MENU

style> #navcontainer {float:left;width:100%;background:#transpartent;line-height:normal;} ul#navlist {margin:0;padding:0;list-style-type:none;white-space:nowrap;} ul#navlist li {float:left;font:bold 13px Arial;margin:0;padding:5px 0 5px 0;background:#333;border-top:1px solid #FBBB22;border-bottom:1px solid #FBBB22;} #navlist a, #navlist a:link {margin:0;padding:5px;color:#FFF;border-right: 1px solid #FBBB22;text-decoration:none;} ul#navlist li#active {color:#FFFF00;background:#105105;} #navlist a:hover {color:#FFFF00;background:#740777;}

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΤΗΝ ΣΚΥΤΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΗΡΕ Ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ





του Νίκου Οικονόμου
Πολύς ντόρος γίνεται με τις 14 παροχές προς το προσωπικό της επιχείρησης οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ακολουθώντας πολιτική παροχών προς τους εργαζόμενους (αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας), κατάφερε το 2013 να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις. Ας τα βλέπουν αυτά άλλοι εργοδότες που πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος για να ξεπεράσουν την κρίση, είναι να κουτσουρέψουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.
Η εταιρεία αυτή είναι η καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑΣ.*
Διαβάζοντας εχθές το βιβλίο ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ του Διονύση Χαριτόπουλου στην σελίδα 69 γίνεται αναφορά σε μιά άλλη (ελληνική τότε) καπνοβιομηχανία την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ . Γράφει ο συγγραφέας "Οι Παπαστράτοι  ήταν εργοδότες με φιλότιμο, πλήρωναν καλά μεροκάματα και νοιάζονταν για τους ανθρώπους τους. "  Από τον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ ξεκίνησε προπολεμικά το δώρο Χριστουγέννων και συνεχίστηκε μεταπολεμικά όπου ξεκίνησε και το  δώρο Πάσχα. Οι Παπαστράτοι ξεκίνησαν την Παιδική Στέγη την έφτιαξαν στην Αγία Σοφία (είναι στην οδό Μαυρομιχάλη). Κάθε χρόνο πάντρευαν 20 εργάτριες στην αυλή του εργοστασίου με όλα τα έξοδα πληρωμένα. Χρηματικό ποσό σε κάθε ζευγάρι νιόπαντρο. Τα καλοκαίρια έβαζαν τις Κυριακές  τα πουλμαν της εταιρείας και πήγαιναν τους εργάτες εκδρομές.Μερικές φορές πήγαινα εκδρομές σε κοντινά νησιά.
Το να ήσουν υπάλληλος στον Παπαστράτο, πριν μερικά χρόνια, ήταν καλύτερα και από δημόσιο υπάλληλο . Το έχω ζήσει αυτό με συγγενείς που έβαλαν μέσο για να μπούν τότε στην δουλειά. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα ο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ έχει εξαγοραστεί από την  PHILIP MORRIS και τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.
Μιας και έκανα αναφορά στις ελληνικές καπνοβιομηχανίες ας κάνω μια αναφορά στο τι έκανε η PHILIP MORRIS .
Ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Τσιγάρων Αττικής καταγγέλλει την κίνηση της καπνοβιομηχανίας, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – PHILIP MORRIS, να βάλει «λουκέτο» σε 130 πρατήρια τσιγάρων σε όλη την Ελλάδα. Που οφείλεται αυτό στο ότι η Παπαστράτος-Phillip Morris, που από τις 31 Μαΐου 2013 εφαρμόζει το σύστημα αποκλειστικής διανομής, διακόπτοντας τη συνεργασία της με τα υπόλοιπα πρατήρια τσιγάρων. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική και άλλες εταιρείες η Αθανασίου, η Imperial και η BAT που μαζί με την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – PHILIP MORRIS κατέχουν περί το 90% της αγοράς θα συνεργάζονται πλέον κατ” αποκλειστικότητα με ελάχιστους χονδρέμπορους, αφήνοντας ουσιαστικά τους υπολοίπους χωρίς αντικείμενο. Με αυτή την κίνηση έκλεισαν περίπου 120 πρατηριούχοι και χάθηκαν 1000 θέσεις εργασίας. Για όλα αυτά που αναφέρω δεν είδατε τίποτα στις ειδήσεις των μεγάλων καναλιών και φυσικά τίποτα στις εφημερίδες. Τα ποσά της διαφήμισης είναι μεγάλα για αυτό μούγκα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
 Συμπέρασμα στηρίζουμε τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες που μας στηρίζουν που στηρίζουν έμπρακτα τον Έλληνα πολίτη και εργάτη. Κάνουμε ΕΜΠΑΡΓΚΟ σε αυτούς που δεν μας σέβονται την περίοδο της κρίσης και κοιτάνε μόνο αριθμούς και όχι ανθρώπους.
 Η ελληνική καπνοβιομηχανία έδειξε το κοινωνικό πρόσωπο της από τον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ την σκυτάλη πήρε τώρα η καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου