MENU
style>
#navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;}
ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;}
ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;}
#navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;}
ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;}
#navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}
Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014
Τεράστια η λίστα αναμονής στα Κοινωνικά Παντοπωλεία
Η Κατερίνα Τσικρικά μόλις είχε βάλει και τα τελευταία ψώνια μέσα στο πράσινο καρότσι της και ετοιμάζεται να βγει από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πειραιά. Γάλα, κοτόπουλο, καθαριστικά ξεπροβάλλουν μέσα από τις σακούλες. Θα ξαναέρθει σε μία εβδομάδα για να γεμίσει πάλι το καρότσι της.
Η Τσικρικά έχει πέντε παιδιά, είναι χωρισμένη και άνεργη. Το επίδομα των περίπου 300 ευρώ που λαμβάνει ως πολύτεκνη δεν της επιτρέπει να ψωνίσει τα απαραίτητα από τα σούπερ μάρκετ. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι αυτά που της δίνουν τα ψώνια της εβδομάδας της δωρεάν. «Κάνω τον σταυρό μου που υπάρχει αυτή η βοήθεια», λέει η Τσικρικά. Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι μία πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει λίγο πριν από την κρίση, το 2007, από την εταιρεία «Μαρινόπουλος». Τότε κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί τι ζήτηση θα είχαν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Σήμερα, έξι χρόνια μετά το πρώτο παντοπωλείο στην Αθήνα, η εταιρεία «Μαρινόπουλος» άνοιξε άλλα δύο, το ένα στον Πειραιά και το άλλο στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες να κάνουν τα ψώνια ενός ορισμένου ποσού κάθε εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες τους και το μέγεθος της οικογένεια τους, δωρεάν.
Για να μπορέσει κανείς να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου πρέπει να προταθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου όπου ανήκει. Αυτή τη στιγμή, 944 οικογένειες επισκέπτονται τα κοινωνικά παντοπωλεία κάθε εβδομάδα, αλλά η λίστα αναμονής είναι τεράστια και μεγαλώνει συνεχώς, ενώ η ίδια η εταιρεία δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει περισσότερες οικογένειες αυτή τη στιγμή.
Στα γραφεία της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί», το τηλέφωνο δεν σταματάει να χτυπάει. «Είναι εφιαλτικό πόσο έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που μας ζητούν τρόφιμα και όχι παιχνίδια, ρούχα ή χρήματα για θέρμανση, όπως συνήθιζαν μέχρι πέρυσι», λέει ο Ιωάννης Παπαδάτος, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων και μέλος της οργάνωσης «Μαζί για το Παιδί». «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς, έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό», λέει ο κ. Παπαδάτος και το κάτι δεν αργεί να γίνει. Το «Μαζί για το Παιδί» αποφασίζει να συνεργαστεί με τα Κοινωνικά Παντοπωλεία για να βοηθήσει περισσότερες οικογένειες που έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Τον συναντάμε έξω από ένα κατάστημα Carrefour, το οποίο μαζί με τα καταστήματα Public θα είναι προς το παρόν τα σημεία πώλησης καρτών 5 και 20 ευρώ που προορίζονται για να εξυπηρετήσουν νέες οικογένειες οι οποίες περιμένουν στη λίστα αναμονής των Κοινωνικών Παντοπωλείων. «Ο κόσμος που θα αγοράζει κάρτες θα υιοθετεί με αυτόν τον τρόπο μία οικογένεια», λέει ο Παπαδάτος και με τη λέξη υιοθεσία εννοεί ότι κάποιος, με μόλις 5 ευρώ μπορεί να ταΐσει μία οικογένεια την ημέρα. Η αγορά της κάρτας από τα συγκεκριμένα καταστήματα δίνει τη δυνατότητα «να δοθεί η βοήθεια με πολύ διακριτικό τρόπο», λέει ο κ. Παπαδάτος, «γιατί δεν ξέρεις ποιος βρίσκεται πίσω από κάθε κάρτα που αγοράζεις και με αυτόν τον τρόπο βοηθάς μία οικογένεια να καλύπτει τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού της με αξιοπρέπεια».
Και όντως, πίσω στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Πειραιά, η κ. Τσικρικά νιώθει ότι «τουλάχιστον ζει με αξιοπρέπεια» και ότι δεν βρίσκεται στο «έλεος του Θεού», όπως βρισκόταν το 2011, που υπήρχαν μέρες που δεν ήξερε τι να ταΐσει την οικογένειά της, όπως λέει. Ετσι, για τον κ. Παπαδάτο και για το «Μαζί για το Παιδί» η αγορά των καρτών 5 και 20 ευρώ είναι ακριβώς για να βοηθήσει και άλλες άπορες οικογένειας σαν της κ. Τσικρικά, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, «για να καλύψουμε όσο περισσότερους έχουν ανάγκη», όπως λέει.
πηγή: kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου