του Νίκου Οικονόμου
Παρά την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από τον κύριο Κυριάκο Πιερρακάκη τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης της κυβέρνησης για την ψηφιακή οργάνωση του κράτους βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω σε ότι αφορά την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων.
Η Ελλάδα καίγεται ,τα δάση χάνονται και όλα αυτά γιατί ;
Διότι όπως λέει ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ Σ. Πέτσας "Το πρόβλημα είναι ότι για να παρέμβει κάποιος σε δασικές περιοχές, υπάρχει μία μεγάλη δυσκολία, ακριβώς λόγω της επικάλυψης αρμοδιοτήτων στο κομμάτι των δασών." αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα . Παρότι είναι ξεκάθαρα τα επιχειρησιακά σχέδια που έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το ποιος έχει ευθύνη σε περιπτώσεις είτε πυρκαγιών, είτε άλλων φαινομένων όπως οι πλημμύρες και οι σεισμοί. επομένως, όλοι ξέρουν τις αρμοδιότητές τους . Το πρόβλημα της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων είναι αυτό που δημιουργεί προβλήματα και εδώ χρειάζεται συντονισμός. Αυτά τά έλεγε ο υπουργός στις 26 Μαϊου 2021 για να διαβάσετε το άρθρο κάντε κλικ εδώ
Ποιός όμως θα κάνει το συντονισμό; ποιός θα ηγείται και ποιός θα έχει την ευθύνη; είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν. Ως γνωστόν η νίκη έχει πολλούς ήρωες και η ήττα κανένα.
Ναι εντοπίστηκε το πρόβλημα από την κυβέρνηση που μέσα στις προτεραιότητες της ήταν να ξεκινήσει τη συζήτηση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οποία σχετίζεται με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, με στόχο να ήταν και να είναι έτοιμη μέχρι το φθινόπωρο. Όμως μας πρόλαβαν οι πυρκαγιές.
Πρόκειται για μία συζήτηση που εκκρεμεί, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και αυτά τα θέματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν, άπαξ και δια παντός. Εξ ου και ο τίτλος η γραφειοκρατία έκαψε τα δάση.
Όσον αφορά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, το κράτος εντόπισε ότι υπάρχει μεγάλη καύσιμη ύλη, λόγω της «Μήδειας». Για αυτό, φρόντισε να δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους για την αντιπυρική προστασία.
Παρότι το πρόβλημα εντοπίστηκε νωρίς αυτή την στιγμή η Ελλάδα φλέγεται. Πέρα από τα σενάρια των εμπρησμών που υπάρχει αλήθεια , πέρα από τις ευθύνες της ΔΕΗ (ναι υπάρχουν προβλήματα με τα καλώδια που πετάν σπινθήρες) , υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται γραφειοκρατία η οποία έχει να κάνει με την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων.
Όσο δεν ξεπερνιέται αυτό το πρόβλημα θα ακούσουμε και άλλες συγνώμες.
Τέλος υπάρχουν εδώ και χρόνια τα επιχειρησιακά σχέδια πυροπροστασίας που πρέπει και οφείλει να έχει κάθε δήμος.
Σημείωση
Σε ότι αφορά τον δήμο Αίγινας επισημαίνω ότι έχει το δικό του επιχειρησιακό σχέδιο πυροπροστασίας από τα τέλη του 2013 . Το Σχέδιο Δράσης Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Αίγινας συντάχθηκε από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μαρία – Χριστίνα Κρουστάλλη και το Δημοτικό Σύμβουλο του Δ. Αίγινας, κ. Νικόλαο Οικονόμου. Η δημιουργία του παρόντος Σχεδίου Δράσης βασίσθηκε στο Εκπαιδευτικό Υλικό των «Σεμιναρίων για τη Σύνταξη των Σχεδίων Δράσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και στον «Οδηγό Σύνταξης Σχεδίου Δράσης Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών» που αναπτύχθηκαν από το Εργαστήριο Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την αρωγή Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE - Περιβάλλον με τίτλο "Local Authorities for Forest Fire Prevention" (www.forestcities.gr).σε ένα σχέδιο που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και έγινε στα πλαίσια του προγράμματος FOREST CITIES.
Στη σύνταξη του Σχεδίου Δράσης συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δ. Αίγινας, κ. Ηλίας Μπέσης.
Το επιχειρησιακό σχέδιο πυροπροστασίας του δήμου έχει εγκριθεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου