MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

Σε αυτή την περίοδο κρίσης που βιώνει η χώρα μας, με τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, ο Δήμος μιας περιοχής πρέπει  να δίνει έμφαση στην υλοποίηση δράσεων πρόνοιας και μέριμνας, υποστήριξης και ανακούφισης, κυρίως ευπαθών ομάδων πολιτών και άπορων οικογενειών
 Επί σειρά ετών οι πολύτεκνες οικογένειες του Δήμου Αίγινας δεν έχουν μειωμένα δημοτικά τέλη όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους . Ίσως αυτό γινόταν γιατί ο δήμος  ήταν  υπερχρεωμένος.  Τώρα που τα οικονομικά του δήμου, όπως διατυμπανίζουν μέλη της διοίκησης,  βελτιώθηκαν (από τα καλά του μνημονίου),  ο  Δήμος  μπορεί πλέον να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο.
 Ας παραδειγματιστούμε όλοι μας από άλλους δήμους   οι οποίοι έχουν δείξει το κοινωνικό τους πρόσωπο όπως ο δήμος Περιστερίου, ο δήμος Ζακύνθου και ο δήμος Αθηναίων.
Μια πρώτη κίνηση είναι να προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών στις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες βάση πάντα οικονομικών κριτηρίων. Το ίδιο πρέπει να κάνει και για το νερό όπου το όριο του οικογενειακού εισοδήματος των 30.000 ευρώ είναι λάθος. Εδώ να επισημάνω ότι οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν καλύτερη τιμολογιακή πολιτική προς τις πολύτεκνες οικογένειες.  Ας εφαρμόσει ο δήμος την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ για τις καταναλώσεις του νερού ότι αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες.
Αν ο δήμος καταφέρει να είναι αυστηρός  και ΧΩΡΙΣ δισταγμό  να  διακόπτει  την υδροδότηση  στους χρόνιους μπαταξήδες  ,  κακοπληρωτές, τότε θα μπορέσει να κάνει όχι μόνο κοινωνική πολιτική αλλά και να λειτουργήσει καλύτερα. Πιστεύω πως αρκετοί από τους κακοπληρωτές  ενώ μπορούν , αρνούνται να πληρώσουν νομίζοντας πως ο δήμος είναι ο "προστάτης" τους.
Η  διοίκηση οφείλει να είναι  προσεκτική  στο που και το πως  ασκεί  την εξουσία.
Στην διακοπή λογαριασμών ύδρευσης μεγαλοοφειλετών είμαι δίπλα της , όμως είμαι απέναντι της στην περίπτωση που  γίνονται διακοπές σε  κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Σε επόμενο  δημοτικό συμβούλιο πρέπει να υπάρχει  πρόταση μείωσης δημοτικών τελών των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. Πάντα με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Αρκετές φορές, στο δημοτικό συμβούλιο , οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν  ζητήσει να γίνει δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, ώστε να ωφεληθούν οικογένειες που χρειάζονται την στήριξη και  την βοήθεια του δήμου. Όμως, λάβαμε   μόνο υποσχέσεις.
Επίσης,  λόγω του ότι η οικοδομή (που ήταν ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας του νησιού)   έχει σταματήσει , αρκετοί συμπολίτες μας  βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Στο σημείο αυτό  ο δήμος πρέπει να  προβεί στην παροχή έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων σε   άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και ανεργίας. Μπορεί κάλλιστα  να ζητήσει και την οικονομική ενίσχυση ατόμων που έχουν την οικονομική επιφάνεια να στηρίξουν μια τέτοια κίνηση.
Εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Οικονομική στήριξη των οικονομικά αδύναμων ο δήμος μπορεί να προβεί και σε άλλες δράσεις όπως δημιουργία Δημοτικού  Λαχανόκηπου και δημιουργία Κοινωνικού  Ιατρείου  & Κοινωνικού   Φαρμακείου . Δεν είναι αυτόφωτες ιδέες αλλά παρακολούθηση ενεργειών άλλων δήμων. Δεν είναι ντροπή να εφαρμόσουμε δράσεις άλλων δήμων . Ντροπή είναι που δεν τις έχουμε εφαρμόσει ήδη.
Όλοι Μαζί  μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας που έχει πραγματική ανάγκη.
Πρέπει και αξίζει, για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας , να ευαισθητοποιηθούμε όλοι
Ο  δήμος οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσωπο και να το εφαρμόζει . Ο δήμος δεν είναι για να κάνουν οι δημοτικοί άρχοντες βραβεύσεις και φωτογραφήσεις, είναι για να προσφέρει σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου