πως κόλλησα και δεν απάντησα την ώρα που έπρεπε.
Σε ότι αφορά στην παρατήρηση του κου Στριγγάρη πως υπάρχει ήδη το discoveraegina.gr έχω να παρατηρήσω τα εξής: μια διαμόρφωση και καλύτερη εκμετάλλευση  του συγκεκριμένου site μπορεί να γίνει και δεν μας εμποδίζει τίποτα ως προς την εφαρμογή του. Θα γινόταν  άλλωστε διαγωνισμός κάλλιστα θα μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον (στον διαγωνισμό δεν έχει καμιά εμπλοκή η Τουριστική Επιτροπή).

Εδώ θέλω να επισημάνω και να αποσαφηνίσω κάποια σημεία για να μην υπάρχουν
Η διαδικασία για την υλοποίηση της πρότασης έχει μια σειρά βημάτων και γραφειοκρατία:
  1. Η πρόταση γίνεται από μια επιτροπή του Δήμου εδώ έγινε από την Τουριστική Επιτροπή.
  2. Την πρόταση την εγκρίνει ή την απορρίπτει το δημοτικό συμβούλιο με πλειοψηφία εάν το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη και με απόλυτη στην περίπτωση που είναι σε προημηρεσίας θέμα (στο συγκεκριμένο θέμα ήθελε απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή 14 ψήφους).
  3. Στην περίπτωση που εγκριθεί η πρόταση από δημοτικό συμβούλιο ανεβαίνει η απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και συντάσσονται τεχνικά δελτία από τον αρμόδιο υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.
  4. Κατατίθεται ο φάκελος με τα τεχνικά δελτία στον αρμόδιο φορέα , για την περίπτωση που αναφέρω στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
  5. Αφού εγκριθεί η πρόταση από τον αρμόδιο φορέα , ΕΕΤΑΑ Α.Ε.
  6. Διεξαγωγή μειοδοτικού διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή. (Έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και επιχειρήσεις από την Αίγινα)
  7. Αφου παραδοθεί το έργο σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εκταμιεύει ο δήμος το ποσό από την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και πληρώνει τον μειοδότη κατασκευαστή του διαγωνισμού.
Ο λόγος που έκανα την περιγραφή είναι για να δείξω πως δεν έχω καμμιά συμμετοχή στο έργο πέρα από την πρόταση που έκανα. Δεν είμαι μέλος της οικονομικής επιτροπής.

Αυτό που μπορεί να μου επισυνάψει κάποιος είναι ότι υπήρχαν και άλλες δράσεις και γιατί δεν ενημέρωσα για τις άλλες δράσεις;
Η απάντηση μου είναι ότι λειτούργησα ως μέλος της Τουριστικής Επιτροπής διότι εκεί είμαι μέλος θέλησα να δείξω ότι στην επιτροπή που είμαι μέλος συνεργαζόμαστε και μπορούμε να παράγουμε έργο όταν δουλεύουμε ομαδικά.

Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε είναι γιατί δεν ήταν στα θέματα του δημοτικού συμβουλίου;
Η απάντηση είναι πως η πρόσκληση για τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου είχε βγεί την Τετάρτη και η Τουριστική Επιτροπή έκανε συμβούλιο την Κυριακή για αυτό μπήκε ως προημηρεσίας θέμα λόγω ότι η προθεσμία λήγει στις 31-01-2014.

Πρέπει να τονίσω κάποια σημεία τα οποία είναι:
  • Από την μεριά μου είχα στείλει τα στοιχεία ώστε να ενημερωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι.  Γνωρίζω  ότι ο κος Γκότσης την ημέρα διεξαγωγής του δημοτικού συμβουλίου πάει στο δήμο και ρωτάει εάν υπάρχουν τυχόν νέα στοιχεία για να τα μελετήσει. Καθώς και ότι ο κος Κουκούλης κοιτάει τα e-mail του. Το ότι ο πρόεδρος άργησε να ενημερώσει ή δεν ενημέρωσε καθόλου τους συμβούλους είναι δικιά του ευθύνη όχι δικιά μου.
  • Ο κύριος Νεκτάριος Κουκούλης είπε πως στο δήμο καταφθάνουν αρκετά  e-mail με προτάσεις το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν δίνουν βάση στις προτάσεις;
  •  Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Γιαννούλης έχει οριστεί  από τον δήμαρχο ως εντεταλμένος σύμβουλος  για αξιοποίσηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων γιατί δεν το πήρε είδηση;
  • Στο πρόγραμμα με τους βυθιζόμενους κάδους η πρόταση έγινε  ήταν πού πρόχειρη σε σχέση με αυτή της Τουριστικής Επιτροπής η οποία ήταν ξεκάθαρη. Την πρόταση αυτη την ψήφισα διότι δεν ήθελα να χαθούν χρήματα τα οποία ήταν προς όφελος του δήμου . Η εκτέλεση του έργου με απογοήτευσε. 
Από το αποτέλεσμα κρινόμαστε τελικά.
Αυτό που με προβληματίζει ήταν η εισήγηση από την μεριά του προέδρου υπάρχουν κάποια σημεία που μου δείχνουν πως δεν ήθελε να γίνει το έργο. 
Αν δεν τους αρέσε η πρόταση της Τουριστικής Επιτροπής υπάρχουν άλλες 9 δράσεις που μπορεί να συμμετάσχει ο δήμος ας διαλέξουν μια από αυτές. Είναι κρίμα να χαθεί μια ευκαιρία . Ας γίνει δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα με λίγο τρέξιμο προλαβαίνουμε. Είμαι στην διάθεση τους να βοηθήσω σε οποιοδήποτε πρόγραμμα αρκεί να ωφεληθεί ο δήμος. Μπορούν να το κάνουν;

ΥΓ.
Η κυρία Κανελλά μετά από λίγη ώρα είχε εισήγηση για τις επιπτώσεις της καλλιέργειας της φυστικιάς μέσα στις προτάσεις της ήταν προώθηση μέσω ηλεκτρονικών σελίδων των προϊόντων των καλλιεργητών κάτι που είχε μέσα στην πρόταση της η Τουριστική Επιτροπή.
Ο κύριος Πέτρος Πετρίτης αναφέρθηκε στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας και την εκμετάλλευση του μέσω ενός τέτοιου πόρταλ.
Τα συμπεράσματα δικά σας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου